Klockmarknaden har svämmat över med små, oberoende klockföretag de senaste åren. Mycket tack vare fenomenet ”crowd funding”, som skapat helt nya möjligheter. Att hitta rätt i djungeln är inte det lättaste. Så vi har listat fem av våra favoritaktörer, och en bubblare, som är värda att spana in lite extra.

Zelos

Det krävs en stor portion mod och självförtroende för att våga bryta invanda mönster och simma mot strömmen. Zelos Watches började med ett Kickstarter-projekt för Helmsman, med boett i brons och en intern, vridbar dykarbezel. Det blev omedelbar succé. De nådde sitt mål redan efter fyra dagar. Helmsman har sålt slut, men i dag kan du förbeställa Helmsman 2. Även Hammerhead har blivit en tvättäkta ”hit”. En riktigt redig rackare på 44 mm, med vattentäthet till 1000 meter och om du så önskar: boett i brons och med en urtavla av meteorit. På insidan sitter ett automatiskt verk från Seiko. Zelos Watches är en udda, men oerhört intressant fågel som verkligen lyckats tilltala samlarna med sin unika framtoning.

Mercer

Mercer är ett New Jersey-baserat företag. De har hämtat sitt namn från Hugh Mercer, en skotsk doktor och soldat som senare blev brigadgeneral i Kontinentalarmén. Han var nära vän med George Washington och avled den 12 januari 1777 till följd av sina skador i  Slaget om Princeton, inte långt från var Mercer Watch Company nu har sitt högkvarter. De skapar designmässigt väldigt tilltalande pjäser, till överkomliga priser. Mest uppmärksamhet har den kronografen, Lexington fått. Här använder man Seagulls mekaniska verk och kan således hålla priserna nere. I den något dyrare Airfoil sitter dock ett Selitta-verk. Mercers klockor har den där sköna tidlösa vintagekänslan och fin kvalitet för prislappen.

Brellum

Efter 25 år i branschen, bestämde sig Sébastien Muller för att pröva lyckan på egen hand. Det gjorde han helt rätt i. Resultatet blev nämligen något alldeles extra. Den första linjen: Duobox – en högkvalitativ kronometercertifierad kronograf med vintage-feeling, men ändå en modern touch, träffade han helt rätt i tiden. Sällan har ett oberoende mikromärke levererat så på pricken som Brellum med första försöket. Och det bästa av allt: Priserna ligger på mellan 20 000-30 000 kronor, trots att konkurrenterna, sett till kvaliteten, kostar ungefär det dubbla.

Gorilla

När Octavio Garcia, tidigare ”Chief Artistic Officer” på Audemars Piguet och designer hos Omega, bestämde sig för att starta eget, ja då föddes ett något oväntat företag. Med inspiration hämtad från amerikanska muskelbilar och viljan att blanda estetiken från 60- och 70-talets sportklockor, tillsammans med hi tech-material skapades Gorilla Watches. Det här är inget för de fisförnäma eller kräsmagade. Det här är för de som söker något som verkligen står ut, något lekfullt, något spännande. Ett inte så litet äventyr på handleden. Här är det just design och materialval som står i fokus. Under huven finns ett inte lika kittlande Miyota-verk. Något som i alla fall håller prislappen på under 10 000 kronor. Men med det sagt: Gorilla är värda att hålla ett extra öga på. De har bara börjat.

Autodromo

Vi fortsätter på temat ”bränt gummi och motorolja”. Autodromo skapar nämligen, om ni nu inte redan listat ut det själva, ”instruments for motoring”. Här finns en salig blandning från meca-kvarts-kronografer licensierade av Ford till automatiska skapelser med Seiko- och Miyota-verk under huven. Alla ser dock ut att vara direkt hämtade från instrumentbrädan på en äldre racingbil. Vi älskar att man tryckt plattan i mattan med racingestetiken. Gör du också det, så får du räkna med att lägga upp mellan 5000-18 000 kronor för att få sätta ett Autodromo-ur på handleden. I boken A Man and His Watch berättar också grundaren, Bradley Price om hur han fick inspiration till designen.

Baltic

Franska Baltic är ett nytt företag och startades också som ett Kickstarter-projekt. I dag har de två kollektioner, Chronograph och Automatic. Det som utmärker Baltic för oss, är känslan för detaljer. Urtavlorna är oerhört läckra och dessutom håller de storlekarna nere, något vi verkligen uppskattar. Vår favorit är den grå kronografen, med blånerade visare. Den innehåller ett manuellt, pålitligt ST19-verk (Automatic förlitar sig på ett Miyota-verk). Vill du kika närmare på detta, har du möjligheten att välja en transparent bakboett. Allt monteras också för hand i Frankrike. Priserna ligger på mellan 3900-6800 kronor.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.