En av de absoluta höjdpunkterna, ja kanske den största höjdpunkten av dem alla, med inledningen på det nya året är alla klocksläpp. De kommer bokstavligt talat i horder. Inkorgen svämmar över av pressmeddelanden där nya modeller introduceras. Senast i raden är Audemars Piguet, som presenterar sina nya hjältar. Ja, man kallar dem faktiskt för ”OUR HEROES”. Vi kommer att gå igenom dem under dagen.

02-Audemars-Piguet-SIHH-2018.jpg

Vi börjar med huvudnumret, Royal Oak RD#2 Perpetual Calendar Ultra Thin (ref: 26586PT.OO.1240PT.01). En ny milstolpe inom urmakeriet, då den drivs av det tunnaste urverket någonsin med evighetskalender. Tjockleken är i sammanhanget lövtunna 2.89 mm.

RO_26586PT-OO-1240PT-01_3_closeup_Original.jpg

Det innebär att boettens tjocklek hålls nere på 6.3 mm och därmed har man pulvriserat till exempel sin egen Royal Oak Extra-Thin Jumbo, som har en tjocklek på 8.1 mm. Man lyckas till och med, om än inte mycket mycket, bräda sin nätta Royal Oak Quartz, som dessutom är blott 33 mm i diameter.

Dagens Royal Oak med evighetskalender är 9.5 mm tunn och finns i en rad olika materialval.

RO_26586PT-OO-1240PT-01_1_backcase_Original.jpg

Audemars Piguet har verkligen åstadkommit något alldeles extra här, brutit ny mark helt enkelt. Att skapa ett så tunt verk med så många komplikationer är ett fantastiskt hantverk. Man har lyckats designa om ett urverk med tre plan, till ett enda.

Reinvented the calendar watch”, skriver man själva (har de möjligtvis hämtat inspiration från Apples terminologi?). Men ska vi vara petnoga har de snarare lyckats ta ytterligare ett par tekniska kliv framåt i jakten på att göra urverken allt tunnare, snarare än uppfunnit kalenderuret på nytt.

Någon prissättning har man ännu inte gått ut med.


Specifikationer:
Diameter 41 mm
Tjocklek: 6.3 mm
Boettmaterial: 950 Platina
Glas: Safirglas
Bakboett: Transparent (safirglas)
Vattentäthet: 20 meter
Material, armband: 950 platina


Under huven:
Urverk: In-house, kaliber 5133 (automatisk)
Frekvens: 19.800 vibrationer per timme
Juveler: 37
Diameter: 32 mm
Tjocklek: 2.89 mm
Gångreserv: 40 timmar
Komplikationer: Timmar, minuter, månfas, evighetskalender med dag och månad, natt/dag, skottår.


Läs mer:Royal Oak RD#2

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.