George Édouard Piaget (1855-1931) grundade företaget, som började sin tillverkning år 1874 i La Côte-aux-Fées. De är lika kända för sina smycken, som för sina armbandsur.

De har under mer än hundra år tillverkat ebaucher till en rad andra, oerhört respekterade märken. Bland annat Omega, Rolex och Audemars Piguet. Trots det har Piaget många gånger haft svårt att vinna de riktiga klockkonnässörernas gunst.

Kännetecken

Piaget-Calibre-9P-1957-Piaget-Calibre-12p-1960
Piaget 9P.

Deras kännetecken: lövtunna, smäckra skapelser. Efter andra världskriget kriget gick armbandsuren mot att vara så nätta som möjligt och Piaget antog utmaningen, med den äran. År 1957 presenterade man det tunnaste mekaniska urverket världens hittills skådat. Kaliber 9P, med en tjocklek på späda 2 millimeter. Tre år senare lanserades kaliber 12P, världens dittills tunnaste automatiska urverk, med sina 2,3 mm. Men företagets historia av att producera tunna urverk sträcker sig så långt tillbaka som 1920-talet.

Genombrottet

Under 80-talet blev Polo-uren i guld oerhört eftertraktade av de som ville visa att de var antingen rika eller berömda, eller kanske både och. De blev Piagets stora genombrott. När en av rollfigurerna i kultserien Seinfeld skulle sno ett prestigefyllt armbandsur, så blev det just en Piaget.

Och när klockan i klocktornet, Torre dell’Orologio (från år 1499) vid Markusplatsen i Venedig behövde renoveras, så föll stadens val på Piaget att utföra arbetet. Det genomfördes 1999, alltså vid 500-årsjubileet.

Ägare

I dag ägs Piaget av Richemont Group, som också äger märken som A. Lange & Söhne, Cartier, IWC, Jaeger-LeCoultre, och Vacheron Constantin.

Nya världsrekord

År 2013 satte de ett nytt världsrekord när de lanserade Altiplano 38 mm 900P, som då blev världens tunnaste mekaniska armbandsur. En titel man senare förlorade till ”stallkamraten” Jaeger-LeCoultre med deras Master UltraThin Squelette.

Så i slutet av 2017 var det dags igen. Den här gången presenterade man världens tunnaste automatiska armbandsur, Altiplano Ultimate Automatic 910P, som mäter blott 4.30 millimeter i tjocklek.

Piagets förbannelse

Piaget har en lång historia av att tillverka komplexa mekanismer, av eleganta skapelser och ansvariga för flera milstolpar inom urmakeriet. Men ändå nämns man sällan med samma respekt som sina konkurrenter. En förbannelse man inte tycks bli av med i första taget.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.