När de nya japanska kvartsmodellerna var på väg att sänka det schweiziska urmakeriskeppet, red Swatch ut i strid som en riddare i, kanske inte en skinande, utan mer färgglad rustning. En enmansarmé utrustad med ETA:s nyskapade, tillika världens då tunnaste kvartsverk och kulört plast i massor lyckades man bli räddaren i nöden som Schweiz klockindustri så desperat behövde.

GN701_sa000_nvs
Standard Gents GN701 (1983).

Året var 1983 när de första armbandsuren med namnet Swatch, Nicolas G. Hayeks senaste skapelse med blott 51 komponenter, rullades ut på marknaden. Succén lät inte vänta på sig. Efter bara två år hade fler än tio miljoner enheter producerats och varje år lanserades nya modeller och designval.

Boetterna fungerade som verkbotten för de tunna, enkla kvartsverken man och på så sätt göra väldigt nätta ur.

Inte nog med det. Man lanserade klockor i samarbete med kulturprofiler som Yoko Ono, Keith Harring, Micha Klein och Pedro Almódovar. Dessutom tillverkades snart både kronografer och inte bara kvartsklockor. En bit in på 90-talet fanns även andra materialval än plats. Både mer traditionella som stål och aluminium. Men också en hel del lekfulla kombinationer.

SUHB101_sa040_nvs
Paparazzi.

Swatch levererade även nya innovationer. I början av 2000-talet lanserades modellen Paparazzi, som kunde ladda allt från nyheter till filmer och väderprognoser från MSN Direct. Ska vi kalla den för världens första smarta klocka?

swatch_sistem51_6
Sistem51.

Den mekaniska revolutionen.

På senare år har man fått stor uppmärksamhet för sin SIstem51-modell, innehållandes ett självuppdragande mekaniskt verk med endast 51 delar (känns antalet igen?) och en gångreserv som brädar det mesta med sina 90(!) timmar. ”Den mekaniska revolutionen”, kallar Swatch det själva.

Bildandet av Swatch Group

I dag finns man, föga överraskande, i Swatch Groups katalog, som innehåller märken som: Omega, Blancpain, Glashütte, Jaquet Droz, Breguet, Longines, Tissot, Hamilton, Calvin Klein och Balmain. Man är således i celebert sällskap.

Allt började 1930, när SSIH grundades i och med sammanslagningen av Tissot och Omega. SSIH var en naturlig reaktion på depressionen, där många företag led tunga nederlag och sammanslagning blev räddningen för att undkomma ruinens brant.

Till slut slogs även SSIH samman med Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie AG, eller ASUAG, som bildats 1931. Det drevs av främst urverkstillverkare och kulle främja den schweiziska urindustrin. I samband med 70-talets kvartskris kom Swatchs ordförande och vd, Nicolas Hayek med förslaget om en sammanslagning och resultatet blev alltså ASUAG-SSIH. Detta skedde 1982. Efter ett tillfälligt namnbyte till SMH, så bestämde man sig till slut för Swatch Group år 1998.

Swatch är än i dag en stark aktör att räkna med och de är dessutom heta objekt för samlarna. De har även fortsatt sin tradition att tillverka upplagor för särskilda tillfällen som jul, mors dag och alla hjärtans dag.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.