Anthony L, mer känd som No Bullshit Watchmaker, är en väldigt ovanlig röst i branschen. Han är öppen, ärlig och säger vad han tycker. Han delar dagligen med sig av sina dagar som urmakare i New York. Dessutom är han generös med sina erfarenheter. Du kan följa honom både på Instagram och läsa hans bok, som är ett måste för aspirerande urmakare, den hängivna entusiasten, eller för den intresserade konsumenten som vill sätta sig in i urmakeriets ädla konst – och undvika vanliga fällor.

Hatade urmakeri som barn

Han började som urmakarlärling redan som 12-åring. Han hatade det. ”Jag hade ingen barndom”, skriver han själv. Men i dag har han lärt sig att verkligen uppskatta och värdesätta yrket. Ja, faktiskt så mycket att han vill sätta det på kartan igen. Han har bakgrund hos Rolex, Breitling, Omega och Jaeger Le-Coultre. Så det är ingen duvunge det här. När Anthony L pratar, så lyssnar man.

smudged.png

I en värld där få kritiska frågor ställs, där traditioner glöms bort, där man vänder bort blicken från uppenbara felaktigheter så är Anthony L en mycket viktig man på barrikaderna. Han ger urmakarna en röst. Han rör upp känslor. Även om han ännu så länge är väldigt ensam. Vi gillar hans rättframhet och fick glädjande nog möjligheten att ofiltrerat prata om urmakeriet som fenomen och om branschens framtid – och han skräder inte orden.

Vilka är, enligt dig, de största problemen urmakeriet dras med i dag?
– De största problemen med urmakeriet i dag är två saker: Marknadsföringsaspekten och urmakaraspekten.

– Marknadsföring sett till att branschen fortfarande 2018 försöker att berätta historier på samma sätt som man gjorde 2002. Bara för att du finns på Facebook eller Instagram, betyder det inte att du berättar en historia. Bara att du är närvarande där. Branschen behöver hänga med i tiden, för att kunna tilltala den nya digitala generationen.

– Det andra problemet jag ser är antalet urmakare i branschen. Vi är ett utdöende yrke. Hundratals dör, eller pensioneras varje år och bara en handfull tillkommer. Lägg därtill det faktum det ökande antalet klockor som säljs varje år. Urmakare är verkligen en bristvara.

Du har tidigare efterlyst större transparens i branschen. Varför tror du att det är nästan icke-existerande i dag?
– Det var så marknadsföringen fungerade förr. Bristen på transparens bidrog till en ökad mystik. Varumärkena utnyttjade detta till sin fördel och skapade på så sätt en känsla av komplexitet genom bristen på insyn.

”Klockvarumärkena tar åt sig all ära, medan urmakarna som gör allt jobb i bakgrunden får stå helt i skuggan”.

Skulle du säga att urmakeriet som yrke är väldigt förhärligat, trots att det egentligen är ett hårt jobb?
– Jag skulle säga att det är tvärtom. Urmakeriet som varumärke är glorifierat. Klockvarumärkena tar åt sig all ära, medan urmakarna som gör allt jobb i bakgrunden får stå helt i skuggan. Urmakeriet som yrke är nästan icke-existerande. Urmakeriet som ett företagas varumärke och identitet är förhärligat. Urmakeriet är ett svårt, men mycket givande yrke.

– För att göra det enkelt: Du lär dig 60% av materialet i skolan, ytterligare 35% på arbetsträningen och de sista 5 procenten spenderar du resten av din karriär på att lära dig. Jag vet några urmakare i 70- 80- 90-årsåldern, som fortfarande inte har bemästrat de sista 5 procenten.

Bench+Shot
Anthony L i arbete.

Kan du beskriva ungefär hur en normal arbetsdag ser ut för en urmakare?
– Det beror på vilken typ av jobb du har. En urmakare i detaljhandeln skiljer sig enormt från en urmakare som jobbar hos ett varumärke. En urmakare som jobbar både med detaljhandel och i butiksmiljö förväntas kunna göra både uppskattningar, analysera klockor och identifiera vad problemen är, laga och restaurera klockor, tillverka delar om det behövs, hantera kunder, identifiera och lösa problem med alla typer av varumärken och olika åldrar på klockorna.

”Om man gjorde mer reklam för urmakeri som yrke, så skulle det få en positiv effekt på branschen”.

Skulle bilden av yrket som ett hårt jobb ha en negativ eller positiv effekt på branschen, tror du?
– Det skulle inte göra någon skillnad alls. Både urmakare och urmakeri är höljda i dunkel. Jag har träffat otaliga personer som inte ens visste att urmakeri var ett yrke man kunde ge sig in i och göra karriär på. Man gör inte ens reklam för urmakeri som yrke i skolan. Och det finns väldigt få skolor runt om i världen som lär ut urmakeri. Om man gjorde mer reklam för urmakeri som yrke, så skulle det få en positiv effekt på branschen.

– Jag kan ge dig ett kul exempel: För er som tror att det är ett lätt yrke… En genomgå en gammal traditionell utbildning i urmakeri är i nivå med att ta en PhD i reell analys (tidigare infinitesimalkalyl, reds anm). Om du mäter fel med ens en bråkdel, kommer inte kugghjulen att samverka och klockan kommer inte att gå.

21911537_147853915815349_8038669406345101312_n.jpg
100+ NO BS WATCH TIPS – en fantastisk källa för aspirerande urmakare, samt entusiaster.

I en värld full av dimridåer är det lätt att gå vilse. Vilka skulle du säga är de vanligaste missuppfattningarna du stöter på bland konsumenter?
– Det är den typen av ämnen jag tar upp i boken 100+ No BS Watch Tips for Watch Enthusiasts and Salespeople. Där går jag igenom flera sådana frågor. Med det sagt: en av de sakerna jag vanligtvis stör mig på hos kunder är tron på automatiska klockor. Bara för att det står ”självuppdragande” så betyder det inte att klockan vrider upp sig av sig självt. Du behöver fortfarande röra på dig.

Vad skulle du ge för råd till mig om jag som helt ny konsument ska ge mig ut och köpa min första riktiga kvalitetsklocka?
– Leta efter en klocka med ett ETA-urverk. Det är nästan omöjligt att misslyckas med ett ETA-verk som ditt första köp. Det är en garanti för hållbarhet över en längre tid, eftersom historien har visat att det är en pålitlig arbetshäst. Så vad som helst med ett ETA-verk som kostar runt $1500 eller mindre.

– Spendera mer på kvalitetsklockor och mindre på kvantitet. Alldeles för ofta ser jag folk som slänger skitmycket pengar på billiga no-name-klockor. De har bokstavligt talat fem-tio eller fler sådana klockor. Om du bara hade sparat alla pengar du hade spenderat på dem och i stället köpt din första riktiga kvalitetsklocka, så hade du stått dig för en lång tid framöver.

”Jag ser att några av toppvarumärkena i dag sätter överpriser på sina klockor. Jag har öppnat klockor som kostar $50 000, eller mer, bara för att där hitta ett urverk som kanske kostar $50 i parti”.

22448531_1514904215257776_732276302292517496_n.jpg

Skulle du säga att priserna i dag är rättvisa vad gäller allt från service till återförsäljning?
– Servicekostnaderna är definitivt rättvisa. Dagarna då vi tog betalt utifrån vilket varumärke klockan var, är långt bakom oss. Oberoende urmakare tar betalt för själva arbetet, för reparationen. Inte för varumärket vi jobbar med. Till exempel: Om en Swiss Army-klocka har samma urverk som en TAG Heuer kommer du att få betala samma pris. Det är rätt så rättvist, speciellt med tanke på det begränsade antal kvalificerade och kompetenta urmakare som finns där ute.

– Priser på klockor är dock ett väldigt snårigt ämne. Det beror helt på vilka varumärken man pratar om. Jag ser att några av toppvarumärkena i dag sätter överpriser på sina klockor. Jag har öppnat klockor som kostar $50 000, eller mer, bara för att där hitta ett urverk som kanske kostar $50 i parti. Men så finns det också klockor som är rena stölden sett till kvaliteten man får för det låga priset. Så det är svårt att ge ett generellt, övergripande svar på den här frågan.

Baselworld har annonserat att de i år och framåt kommer att fokusera på hur urmakeriet ska möta framtiden. Vad tror du är de viktigaste nycklarna för att modernisera urmakeriet och hålla jämna steg med dagens och morgondagens krav och förväntningar?
– Sluta fokusera på trenden med smarta klockor. Man kan inte komma och påstå att man marknadsför, bara genom att finnas på Facebook och Instagram. Man finns bara där. Man försöker fortfarande att berätta historier på samma sätt nu digitalt, som när man annonserade i tryckta tidningar. Det fungerar inte. Historieberättandet ser olika ut på varje plattform. Konsumentens mentalitet fungerar olika på olika plattformar. Sättet du berättar en historia på Snapchat är helt annorlunda, jämfört med hur du berättar en historia på Facebook.

– Var transparent. Visa även de små detaljerna och bakom kulisserna på företaget. Mångdubbla transparensen och erkänn dina fel. År 2018 är det förmodligen bäst att vara så mänsklig som möjligt. Så fångar du dagens generation.

”Jag försöker att sätta urmakeriet på kartan igen, som ett möjligt och mycket bra yrkesval. Jag försöker också att peka ut de brister och problem jag ser i branschen. Jag försöker att ge urmakare en röst”.

Du är en väldigt unik röst i dessa sammanhang. Vad hoppas du att ditt eftermäle ska bli?
– Tack för de vänliga orden. Jag vill lämna branschen som en bättre plats än den var när jag först steg in i den. Inte bara för urmakare, utan för varumärkena också. Jag är nu helt enkelt den urmakare jag själv hade velat ha vid min sida, när jag tog mina första steg i branschen.

– Jag försöker att sätta urmakeriet på kartan igen, som ett möjligt och mycket bra yrkesval. Jag försöker också att peka ut de brister och problem jag ser i branschen. Jag försöker att ge urmakare en röst, eftersom företagen alltid har visat upp väldigt ensidiga skildringar.

– Det bästa är att jag inte romantiserar det. Det finns både för- och nackdelar med urmakeriet, precis som i vilken annan bransch som helst. Jag målar inte upp en massa bilder med solsken och regnbågar.

1053276
JLC Ultra Thin.

Vad har du personligen för favoritklocka?
– Just nu bär jag en Jaeger-LeCoultre Ultra Thin. Det är hyllning till mina unga dagar i yrket.

Tre snabba: Överskattat eller ej (ja eller nej)…

…In house-verk?
– Det beror så klart på, men generellt sett: Ja.

…Winder?
– Ja.

…Service var femte år?
– För den stora majoriteten, ja. För de som vet hur man tar hand om sina klockor, nej.


Läs mer:
No BS Watchmaker hemsida
No BS Watchmaker på Instagram

1 KOMMENTAR

  1. Kul att du fick till en intervju med No BS Watchmaker himself! Mycket lärorikt och roligt att följa hans instagramflöde.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.