Eller ja, 2011 var året som företaget grundades. Genom åren har Bravur kommit med ett par minimalistiskt designade kvartsklockor i 5,000-10,000kr-klassen (se bilder nedan) men förra året lanserade de sin första mekaniska klocka, BW003 blev namnet.

 

 

Jag har fått låna klockan i testsammanhang under ett par veckor och kommer dela med mig av klockans specifikationer, design och för- och nackdelar.

Paketöppning

ladda ned

ladda ned (1)

ladda ned (2)

Klockan kommer med ett garantikort med ett individuellt serienummer.

Till skillnad från 99% av klockorna i den här prisklassen kommer Bravur’s BW003 i ett praktiskt och skönt läderfodral som du kan använda till exempel när du reser.

Variationer

Vi börjar med att ta oss en titt på de olika variationer av klockan du hittar på Bravurs hemsida. Varianten jag fick låna är den mest subtila, men också den jag tror flest kommer köpa. Den har en mattsvart urtavla med silvrig minutring som ger klockan lite extra ”bling” men utan att sticka ut för mycket. Lädret är helsvart med svart söm.

ladda ned

Vill du ha en ljusare och mer vardaglig ”look” så finns klockan också med en invers på färgerna. Alltså en silvrig urtavla med en mattsvart minutring. Det finns också ett antal läderband att välja mellan (se bilder nedan)

Läderbanden är av hög kvalité och är tillverkade i antingen Sverige eller Italien. När det gäller låset använder sig Bravur av det klassiska viklåset du hittar bland många metallänkar, och inte det vanliga man ofta hittar på klockor med läderband. Detta förenklar påsättningsprocessen rätt så markant då du väljer vilket hål låset ska fästa sig i när du får klockan. Sedan är det bara att sätta på sig klockan som en vanlig stållänk utan att behöva bekymra sig över vilket hål det nu var som passade bäst. Vill du ändra på storleken är det också väldigt enkelt. På låset hittar du Bravurs logotyp.

BravAuto-Black-Buckle+web

Specifikationer

På utsidan

 • Välvt safirglas med ”Anti-Reflective” beläggning på undersidan av glaset.
 • 39mm boett i rostfritt stål från Sandvik.
 • Applicerade timmarkeringar med Luminova C1.
 • Datumfönster med kromtrim.
 • Solid stål eller safirglas som baksida (ungefär 1000kr extra kostar safirglaset)
 • Läder från Tärnsjö Garveri i Sverige eller från ett familjeägt läderbolag i Italien.
 • 10,1mm tjocklek med stålbaksida respektive 10,4mm med safirglas.

Under huven

 • Dekorerat Sellita SW300-1 urverk
 • 28,800 vibrationer per timme (4 tick per sekund)
 • 25 juveler
 • 42 timmar gångreserv
 • ”Quick date”
 • ”Hacking seconds”

Jag har ett par kommentarer angående specifikationerna på BW003:

 1. Det är fantastiskt roligt att se safirglas på både fram och baksidan av klockan. Detta är något man inte ofta ser på andra klockor i den här prisklassen.
 2. Det är kul att se lite dekoration på urverket i den här prisklassen. Det är inte mycket, men det lilla de gjort på rotorn får definitivt klockan att se mer exklusiv ut.

SONY DSC

Klockan är ihopsatt i Båstad, för hand. Därmed finns mottot ”Swiss heart, Swedish soul” ingraverat på baksidan och skrivet på urtavlan.

Designen, boetten och lädret är alltså gjort eller tillverkat i Sverige (med undantag för vissa lädervarianter), medans själva hjärtat av klockan, urverket, är gjort i Schweiz. Jag tycker det är en liten rolig touch.

För mig är självaste designen av klockan och urtavlan det som står ut mest. Jag älskar hur enkel, subtil och klassisk urtavlan är, men också att den samtidigt är elegant, modern och fräsch. En modern klassiker helt enkelt.

Visarna är också fantastiskt fina, de är ”skeletterade”, alltså ihåliga och med en en ”lumad” tipp. Det finns verkligen många detaljer på BW003 som man märker, och uppskattar när man spenderat lite tid med klockan. Till exempel den lilla plattan som håller ner visarna. Det är definitivt inget man ser på många klockor. En annan detalj är hur fint det välvda safirglaset får sekundvisaren att gå (den blir lite böjd längst med kanten)

e3537fc2f5788ed2eee3fbda12ef4478

Jag känner mig dock lite fundersam angående placeringen av loggan på urtavlan då den skapar lite av en asymmetrisk känsla. Själv skulle jag placerat loggan under tolv. Då sitter loggan, ”automatic”-texten och datumfönstret i en vertikal linje. Vad säger ni?

BW003_movement_SW300_1+low+res

Urverket – Det praktiska

Urverket är som tidigare påpekat ett vanligt Sellita SW300-1 verk, som är en kopia på ETA 2892. Du hittar inga speciella funktioner eller specifikationer här. Allt är standard, från gångreserven till antalet juveler. Fördelarna med att ha ett så utspritt och standardiserat urverk i sin klocka är att det blir väldigt enkelt att hitta urmakare som vill serva klockan, och det blir också mycket lätt att hitta reservdelar om så skulle behövas i framtiden. Nackdelen är helt enkelt att det är ett ganska tråkigt verk, som inte känns så unikt. Bravur har dock försökt dämpa den känslan genom att dekorera urverket med en unik rotor. Snyggt!

Fördelar

 • Simpel, elegant och klassisk design som samtidigt är modern och fräsch.
 • Bra specifikationer för priset.
 • Tunn och lätt (BW003 är en dressklocka, så den ska lätt få plats under skjortärmen)
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Tråkigt urverk
 • Okänt varumärke

Slutsats

Bravurs BW003 är en kul, fräsch dressklocka som bjuder på design-överraskningar i varje vrå. Klockan är smakfull, prisvärd och fantastiskt snygg. Den har alla förutsättningar att bli en modern svensk klassiker.

Kan jag rekommendera den? Ja, absolut.


Priser

BW003 med stålbaksida och läderarmband med kontraststygn: 13 950 kr
BW003 med stålbaksida och sytt läderarmband: 14 200 kr
BW003 med safirbaksida och läderarmband med kontraststygn: 15 700 kr
BW003 med safirbaksida och sytt läderarmband: 15 950 kr


Se mer: https://www.bravurwatches.com/shop/

 

 

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.