Den smarta klockan blev ännu smartare när Apple lanserade sin tredje generation av Apple Watch. Men vilken påverkan kommer de smarta klockorna att ha på industrin? Nu kan vi snart göra en första, om än försiktig prognos. Någon domedag för de mekaniska klockorna verkar i alla fall inte vara nära förestående.

De får ta smällen

Några bedömare fruktade att de smarta klockorna skulle kunna slå hårt mot den traditionella industrin. Men ”so far so good”. I stället är det kvartsuren under 2000 kronor som verkar få ta smällen, i alla fall inledningsvis.

Enligt färska siffror från Federation of Swiss Watch Industri (FH), fick de sig en ansenlig smäll i november. Exporten sjönk med anmärkningsvärda 10% i enheter och 11.3% i värde, under årets näst sista månad. Nu sitter de i en riktigt svår sits.

FH nämner inte smarta klockor specifikt i sin rapport, men det finns ändå mycket som tyder på att de haft en stark påverkan på ovannämnda kategori klockor.

Kvartsuren i prissegmentet 2000-5000 kronor är däremot i en betydligt bättre position. Man hade sin bästa månad hittills, med en tillväxt på 20%. Även exporten av mekaniska ur har ökat under november månad.

Asiatiska marknaden på frammarsch

Allt som allt rapporterar också FH om tillväxt för sjunde månaden i rad. Värdet för exporten av schweiziska ur steg med ytterligare 6.3%. Inte minst tack vare den snudd på avgörande marknaden i Kina, som hade sin bästa period på 30 månader, till vilka exporten av schweiziska klockor ökade med ett glädjeskutt på hela 39.8%. Detta tack vare att landet tonat ned sina anti-korruptionslagar den senaste tiden. Även exporten till Hong Kong ökade, dock med något mer beskedliga 4.4%. Den asiatiska marknaden har överlag hämtat sig väl.

Men de tappar

Allt är dock inte guld och gröna skogar. Viktiga marknader som USA, Tyskland och Förenade Arabemiraten har tappat under året.

Det innebär att även om totalen pekar uppåt och återhämtningen är tydlig, så råder det fortfarande en viss osäkerhet. Och hur de smarta klockorna kommer att påverka marknaden framöver, ju mer utvecklingen går framåt, återstår fortfarande att se.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.