Och det är inte bara jag som känner så. Fråga vilken klocknörd som helst, och Aquis:en kommer i många fall vara med någonstans på listan över bästa bruksklocka eller dykare, och så har det varit ett tag. Den har blivit en legend helt enkelt.

Jag har under två veckor burit den nya Aquis-klockan, dessutom referensen med den fantastiskt vackra ”Midnight Blue” urtavlan, och kommer i den här recensionen dela med mig av klockans specifikationer, design, för- och nackdelar.

Vad är nytt med 2017 års modell? (Vänstra: Nya, Högra: Gamla)

 • Slimmad stållänk och bandhorn
 • Visare och stavindex har fått en mer kantig, industriell design
 • Ny design på krona och kronskydd.
 • Ändring av text på urtavlan
 • Ny loggdesign
 • Bezeln sticker ut från boetten en aning, detta för att göra den enklare att greppa

Men varför är klockan så berömd, egentligen? Den har ju inga utstickande specifikationer, det är ingen kronograf och den är heller inte COSC (kronometer) – certifierad. Så vad är det som ligger bakom allt det här berömmet den får? För min del kan jag inte poängtera någon specifik del eller funktion i klockan, utan det är hela paketet som lockar. Den känns så komplett, designen är simpel med ändå riktigt skarp, kvalitén är på väldigt hög nivå och känslan när man bär klockan är fantastisk. Och allt blir ännu bättre med priset, 17,800kr (men den går att hitta från AD för runt 14-16000kr)

Jag skulle lätt kunna säga att klockans kvalité är den samma eller snäppet lägre än Omega’s Seamaster, men då också till ett mycket lägre pris. Var Omega och Oris skiljer sig åt däremot, är urverken. Kanske den tråkigaste delen av Aquis:en.

Specifikationer

ladda ned (3)

På utsidan

 • Välvt safirglas med ”anti-reflective” beläggning på undersidan av glaset
 • 43,5mm boett i rostfritt stål
 • 24mm mellan bandhornen (köp inget nytt band dock) mer om detta längre ner.
 • Baksida av stål, skruvad med mineralglas för att kunna se urverket
 • 30bar/30ATM/300M/984ft vattenresistans
 • Urtavla: Blå med sunburst effekt
 • Superluminova BG W9 på stavindex och visarna
 • Skruvad stållänk med dykarförlängning
 • Skruvad krona med kronskydd
 • Bezel i keramik som snurras moturs.
 • Vikt: 175g

Oris Caliber 733

Under huven

 • Oris kaliber 733, baserat på Sellita SW200-1
 • Datumkomplikation
 • Automatisk uppvridning
 • 28,800 vibrationer per timme (4 tick per sekund)
 • 26 juveler
 • 38h gångreserv

Design

Klockan är rätt så stor med sina 43,5mm, dock bär klockan sig mindre då bandhornen är speciellt utformade för att greppa runt handleden. Som tidigare nämnt sticker ”bezeln” ut från boetten en aning och då har det också räknats med i diametern av klockan, utan att det riktigt påverkar hur klockan känns på handleden.

För att vara en klocka med 300m vattenresistens känns den relativt slimmad, det tack vare länken som blivit tunnare, och de ovannämnda bandhornen.

Urtavlan är magisk, i vissa ljusförhållanden ser den nästan helt svart ut. Och i andra, har den en djup blå färg, som om man är 300 meter under ytan och tittar uppåt mot ljuset som försöker tränga sig genom vattnet.

image

Stavindexen är modernt designade, och har en liten sluttning på slutet. Visarna är också mycket trevliga, och de passar klockans industriella design. Nedanför ser ni en bild på hur klockan ser ut när lysmassan är laddad.

6D9EDB0A-25E4-4D99-A035-862984C75221

”Bezeln” är så som en riktigt bra dykarbezel ska vara, hård, högljudd, och riktigt reptålig, tack vare att den är keramisk. Ibland, om du har oljiga fingrar eller är blöt kan den dock vara rätt svår att vrida på, då får man använda sig av den räfflade kanten.

Länken gillar jag också, den är gedigen, men ändå rätt så lätt och slimmad. Låset är tight och dykarförlängningen är alltid bra att ha. Dock finns det bara två inställningar på den, ute eller inne. Det finns alltså inga mikrojusteringar som på andra klockor. Ett annat problem med länken är att den har integrerade bandhorn. Detta leder till att du inte kan fästa band eller länkar från en annan tillverkare än Oris. Men det medför också en bättre design, som passar klockan riktigt bra. Jag tror inte denna limitation påverkar speciellt många dock, då länken i sig är fantastiskt bra. Gummi och läderbanden från Oris må vara dyra men de har också fått riktigt bra kritik.

image (3)

Urverket

ladda ned (7)

Bakom mineralglaset sitter ett Oris Caliber 733 verk, baserat på Sellita SW200-1. I form av modifieringar som gjorts här hittar du inte mycket annat än den röda rotorn.

Specifikationerna vet både du och jag om (iallafall om du läste den biten), och de är inte särskilt speciella. Gångreserven med sina 38 timmar till exempel är rätt så tråkig, likaså med många andra delar av urverket. Däremot kan man inte klandra precisionen. Enligt egna beräkningar gick klockan runt +3-5 sekunder per dag, vilket faktiskt är inom COSC-begränsningen på -4 till +6 sekunders tidsavvikelse per dag, som mest. Kul att se!

Urverket må vara tråkigt, men när du väl behöver serva eller reparera det så tackar plånboken dig, det är alltså väldigt lätt och billigt att hitta kvalificerade urmakare som vill serva klockan åt dig, likaså när det gäller tillgången av reservdelar.

ladda ned (8)

För- och nackdelar

Med allt detta sagt hade jag tänkt lista de mest märkvärdiga för- och nackdelarna för att göra köpbeslutet enklare.

Fördelar

 • Fantastiskt bra design, allt från länken till urtavlan.
 • Gedigen och pålitlig.
 • Bra precision
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Tråkigt urverk
 • Dålig gångreserv
 • Kan vara för stor för vissa handleder
 • Integrerade bandhorn

Länk till specifika modellen i detta test: Klicka här

Rekommenderat pris: 17,800 SEK

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.