Kronograf: Mercer Lexington

dsc04577-e1513890646718.jpg

New Jersey-baserade Mercer har snabbt gjort sig ett namn bland de oändliga antal mikromärken, som poppat upp på senare tid. Inte så konstigt kanske när man erbjuder armbandsur som dessa. Lexington är i sitt enkla utförande en klassisk kronograf, med en modern touch. Den är heller ingen handledsfrisbee, utan mäter snudd på perfekta 39 mm. Urverket är inte det vackraste, nämligen Seagulls manuella ST1901, men ändå trevligt att titta på. Funktionell, vacker tavla, manuell uppdragning och allt till det överkomliga priset 3000-5000 kronor. Nya färger är dessutom på väg. Den blå blir en limiterad upplaga på blott 150 pjäser.

Dykarur: Seiko SKX007

seiko-divers-automatic-men_s-watch-skx007k2

Allt har väl redan sagts om japanska Seikos snart ikoniska ”budgetdykare” SKX007. Du får ett suveränt ISO-certifierat ur för strax över 2000 kronor. Visst är länken rasslig. Visst drar hardlex-glaset till sig fettfläckar med kirurgisk precision. Visst är urverket inte något som kittlar (tänk: pålitlig arbetshäst). Men finishen är suverän, inte minst den vackra bakboetten, och den presterar oerhört väl för prisklassen, är omisskännlig, står högt i kurs även bland de mest hugade nördarna och har varit mångas insteg i armbandsurets underbara värld. Alla klockentusiaster med någon som helst självaktning ”måste” någon gång ha ägt en Seiko SKX.

Kostymklocka: Vintage Omega

Seamaster_Edizione_Venezia_1
Seamaster Edizione Venezia – en modern hyllning till vintage seamasters, som enbart säljs i Venedig där man fann inspirationen till den berömda sjöhästen på bakboetten.

Letar du efter något mer elegant, något som som kan bäras till såväl kostymen som en mer ledig pikétröja. Då ska du ge dig ut på andrahandsmarknaden, där det dräller av fina äldre Omega-klockor i familjerna Seamaster (50-60-tal) och Geneve. Det kräver visserligen mer omsorg och tålamod (gör din research) för att hitta den lätt patinerade pärlan i rätt skick för just dig, men när du väl gör det har du ett underbart, unikt kvalitetsur och kan dessutom stoltsera med en Omega på handleden. Räkna med att få lägga 3000-5000 kronor. Omega har dessutom en tjänst, där man för den nätta summan á 1200 kronor kan beställa ett utdrag från arkivet med information om när just ditt ur skapades och lämnade fabriken.

Fältklocka: Hamilton Khaki Field

h70455533.png

När du letar efter en både robust och mångsidig klocka till en överkomlig peng, så kan du omöjligt misslyckas med Hamiltons Khaki-serie. Hamilton har en rik historia och tillverkar fortfarande klockor av hög kvalitet, men i ett lägre prissegment. Under den 42 mm bastanta huven bjuder urverket (baserat på ett ETA-verk) på imponerande 80 timmars gångreserv. Lägg därtill safirglas, vattentäthet ned till 100 meter och så en riktigt läcker design. Du hittar hela kalaset för en bit under 5000 kronor. Det är svårt att hitta en mycket bättre, mer allsidig och prisvärd pjäs. Här är Hamilton, som i dag ingår i Swatch Groups imponerande armada, mycket svårslagna.

Pilotklocka: Orient Flight

Orient-Mens-FER2A004D0-Flight-Stainless-Steel-Watch

Seiko-ägda Orient bjuder på en pilotklocka i klassisk tappning, men med en egen karaktär (referensnummer: FER2A004D0). Inte minst den blå urtavlan är en härlig twist. Lysmassan (SuperLuminova) är mycket imponerande för prisklassen och dessutom oerhört precist och jämnt applicerad, något det annars kan vara lite si och så med i instegssegmentet. Här får vi visserligen inget safirglas, men väl en vattentäthet ned till 100 meter. Storleken 42 mm och tjockleken 12 mm får ses som snudd på perfekt för en klocka av den här modellen. Dessutom får man ett pålitligt in-houseverk Priset då? För ungefär 2500 kronor blir den din.

Å andra sidan….

db-ch-310
Duobox Pandial.

…Har du en mer tilltagen budget och vill spendera mer, unna dig lite extra lyx i vardagen, så har vi ett kap för dig. Låter Brellum bekant? Inte? Här har vi ett schweiziskt företag som helt flugit under radarn här hemma i Sverige. De producerar kronometercertifierade kronografer till en prislapp, som få andra kan konkurrera med, nämligen mellan 20 000-25 000 kronor. Brellum kan inte skryta med en lång historia, utan ”bara” rätt och slätt med ren och skär kvalitet. De väcker sannerligen ha-begäret i oss.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.