Kina har sett till att den schweziska klockexporten hämtat sig väl. Frågan är vad som hade hänt annars. Exporten till en av de absolut viktigaste marknaderna, USA har nämligen fortsatt att sjunka och är nu nere i totalt -4% under 2017 – då är ändå inte siffrorna för december klara. Detta trots en växande ekonomi och sjunkande arbetslöshet i staterna. Allt borde ju vara frid och fröjd, men icke.

”USA är ett underutvecklat land”.

pexels-photo1.jpg
Digitalt framför analogt.

De amerikanska konsumenterna spenderar mer än gärna pengar på onlineköp, som till exempel Apple Watch och verkar föredra mer moderna teknikprylar, framför det traditionella urmakeriet. De är dessutom inte särskilt trogna premiummärken.
– USA är ett underutvecklat land sett till lyxklockor, säger Rene Weber, analytiker på Bank Vontobel, till Fredricknewspost.com.
– Medan märken spelar en viktig roll för kineserna, så är amerikanerna bekanta med betydligt färre märken och kan mycket mindre om klockor, fortsätter han.

Modeaspekten viktig

Jean-Claude Biver, som är ansvarig för klockavdelningen på LVMH, är inne på samma spår.
– I Asien generellt är klockan en statussymbol mer än någon annanstans i världen. Som en konsekvens av det spelar ”Swiss Made” en viktigare roll än modeaspekten på klockan i Asien än i USA.

USA simmar mot strömmen

pexels-photo-437037
Apple Watch är en starkt bidragande orsak till amerikanernas kyla mot lyxklockor.

En undersökning från Deloitte visar också att på samtliga marknader, förutom i USA, så föredrar Generation Y (s.k ”millenials”) analoga premumklockor framför smartklockor. I USA är det ungefär 50/50.

Ska man hitta något positivt i detta så är det att tappet i alla fall verkar ha bromsat in något från 2016, då exporten av schweiziska klockor till USA föll med hela 9%.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.