1) A. Lange & Söhne Saxonia Triple Split Chronograph

ALS_424_038_F_1640909

Världens första trippla splittsekundskronograf, smaka på det en stund. A. Lange & Söhne stal showen redan första dagen när man avtäckte världens första trippla splittsekundskronograf. Det är helt enkelt en solklar etta. Det här blev det i särklass största samtalsämnet under veckan. Det är ett helt otroligt hantverk. Hade jag haft en hatt hade jag lyft på den, flera gånger om.

2) Vacheron Constantin Métiers d’Art Les Aérostiers

 

 

 

De förtrollande vackra relieferna och den utsökta emaljeringen tar Vacheron Constantin upp på andra plats. Varje modell görs endast i fem exemplar, men för den som har en dryg miljon att undvara: slå till och gör det nu! Det var länge sedan jag så förälskade mig i en urtavla som denna. Det här är ren och skär magi.

3) Piaget Altiplano Ultimate Concept

Piaget-Altiplano-Ultimate-Concept-SIHH-2018-gear-patrol-2-1940x1300

Världens tunnaste klocka, med en tjocklek på försvinnande skira 2 mm. Det räcker så. Piaget tog det till en helt ny nivå. Någon förvånad? Nej, tänkte väl det. Lycka till, Bvlgari!

4) Audemars Piguet Royal Oak RD#2

Audemars-Piguet-Royal-Oak-RD2-2

Audemars Piguet levererade en riktigt trevlig överraskning. I Royal Oak RD#2 har man nämligen åstadkommit världens tunnaste urverk med evighetskalender. Och plötsligt hade man tagit den redan så ikoniska linjen till en helt ny nivå. Bravo!

 5) Lady Arpels Planétarium

Van-Cleef-and-Arpels_Lady_Arpels_Planetarium-003.jpg

Det finns nog ingen annan som kan göra så poetiska, utsökta klockor som Van Cleef & Arpels.  Även i år visade de upp ett nytt fängslande konstverk i Poetry of Time-linjen. Varje himlakropp (Merkurius, Venus, Jorden och månen) rör sig i realtid över den extraordinärt delikata urtavlan.

6) A. Lange & Söhne 1815 Chronograph I rosa guld

SIHH-2018-1815-Chronograph-Pink-gold-1

En klassisk, enkel vintageinspirerad kronograf i instegslinjen 1815, hos A. L&S. Ett utsökt hantverk, som vanligt. A. Lange & Söhne är alltjämt de ohotade kungarna på kronograftronen.

7) IWC Tribute to Pallweber

IWC-Tribute-to-Pallweber-Edition-“150-Years”

Det är något visst med hoppande timme. IWC:s hyllning till sitt ikoniska fickur är nästan perfekt, men bara nästan. Ett par-tre milimeter mindre och det hade varit en absolut fullträff och hamnat betydligt högre upp på listan.

8) RJ-Romain Jerome RJ x Spider-Man

RJ.M.AU_.030.07_SDT_transp_750-481x705

Jag avslöjade det redan i går. Det här är en av mina personliga favoriter från hela veckan. Skylab-boett, skelleterat urverk, Spider-Man-logga i röd lack, ett spindelnät i metall bakom safirglaset, samt limiterad till 75 pjäser. Den enorma storleken på 48 mm håller den dock på undre halvan på den här listan.

9) Ressence Type 2 e-Crown Concept

Ressence-Type-2-E-Crown-first-self-setting-mechanical-watch-7

Det är inte varje dag det traditionella urmakeriet tar så stora kliv in i framtiden. Här möter den mekaniska klockan modern teknik på ett helt unikt sätt. Det må fortfarande vara ett konceptuellt armbandsur, men det är en ordentlig fingervisning om vad som komma skall. Hade det inte varit för urtavlan, hade den också klättrat högre upp på listan.

10) Richard Mille RM 07-01 In Gem-Set Black Ceramic

Damklockorna var verkligen en positiv överraskning i år, även om man anat att det varit lite på gång. Richard Mille var en av aktörerna som lyckades allra bäst. ”Bling” är bäst i lagom dos och med den här diamantprydda skapelsen i svart keramik lyckas man helt perfekt. Det är till och med riktigt smakfullt. Och det kommer från en som är lätt allergisk mot diamanströsslade armbandsur.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.