23967241_143022859677195_1052020653965705216_n
Matt Hranek, inför signering av A Man and His Watch.

Matthew Hranek är en riktig mångsysslare. Han har många strängar på sin medielyra. ”I wear many hats”, brukar han själv beskriva det. Matt är i grunden fotograf, men jobbar bland annat också som resejournalist och skriver om mode för män. Mest känd numer är han nog dock för tokhyllade A Man and His Watch – boken som tog klockvärlden med storm när den släpptes i oktober förra året och sålde slut i ett nafs. Nu berättar han om arbetet bakom boken, om det fantastiska mottagandet, om hur boken påverkat hans eget liv, framtiden och mycket mer.

Nästan varje bok du kan hitta om klockor, handlar om klockan eller märket. Hur kom du på idén att göra en bok med historier om de speciella banden mellan män och deras klockor?
– Jag har alltid älskat klockor och har haft turen att få skriva om klockbranschen för Condé Nast Traveler. Under tiden började jag gräva upp alla dessa fantastiska historier bakom varumärkena och även personliga klockhistorier från samlare, vänner och kollegor. Jag tyckte att det var en bra idé för en bok: att den drivs av berättelserna första hand och klockorna i andra.

”Jag visste förstås att det inte fanns något liknande”

A Man and His watch släpptes i oktober och blev en omedelbar succé. Den var något nytt inom klocklitteraturen och den fick ett minst sagt varmt välkomnande. Recensionerna var oerhört uppåt och den första upplagan sålde slut nästan omedelbart.
– Jag blev lite överväldigad. Jag visste förstås om att det inte fanns något liknande, där man närmade sig klockan med så personliga berättelser. Jag är såklart jätteglad över att boken blev så väl mottagen. Jag gjorde den för klockälskare först och främst, berättar han.

Varför har den blivit så uppskattad, tror du?
– Jag tror att personliga berättelser och varumärkenas särskilda historier tilltalar folk. Både klockälskare och icke klockälskare.

15051zu_SachsCapeCod_068
Tom Sachs’ ”New Bedford” G Shock. Foto: Stephen Lewis.

”Matt, det räcker, inget mer nu”.

Att skapa en bok är ingen lätt arbete. Särskilt inte när den, som i det här fallet, hänger helt på andra människors välvilja och möjligheter att deltaga. Men när Matt sjösatte projektet var det aldrig några tvivel om att man skulle komma i mål, snarare tvärtom.
– När jag väl satte igång med boken var det överväldigande hur många berättelser som fanns där ute. Min förläggare fick till slut säga: ”Matt, det räcker, inget mer nu, vi måste trycka den här boken…”.

15051zza_Warhol_010
Andy Warhols Patek Philippe. Foto: Stephen Lewis.

”Jag ville ha med alla detaljer, all patina och att klockornas själ skulle synas i bilderna”.

En oerhört viktig, ja rentav avgörande del av boken är bilderna. Stephen Lewis oerhört detaljrika fotografier, som verkligen skänker klockorna liv. Som ger läsaren en känsla för klockan som man berättar om.
Hur kom ni fram till att det var just så här bilderna skulle se ut?
– Steve är en väldigt bra vän, en likasinnad klockälskare och en mycket bra stillebenfotograf. Jag är också fotograf, så jag visste att jag ville ha bilderna på ett väldig specifikt sätt. Jag ville ha med alla detaljer, all patina och att klockornas själ skulle synas i bilderna. Steve förstod och kände på samma sätt.
– Det var ett väldigt uträknat sätt att närma sig det rent fotografiskt. Och vi utvecklade en riktigt bra portabel studio, för att kunna fotografera klockorna i rätt utmanande förhållanden vad gäller tid och utrymme. Jag tycker att Steve gjorde ett fantastiskt jobb.

Det är Ralph Lauren som nämner i boken att det finns ett väldigt speciellt band mellan en man och hans klocka. Men varför just klockan, tror du? Vi har ju många olika objekt i vår omgivning, som vi inte alls utvecklar samma typ av relation till…
– Jag tror att det är en typiskt manlig erfarenhet. Det är ofta så att släktklenoder hamnar i vår ägo, liksom gåvor vi fått av personer som vi står nära. Pappor, morfäder och farfäder, mentorer etc. Klockan har traditionellt sett spelat rollen som klenod. Vi vill inte heller bära massor av smycken (i alla fall inte jag), så en klocka blir ofta en viktig accessoar till din personliga stil.

25038830_251887075346814_3310728170927292416_n
Klockan som startade Matt Hraneks klockintresse på allvar, hans pappas Datejust.

När du tänker tillbaka på hela processen med boken, vilka minnen är du mest tacksam för?
– Att ha fått träffa alla dessa personer med sina fina historier. Att ha fått möjligheten att få besöka de olika klockmärkenas otroliga arkiv. Det fantastiska stödet och samarbetet med alla involverade. Det är det som gjorde det här projektet till en så fin upplevelse. Och så klart att ha fått vara nära alla dessa coola klockor.

Har ditt liv förändrats på något sätt sedan boken kom ut?
– Ja, det är trevligt att bli igenkänd för det här projektet. Det har varit helt fantastiskt hur folk hört av sig och berättat att de älskar boken. Det är verkligen fint att folk tar sig tid att höra av sig via instagram eller email och tacka för boken.

Det nya året har precis börjat, vad har 2018 på lut för dig?
– Jag jobbar med flera böcker just nu, även nästa bok i A Man and His-serien. Jag är också intresserad av varumärkesbyggande genom storytelling och jag håller på att utveckla ett konsultben, för att handleda varumärken i hur de ska berätta sina historier.

Slutligen en fråga som jag tror att alla som läst boken vill ställa just nu: Kommer det en uppföljare till A Man and His Watch och kommer det i sådana fall att vara samma upplägg, eller något helt nytt?
– Det finns några olika ämnen som har samma potential som klockboken vad gäller personliga berättelser. Och det finns sannerligen tillräckligt med historier där ute för att fylla ännu en bok så, stand by!

A Man and His Watch är fortfarande snudd på omöjlig att få tag i. Den är slutsåld överallt. Men en till upplaga är på väg.


Läs mer:
Boktips: A Man and his Watch
Matt Hranek på Instagram

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.