Författaren, fotografen och journalisten Matt Hranek har samlat ihop unika klockhistorier.

9781579657147.in01
A Man and His Watch, av Matt Hranek.

Resultatet blev boken ”A Man and His Watch: Iconic Watches and Stories from the Men Who Wore Them”. En bok som sticker ut och visar en ny sida av klockan, än vad som annars är fallet i litteraturen. Här handlar det nämligen mer om de personliga berättelserna bakom klockorna. Skildringar om det särskilda bandet mellan mannen och hans klocka, som inte liknar något annat.

”När allt kommer omkring är en klocka bara en klocka – det är historien bakom den, som gör den exceptionell”.
– Matt Hranek.

Fantastiska berättelser

15051y_AndrettiHeuer_019
Mario Andrettis Heuer Carrera. Foto: Stephen Lewis.

Det är lätt att låta sig luras av Paul Newmans ikoniska Daytona, som pryder omslaget som en läcker relief. Här finns nämligen så mycket mer. Som historien om Dimitri Dimitrov, Maitre D’ på The Tower Bar på Sunset Tower Hotel och hans egentligen helt ointressanta Timex Indiglo, som han fick en kväll i restaurangen av komikern och skådespelaren, Bill Murray. Dimitrov hade svårt att se tiden på sin egen Baume & Mercier och resten är en fantastisk liten berättelse.

Ett annat guldkorn är Kikuo Ibe, skaparen av Casio G-Shock, som berättar om sina något oortodoxa och komiska tester, som senare ledde fram till den första versionen av den monstruöst hållbara klockan, som är vida uppskattad än i dag.

Eller Sylvester Stallones Tiffany & Co Rolex i guld, den första lyxartikeln han hade råd att köpa.

Ett kul och lite udda inslag är fotografen Stephen Lewis urklipp av en digitalklocka av Hewlett-Packard, som han först upptäckte i en Playboy-tidning.

Lewis arbete har förstås en stor och direkt avgörande plats i boken. Faktum är att formgivningen är snudd på perfekt. Från reliefen på framsidan, till de enhetliga, rena, fina bilderna som verkligen ger läsaren en känsla för klockorna. Allt är oerhört omsorgsfullt gjort. Det är första gången jag blir både andaktsfull och berörd av en bok om klockor.

Ikoner och arkiv

15051p_McQueen_016
Steve McQueens ikoniska Heuer Monaco. Foto: Stephen Lewis.

Matt Hranek har dessutom fått tillgång till arkiven hos flera av de allra ädlaste och största drakarna. Här får vi till exempel se och läsa om John F. Kennedys Omega, som har bar när han svor eden som president, Steve McQueens ikoniska Heuer Monaco och Charles Lindberghs Longines Hour Angle Watch. Men kanske allra mest spännande är hemlighetsmakeriet innan Hranek fick besöka Cartiers arkiv. Väl där var säkerheten av närmast episk karaktär. Sådant man bara ser i filmer.

9781579657147.in04
Klockornas klocka, Paul Newmans Daytona pryder framsidan.

 

Matt Hranek och Stephen Lewis har sannerligen åstadkommit en bok som borde ägas av varje sann klockentusiast. Den gör en varm i hjärtat och det går alldeles utmärkt att både sträckläsa, eller bläddra fritt igenom. En liten varning bara: När man väl börjat läsa, är det helt omöjligt att sluta. A Man and His Watch är en guldgruva av underbara berättelser.

Kanske inte så konstigt att den första utgåvan blivit en ”Best Seller” på Amazon och faktiskt är helt slutsåld överallt. Men en andra upplaga trycks för fullt i skrivande stund.

Vi vet också att det finns ännu fler historier där ute, redo som bara väntar på att berättas. Det borgar för minst en uppföljare. Vi hoppas att den kommer förr snarare än senare. Ett bättre betyg än så kan man knappast få.

2 KOMMENTARER

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.