Breitling har dragit upp ridån för sin nya Navitimer, 8 B01. Deras första klocksläpp med Georges Kern som VD. Och åsikterna har minst sagt gått isär. Det här ser ut att bli en riktig vattendelare Breitling och en ordentlig uppförsbacke direkt för Kern. Att peta i en klassiker rör sannerligen upp känslor.

Bretiling-Navitimer-von-1952.jpgDet var år 1952 som Breitling Navitimer först såg dagens ljus. Den hade tagits fram med piloter i åtanke. En kronometer med räknesticka, för att kunna utföra nödvändiga beräkningar i luften. Den blev snabbt AOPA:s (världens största pilotförening) officiella armbandsur och följde med in i de kommersiella flygens tidevarv.

I dag är den en av de mest ikoniska klockorna. Så när Breitling nu lanserar en version som inte riktigt är trogen originalet, ja då är det förstås oundvikligt med kritik. Den har visserligen kvar sin tandade bezelring, men det här är annars en rätt tandlös modell i mina ögon. Den flyger inte riktigt, helt enkelt.

b01_2

Det snedställda datumet mellan klockan 4 och 5 gör inte saken bättre. Den försätter hela tavlan i obalans. Den är visserligen traditionellt placerat, men här märks det på ett annat sätt än på andra Navitimers. Det själv uppmärksamhet och inte på ett bra sätt.

”Motorn” är in-house-verket, kaliber B01 med automatisk uppdragning. Det är kronometercertifierat och har en gångreserv på ordentliga 70 timmar.

Boetten är gjord i rostfritt stål, mäter 43 mm och har en tjocklek på 14.5 mm. Det är alltså en riktigt rejäl pjäs det här. Urtavlan är en ”omvänd panda”, alltså svart med vita undertavlor – tre till antalet.

b01_1

Förutom storleken och urverket, så känns det här verkligen inte som en Navitimer för mig. Den delar faktiskt fler likheter med Transocean-kronografen. Det är allt som allt en ganska intetsägande skapelse, som har svårt att lyfta. Inte undra på att ett ganska stort antal Breitling-entusiaster är minst sagt skeptiska och förmodligen rätt oroliga för vad som komma skall på Baselworld i mars.

Men är du av en annan uppfattning och känner ha-begäret forsa fram som en flodvåg, då får du räkna med en prislapp på i skrivande stund runt 62 000 kronor.


Specifikationer:
Diameter 43 mm
Tjocklek: 14.5 mm
Boettmaterial: Rostfritt stål
Glas: Safirglas
Vattentäthet: 100 meter
Material, armband: Svart alligatorläder


Under huven:
Urverk: In-house, kaliber B01
Uppdragning: Automatisk
Frekvens: 28.800 VpH
Juveler: 46
Gångreserv: 70 timmar
Funktioner: Timmar, minuter, sekunder, datum, kronograf
Övrigt: Kronometer-certifierad

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.