Förutom de höjdpunkterna på ett mer objektivt plan, så kommer vi också att välja ut våra egna favoriter bland nyheterna under SIHH. Jag har en fäbless klockor som gör mer än ”bara” visar tiden. Därför ska vi nu titta lite närmare på Vacheron Constantin Métiers d’Art Les Aérostiers. En hyllning till pionjärerna inom flygteknik. De senaste modellerna kretsar kring motivet på en varmluftsballong i relief

7610U-000G-B244_CU_tr_1650845
Bröderna Montgolfiers prototyp, där ett får, en and och en tupp fick sig en testflygning.

De två franska uppfinnarna, bröderna Joseph-Michel och Jacques-Étienne Montgolfier var de första att sända upp en varmluftsballong. De genomförde den första bemannade flygningen den 21 november år 1783. Detta efter att bland annat ha skickat upp en tidigare prototyp med djur i korgen.

Det som utmärker Vacheron Constantins senaste kvintett är hantverket, där man använt en speciell och väldigt krävande relief-teknik – som går ut på att man gradvis skapar en mer och mer detaljerad relief, genom att avlägsna material runtomkring motivet – och en emaljeringsteknik, som kallas plique-à-jour och ska efterlikna en glasmålning.

Var och en av de fem klockorna avbildar fem olika flygningar, som gick av stapeln i Frankrike (under kungligt överinseende) mellan 1783 och 1785.

Det här är fem riktiga konstverk, en fröjd för ögonen. Prislappen är dock inte lika vänlig mot plånboken. Den är nämligen satt till 1,2 miljoner kronor.


Specifikationer:
Diameter 40 mm
Tjocklek: 12.74 mm
Boettmaterial: Vitguld
Glas: Safirglas
Vattentäthet: 30 meter
Material, armband: Alligator, med viklås i vitguld


Under huven:
Urverk: kaliber 2460 G4/1 (automatiskt)
Frekvens: 28.800 vibrationer per timme
Juveler: 27
Diameter: 31 mm
Tjocklek: 6.05 mm
Gångreserv: 40 timmar
Komplikationer: Timmar, minuter, veckodag, datum.


Läs mer: Vacheron Constantin

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.