
Kronografen är inte bara häftig att se på, den är också oerhört funktionell. En kronograf har en stoppursfunktion (något av en ”vintage-app”) och behöver således två olika system för att mäta tiden. Ett som visar tiden på ett traditionellt vis (timmar, minuter, sekunder) och ett andra som fungerar som stoppur och således kan mäta tidsintervall.
Dagens kronografer har i regel två tryckknappar. En för att starta och stoppa tidtagningen och en för att återställa visarna till noll.

Kronografens skapare heter Luis Moinet. Man tror att han påbörjade arbetet med, vad han kallade sin ”tredjepartsräknare” 1815 och färdigställde det året därpå. Och snacka om att han gjort avtryck i tiden.

I dag är flera av de allra mest ikoniska armbandsuren just kronografer. Paul Newmans Rolex Daytona såldes under 2017 för hissnande 15,5 miljoner dollar (17,8 med säljarprovision inräknad) och blev världens genom tiderna dyraste klocka.
Kronograferna i dag kommer i många olika varianter och kan vara oerhört komplicerade mekanismer. Men de riktiga klassikerna är det ingen som riktigt lyckats rå på när det kommer till populäritet.