Storbritanniens Royal Air Force (RAF) firar 100 år i år. Det vill brittiska AVI-8 uppmärksamma och har därför tagit fram en ny kollektion klockor, med olika referenser som hyllar RAF:s olika epoker. Varje klocka i kollektionen tar avstamp i Flyboy-linjen, med unika urtavlor, typsnitt, visare, armband och indexmarkeringar för att återspegla respektive decennium, 1920, 1940, 1960 och 1980. Samtliga modeller görs i limiterade upplagor.

Flyboy Centenary Collection 1920:s edition

centenary20a

Den här modellen tolkar fält- och pilotklockan från det tidiga militära urmakeriet. Boetten i rostfritt stål mäter 42 mm i diameter och är utrustad med ett safirglas, samt har en transparent baksida. Kronan är ”pumpa-formad” och inspirerad av de man ofta hittade på fickur i början på 1900-talet. Urtavlan är en hyllning estetiken i 1920-talets klockor. Nygotiska siffror markerar timmarna, en klassisk ”räls” för minuterna och så klart super LumiNova på såväl indexmarkeringar som visare, för att lätt kunna läsas av i mörker.

Flyboy Centenary Collection 1940:s edition

centenary20b.jpg
Med andra världskriget i antågande och den globala militära upprustningen så handlade klockorna enbart om funktion, utan något nonsens. Här har AVI-8 valt att hylla den typiska pilotklockan från den här tiden. Även här mäter boetten i rostfritt stål 42 mm och skyddas av ett safirglas, men kronan är mer tidstypiskt konformad. Indexmarkeringarna och visarna ser ut att vara hämtade från valfri instrumentbräda, för att vara så enkla att läsa av som det någonsin är möjligt.

centenary20c.jpg

Urverk

Båda modellerna delar samma urverk, nämligen ett automatiskt Miyota kaliber 8218, som tickar på med en frekvens på 21.600 vibrationer per timme, har 21 juveler och en gångreserv på drygt 40 timmar. Detta har utrustats med en för Centenary-kollektionen unik rotor, som kan beskådas från baksidan.

Pris och tillgänglighet

Kollektionerna kommer att släppas i kronologisk ordning under året. Återförsäljning kommer att ske via utvalda butiker och AVI-8:s webbshop. Skulle du vilja sätta en Centenary Collection-klocka på handleden, så kommer det att kosta dig ungefär 3000 kronor. Samtliga modeller finns med antingen svart, beige eller blå urtavla.


Specifikationer:
Diameter 42 mm
Boettmaterial: 316L Rostfritt stål
Glas: Safirglas
Vattentäthet: 50 meter
Material, armband: Buffelläder


Under huven:
Urverk: Miyota 8218
Uppdragning: Automatisk
Frekvens: 21.600 VpH
Juveler: 21
Gångreserv: 40+ timmar
Funktioner: Timmar, minuter, sekunder, datum


Läs mer:

AVI-8.co.uk

1 KOMMENTAR

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.