nomos-glashuette-from-above-01
Glashütte, Tyskland.

Att välja ett favoritmärke handlar till syvende och sist om personlig stil, tycke och smak. Att jämföra klockor kan ibland bli lite som att jämföra musikstilar. Vad man föredrar handlar helt enkelt om egna preferenser.

Att välja ut ett av alla tyska märken är heller inte lätt. Här finns en rad olika alternativ, som alla levererar fantastiska tidmätare. Faktum är att Tyskland generellt omnämns alldeles för sällan när vi pratar om urmakeri. De tyska bilarna går bra och så också uren.

Lovordas av många

Vårt val föll på ett märke som har en helt egen estetik och som är långt ifrån de stora elefanterna vad gäller försäljningssiffror, men som växer hela tiden. Som lovordas till både höger och vänster, men trots det inte alls fått den status de förtjänar. När allt kommer omkring brukar de i alla fall här i Sverige få väldigt lite handledstid, trots all uppskattning. Vi pratar så klart om Nomos.

nomos-glashuette-complication-04
Montering pågår. Copyright: NOMOS Glashütte

Deras minimalistiska Bauhausstil, lekfullheten med kraftfulla färger och små detaljer, blandat med ren och skär kvalitet. Klockorna utrustas dessutom med in-house-verk, med Nomos numer välkända ”Swing System”. De är både eleganta och spännande.

”Vi är återhållsamma. Vi är enkla. Vi är sofistikerade”.

Uwe Ahrendt, Nomos vd, kanske beskriver det kanske allra bäst i en artikel i New York Times.
– Vi är återhållsamma. Vi är enkla. Vi är sofistikerade. Vi gör klockor för de som kan läsa och skriva. För de som har självförtroende. Vi är alltid trogna vår designfilosofi.

nomos-glashuette-judith-borowski-uwe-ahrendt
Judith Borowski och Uwe Ahrendt. Copyright: NOMOS Glashütte

Nu hoppas de att kunna ta nästa steg och få sitt definitiva genombrott även utanför hemlandet. Det är något man i alla fall tar sikte mot under 2018.
– Vi kan bli mer internationella. Två tredjedelar av vår försäljning sker fortfarande till Tyskland, berättar Ahrendt.

”Nästa år kommer något tekniskt nytt”.

Judith Borowski är ansvarig för företagets image och marknadsföring och har således en rejäl utmaning på sitt bord. Hon utlovar dock ett spännande 2018.
– Vi har fortfarande några ess i rockärmen. Nästa år kommer något tekniskt nytt. Vi försöker göra vårt bästa och hoppas att det fortsätter att skapa nya följare runtom i världen, säger hon till New York Times.

Vi följer utvecklingen med spänning och håller tummarna för att Nomos får det upp-Swing (ursäkta ordvitsen) i alla fall vi tycker att de förtjänar.

Våra tre Nomos-favoriter:

1. Lambda white gold (ref: 933)

Nomos mästerverk hamnar också högt upp på vår lista. Här i 18k vitt guld, med blånerade visare. Boetten mäter 42 mm och klockan är utrustad med in-house-verket DUW 1001, som erbjuder en generös gångreserv på upp till 84 timmar.

2. Tetra 27 champagne (ref: 473)

Min första bekantskap med Nomos var just deras kvadratiska ur i Tetra-familjen. Då föll jag som en fura för den mörkblå urtavlan. Men i dag faller valet på den champagnefärgade varianten. Den är mindre i utförandet och passar mer nätta handleder. Här i sitter det klassiska Nomos-verket, Alpha.

3. Ahoi date siren blue (ref: 554)

Om ni inte har lärt er det vid det här laget, så kommer ni att göra det snart. Jag älskar blått. Blåa urtavlor, blånerade visare, lekfulla blå detaljer i alla olika former. Det här är Nomos dykarur Ahoi, som har begåvats med klarblå tavla och en röd subsekund. En alldeles underbar, robust men samtidigt elegant liten skapelse med vattentäthet till 200 meter. Boetten mäter 40 mm och genom safirglaset på baksidan kan du skåda in-house-verket, DUW 5101.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.