Seiko MarineMaster

main

Det vore direkt tjänstefel att inte ha med MarineMastern på den här listan. Instegsklockan till Seikos mest välgjorda pjäser har en trogen skara följare och förtjänar större uppmärksamhet än vad den får här hemma.

sbdx017_sid

Under huven hittar vi så klart ett in-house-verk, Seikos automatiska kaliber 8L35 med 26 juveler och som tickar på med 28 000 vibrationer per timme. Gångreserven är klart godkända 50 timmar. Det kan också vridas upp för hand.

sbdx017_box

Man använder sig av ett välvt hardlexglas i två lager (det inre lagret är antireflexbehandlat) och det är väl egentligen den enda minusfaktorn här. Safirglas hade varit att föredra. Boetten är i rostfritt stål med vad Seiko själva kallar för ”super-hard coating”.

Det här är en tålig, riktigt läcker ”dykare”, som är värd att sitta på fler handleder än de mest inbitna entusiasternas. Kanske lider den lite av att den bredare massan snarare ser Seiko som en tillverkare av riktigt bra klockor för under 10 000 kronor. Blir prislappen högre, tenderar man att välja mer prestigefyllda varumärken. En MarineMaster blir din för runt 20 000 kronor.


Specifikationer:

Diameter: 44.3 mm
Tjocklek: 14.6 mm
Boettmaterial: Rostfritt stål, med hård beläggning.
Bakboett: Skruvad
Glas: Välvt hardlex-glas
Vattentäthet: 300 meter
Urverk: In-house, kaliber 8L35 (automatiskt)
– 28.000 vibrationer per timme
– Gångreserv: 50 timmar
– Funktioner: Timmar, minuter, sekunder, datum.
Material, armband: Rostfritt stål


Tudor Heritage Black Bay

 

Att återuppliva gamla vintagemodeller har blivit allt mer populärt. Ett av de i särklass mest lyckade exemplen är Tudor Black Bay. Numer kommer dessutom det klassiska dykaruret med ett kronometercertifierat in-house-verk, vilket gör den än mer intressant. Den är trogen sitt arv, men känns ändå inte omodern. I mina ögon är det här en av de snyggaste dykarklockorna man kan hitta.

Tudor grundades 1946 av Hans Wilsdorf, som sedan 20 år tillbaka lekt med tanken att skapa högkvalitativa klockor, som kunde säljas till en billigare peng än Rolex. Och så 1954 släpptes Tudor Submariner, som var tydligt inspirerad av Rolex ikoniska dykarur, som lanserats året innan.

Det fina med Black Bay är inte bara att här finns en rik historia i bakgrunden, utan att den nu faktiskt förkroppsligar vad Hans Wilsdorf ville åstadkomma med Tudor. Den är kanske inte ett fullvärdigt alternativ till en Rolex Submariner, men den är ett alternativ på riktigt. Du får en sjuhelsikes snygg klocka, med hög kvalitet och ett in-house-verk för runt 30 000 kronor. Lägger du på ungefär 5000-6000 kronor till kan du dessutom få den i brons.


Specifikationer:

Diameter: 41
Tjocklek: 14.8 mm
Boettmaterial: 316L Rostfritt stål eller brons
Bakboett: Skruvad
Glas: Välvt safirglas
Vattentäthet: 200 meter
Urverk: In-house, kaliber MT5602 (automatiskt)
– 25.200 vibrationer per timme
– Gångreserv: 70 timmar
– Funktioner: Timmar, minuter, sekunder.
Material, armband: Rostfritt stål, eller ”åldrat” läder.


Vulcain Nautical Heritage Limited Edition

NAUTICAL-HERITAGE_100152080L_FB_10x6_300dpi_P2

Vulcain grundades 1858, har i dag sitt huvudkontor i Le Locle och är ett något bortglömt varumärke, som en gång i tiden blev kända för den breda massan, tack vare att Harry S. Truman bar en av deras klockor. År 1947 lanserade man också det första armbandsuret med en alarmfunktion, med urverket Cricket V-10. Det är just denna legendariska kaliber vi hittar i denna heritage-modell, som är limiterad till 1961 exemplar.

Nautical Cricket lanserades i början av 60-talet och konkurrerade med Jaeger-LeCoultres Deep Sea Alarm och Polaris. Faktum är att dagens version är väldigt trogen originalet.

Så vill du ha något lite annorlunda, en riktig yrkesklocka med en rik historia så är det här valet för dig. Jag gillar den skarpt! Estetiken påminner inte om något annat. Och för drygt 40 000 kronor kan du lägga den till samlingen.


Specifikationer:

Diameter: 42 mm
Tjocklek: 14.8 mm
Boettmaterial: 316L Rostfritt stål
Bakboett: Skruvad
Glas: Safirglas
Vattentäthet: 300 meter
Urverk: In-house, Cricket V-10 (manuell uppdragning)
– 18.000 vibrationer per timme
– Gångreserv: 42 timmar
– Funktioner: Timmar, minuter, sekunder, alarm, justerbara dekompressionstabeller
Material, armband: Läder

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.