Blått är flott

 

För en som älskar blå urtavlor kunde 2018 inte ha startat bättre. Man anade en viss trend redan förra året, men nu har den slagit i full blom. Blå urtavlor är stekhett just nu. Det syntes inte minst på SIHH.

En bransch i förändring

Det bubblar under ytan. Årets SIHH var förmodligen bara toppen av isberget. Flera varumärken ställer om och fokus flyttas allt mer mot nya innovationer och jakter på nya rekord. Det finns en hel del konceptuella klockor ute just nu, som ganska tydligt pekar ut i vilken riktning vi kan förvänta oss att branschen går de närmaste tre-fem åren. Vi ser till exempel satsningar mot att designa nya lösningar, för att kunna tillverka tunnare klockor. Men också A. Lange & Söhnes trippla splittsekundskronograf och Urwerks projekt där en ny klocka (presenteras på Baselworld), ska drivas av ett bärbart atomur, något som aldrig gjorts förut.

Lär av Apple

Fler och fler varumärken använder element vi känner igen från Apple i sin marknadsföring. Vissa nyckelord, slogans och kampanjfilmer som påminner mycket om teknikjättens marknadsföringsteknik. Ord som är så läckra att man nästan känner smaken av dem. De två tydligaste exemplen är AP:s ”reinventing the calendar watch” och Piagets kampanjfilm för Altiplano Ultimate Concept. Rätt väg att gå? Jag kan se hur man kan ha nytta av att inspireras av vissa inslag, men samtidigt har man svårt med sin storytelling fortfarande. Jag vill komma närmare. Många har också svårt att på ett begripligt sätt förklara storheten med sina produkter. Man talar enbart till de redan frälsta. Då är det svårt att locka nya kunder. Men man söker förändring och förbättring och det är alltid något.

Återhållsamt med nyheter

 

Många av varumärkena spelar ut säkra kort. Lite för ofta kan jag tycka. Då gillar jag ändå att man gräver i arkiven och är trogen sitt arv. Men det kan man vara, även om man presenterar nya kollektioner. Här skulle jag önska att man vågar lite mer. Stoppar in nya innovationer i nya linjer. Eller tar ut svängarna ordentligt i redan befintliga kollektioner. Vi har några få undantag som går i täten, till exempel H. Moser & Cie och Ulysee Nardin.

Positiva tongångar

Även om det råder en viss osäkerhet på marknaden, så märks det tydligt att klockbranschen har återhämtat sig väl. Det finns ett självförtroende som saknades för bara något år sedan. Och det pratas om framåtanda på ett nytt sätt. Det innebär att vi har ett par riktigt spännande år framför oss.

Helt tyst om den tynande återväxten

Urmakare är en utdöende yrkesgrupp”. Orden kommer från Anthony L (No BS Watchmaker) och här kan vi återkoppla lite till punkt två här. Det är svårt att möta framtiden, om man inte lyckas säkra återväxten. Det producerar fler klockor än någonsin, men urmakarna blir färre och färre. Man behöver inte vara särskilt matematiskt begåvad för att räkna ut att den ekvationen inte håller i längden. Här borde inte minst de riktigt stora aktörerna i branschen hjälpas åt och göra urmakeri till ett attraktivt yrkesval. Innan det är för sent. Att stoppa huvudet i sanden och låtsas som om problemet inte finns kommer inte att hjälpa någon. Och när man tar upp samtalsämnet blir det lätt obekvämt.

Försäljning online

Fler och fler pratar om att åtminstone pröva att sälja sina klockor online. Audemars Piguet är den senaste i raden av aktörer som öppet annonserat att de ska testa detta.

Slutligen en liten titt in i spåkulan:

Ressence-Type-2-E-Crown-first-self-setting-mechanical-watch-7Modern teknik möter traditionellt urverk. Många är imponerade av vad Ressence åstadkommit med sin e-Crown, med all rätt dessutom. Jag är helt övertygad om att vi kommer att få se mer av den här varan redan nästa år. Det här är ett av benen man måste stå på för att skapa nya kunder och entusiaster. E-Crown ska och kommer att vara en stor inspirationskälla när man tänker framåt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.