SIHH 2018 är till ända. Fredagen ägnades åt ”allmänhetens åkning”, där en biljett för 600 kronor gav tillträde till mässan.  Det är alltså dags att börja summera årets upplaga av Salon International de la Haute Horlogerie. Vi börjar med att titta på fem favoriter från Carré des Horlogers, alltså de fristående urmakarna.

Grönefeld Parallax Tourbillon Engraved

Gronefeld-Parallax-Tourbillon-Engraved-920x620.jpg

Bröderna Grönefeld gjorde ingen besviken. Med hjälp av mästergravören, Kees Engelbarts för att pryda den imponerande boetten i roséguld. Den avantgardistiska urtavlan är tillverkad i stål och mycket vackert smyckad. Man lyckas verkligen lyfta den flygande tourbillonen nere vid klockan fem. Den har också en gångreservsindikator och en stor sekundvisare.

HYT H₀ Gold

HYT-H0-Gold-920x620.jpg

HYT har verkligen lyckats med konststycket att skapa en helt unik pjäs. Under kupolen av safirglas visas timmarna av en svart vätska medan minuter och sekunder och gångreserven visas med traditionella visare. Urtavlan och boetten är tillverkad i 18 karats champagne-färgat guld. Föredrar du handledsfrisbees framför mindre klockor, så är den här skapelsen sannerligen för dig. Den mäter nämligen 48.8 mm i diameter och har en tjocklek på maffiga 18.7 mm.

RJ-Romain Jerome RJ x Spider-Man

RJ.M.AU_.030.07_SDT_transp_750-481x705.png

Jo då, man kan hitta armbandsur som får en att dra på smilbanden även på SIHH. Som RJ-Romains samarbete med Marvel och hyllning till min absoluta favorit bland alla otaliga superhjältar. Den görs i en limiterad upplaga á 75 klockor. Den är utrustad med en Skylab-boett och drivs av ett skeletterat urverk med manuell uppdragning. Spider-Man-loggan är prydd med röd lack. Här finns också ett spindelnät i metall bakom safirglaset. Det är heller inget för klena handleder. Det ska vara snudd på superhjälteklass. Den mäter nämligen 48 mm. Tror ni att J. Jonah Jameson hade velat lägga vantarna på ett exemplar? Jag kan i alla fall avslöja att det är en av mina absoluta favoriter från veckan som varit.

Ressence Type 2 e-Crown Concept

Ressence-Type-2-E-Crown-first-self-setting-mechanical-watch-7.jpg

Med den fulsnygga e-Crown lanserar Ressence banbrytande ny. teknologi. Ett elektroniskt system som sitter mellan det mekaniska urverket och den patenterade urtavlan och själv anpassar sig till nya tidszoner. Tiden kan dessutom ställas in via en app i din smartphone. Men inte nog med detta, den är även självförsörjande på energi. Och skulle gångreserven ta slut, så räcker det med ett par lätta knackningar på glaset, så hittar den rätt direkt. Eftersom den är en konceptuell klocka är den i dagsläget inte till salu. Men den är ett enormt kliv framåt vad gäller att integrera modern teknik i det traditionella urverket.

Speake-Marin London Chronograph

Speake_Marin_London_Chronograph-640x427.jpg

Speake-Marin återupplivar urverket Valjoux 92, som var populärt på 50- och 60-talet, i sin limiterade upplaga av London Chronograph. Det sitter i en 42 mm stor titanboett med vattentäthet upp till 30 meter och det mest utmärkande draget är förstås den urläckra, tredimensionella urtavlan där undertavlorna ser ut att sväva. Trots att den bara kommer att tillverkas i 15 exemplar, så är prislappen inte värre än 175 500 kronor.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.