Då jag råkar vara en person som verkligen uppskattar ironi, parodier och en hälsosam dos sarkasm, så måste jag erkänna att jag blev riktigt förtjust när H. Moser & Cie presenterade ”Swiss Icons Watch: Frankenstein Homage Watch to Authentic Watchmaking”.

Den innehåller nämligen en smula av samtliga tre ovanstående ingredienser. Man har helt enkelt gjort klockbranschens motsvarighet till en ”Mash Up”. Man har tagit ikoniska kännetecken från stora, erkända konkurrenter och skapat… Ja, döm själva.

Moser-Swiss-Icons-Watch-SIHH-2018-3.jpg

De klassiska Breguet-visarna har blandats friskt med en Hublot-boett, en Rolex GMT Pepsi-bezel, ett Panerai-kronskydd, Girard Perregauxs berömda tourbillon-brygga. Ni bör också känna igen formen på bezelen från Audemars Piguet Royal Oak och urtavlans mönster från Patek Philippes Nautilus.

Moser-Swiss-Icons-Watch-SIHH-2018-2.jpg

Boetten är gjord i stål, den mäter 43 mm och har en tjocklek på 12.6 mm. Självklart är den begåvad med safirglas, både fram och bak. Kronan har smyckats med en cabochon i sann Cartier-anda. På insidan hittar vi H. Moser & Cies egna urverk, HMC 804 som är gjort in-house.

Den har gjorts i ett enda exemplar och det kommer att auktioneras ut efter SIHH. Så har du svårt att välja din Graal, är det bara att buda loss.

”Allt handlar om vem som har den mest anrika historien, mest kända ambassadören, eller influencern med flest följare”.

– Många varumärken, även några av de mest anrika, skapar och producerar bara rena substitut och skapar en plastig hype för att vara relevanta. De skapar prestigefyllda events och köper sig ambassadörer, som inte har någon som helst koppling till urmakeriet. En taktik som bara handlar om att lägga ut rökridåer. Allt handlar om vem som har den mest anrika historien, mest kända ambassadören, eller influencern med flest följare, säger Edouard Meylan, VD på H.Moser & Cie.
– Vi borde visa vår kreativitet och fokusera på produkten. Vi måste komma ned på jorden, kavla upp ärmarna och skapa unika idéer. Det är det enda sättet att göra ”Swiss Made Great Again”.

Swiss_Icons_Watch_Close-up_Black_Background.jpg

Kreativt och roligt

Vad kommer reaktionerna att bli? En sak är i alla fall säker. Det här provokativa utspelet kommer att vara en vattendelare. Några kommer bli provocerade, andra kommer att tycka att det är helt suveränt och några kommer lite syrligt ifrågasätta om det här verkligen är ett bra sätt att bedriva affärsverksamhet och bygga ett varumärke, i längden.

Vi både tror och tycker att det är något branschen saknar. Något som faktiskt hjälper till att belysa viktiga frågor, på ett både kreativt och roligt sätt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.