Ibland krävs det lite tid för att smälta nya kreationer. Breitling släppte för ett par dagar sedan hela sin Navitimer 8-kollektion och precis som för B01 8, så har mottagandet varit allt annat än varmt. Så här gör vi helt enkelt ett svep genom kollektionen, klocka för klocka, och ser vad den har att erbjuda. Och dessutom ska vi försöka reda ut svaret på frågan: Har kritiken varit berättigad?

Det här är Breitlings första kollektion, med IWC:s tidigare vd, Georges Kern på tronen. Även där fick Kerns höra kritiska röster höjas när det kom till designval. Därför har han naturligtvis ögonen på sig nu med sitt intåg hos Breitling.

09_Onboard-chronographs-and-instruments-for-pilots-Breitling-catalog-1941.jpg

Inspirationen till Navitimer 8-kollektionen har hämtats från företagets tidiga flyginstrument och Huit Aviation-avdelningen. Rent estetiskt delar den väldigt få drag med övriga Navitimer-kollektioner och kanske är det här man gått vilse? Kanske hade ett annat namn varit mer passande? För visst känner man sig lite lurad på konfekten.

Hur som helst, Navitimer 8-kollektionen består av fem olika klockor och dessa ska vi nu gå igenom en och en.

Breitling Navitimer 8 Automatic

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi börjar med den enklaste varianten. Boetten finns i rostfritt stål, samt i rostfritt stål med en beläggning av DLC. Den mäter 41 mm i diameter och är faktiskt ganska tunn med sina blott 10.7 mm på höjden. Den tandade bezelringen är dubbelriktad. Urtavlan finns i såväl svart, som blått utförande. På insidan hittar vi Calibre 17, som delar många likheter med såväl ETA- som Sellita-verk. Det är dock kronometer-certifierat.


Specifikationer:
Diameter: 41 mm
Tjocklek: 10.7 mm
Boettmaterial: Rostfritt stål
Bakboett: Solid
Vattentäthet: 100 meter
Urverk: Calibre 17 (automatiskt)
– Gångreserv: 40 timmar
– Funktioner: Timmar, minuter, sekunder, datum.
– Övrigt: COSC-certifierad
Material, armband: Läder, eller rostfritt stål


Breitling Navitimer 8 Day-Date

Breitling-Navitimer-8-day-date-2.jpg

Bortsett från det faktum att detta är en Day-Date, så delar den stora likheter med ovanstående modell. Tjockleken är dock lite mer tilltagen på 11.19 mm. Vid klockan tolv hittar vi aktuell dag och vid klockan sex så finner vi datumet. Under huven sitter Calibre 45, som även det känns igen från ETA och det är även detta kronometer-certifierat. Även här kan man välja mellan blå, eller svart urtavla.


Specifikationer:
Diameter: 41 mm
Tjocklek: 11.19 mm
Boettmaterial: Rostfritt stål
Bakboett: Solid
Vattentäthet: 100 meter
Urverk: Calibre 45 (automatiskt)
– Gångreserv: 40 timmar
– Funktioner: Timmar, minuter, sekunder, dag, datum.
– Övrigt: COSC-certifierad
Material, armband: Läder, eller rostfritt stål


Breitling Navitimer 8 Unitime

Breitling-Navitimer-8-Unitime-2

Naturligtvis har vi också en variant med världstid. Det här är den modellen som skiljer sig från och sticker ut allra mest ur den här kollektionen. Förutom det faktum att urtavlan finns i svart och silver (alltså inte blått), så sitter även ett in-house-verk på insidan. Det rör sig om Calibre B35. Det bygger på Breitlings första framtagna in-house-verk utan kronograffunktion. Tavlan visar 24 tidszoner och nere vid klockan sex sitter datumfönstret. Boetten mäter dessutom 43 mm och har en tjocklek på 14.38, så det är en mer rejäl pjäs det här.


Specifikationer:
Diameter: 43 mm
Tjocklek: 14.38 mm
Boettmaterial: Rostfritt stål
Bakboett: Safirglas
Vattentäthet: 100 meter
Urverk: In-house, Calibre B35
– Gångreserv: 70 timmar
– Funktioner: Timmar, minuter, sekunder, datum, världstid.
– Övrigt: COSC-certifierad
Material, armband: Läder, eller rostfritt stål


Breitling Navitimer 8 Chronograph

Detta bildspel kräver JavaScript.

Breitling och kronografen har haft ett väldigt intimt förknippat förhållande genom alla tider. Här har vi en variant, med ett Valjoux 7750-baserat verk under huven och desigen är därefter: Alltså undertavlor vid kl 12, 9 och 6. Precis som med alla övriga modeller i den här kollektionen är den kronometer-certifierad och här har man återigen möjligheten att välja antingen svart eller blå urtavla. Här har man även en variant med boett i rostfritt stål, samt med DLC-beläggning.


Specifikationer:
Diameter: 43 mm
Tjocklek: 14.17  mm
Boettmaterial: Rostfritt stål
Bakboett: Solid
Vattentäthet: 100 meter
Urverk: Calibre 13 (automatiskt)
– Gångreserv: 42 timmar
– Funktioner: Timmar, minuter, sekunder, dag, datum, kronograf
– Övrigt: COSC-certifierad
Material, armband: Läder, eller rostfritt stål


Breitling Navitimer 8 B01

Breitling-Navitimer-8-B01-chronograph-2.jpg

Sist, men inte minst den ordentligt sågade första releasen från den här kollektionen, som vi redan har tittat närmare på här i samband med att den blev offentliggjord. Då visste vi dock inte att den också kommer även med blå urtavla och silverfärgade undertavlor, samt med urtavla i brons-utförande samt roséguldsboett.


Specifikationer:
Diameter: 43 mm
Tjocklek: 13.97 mm
Boettmaterial: Rostfritt stål eller roséguld
Bakboett: Transparent
Vattentäthet: 100 meter
Urverk: In-house, Calibre B01 (automatiskt)
– Gångreserv: 70 timmar
– Funktioner: Timmar, minuter, sekunder, dag, datum, kronograf
– Övrigt: COSC-certifierad
Material, armband: Läder, eller rostfritt stål


Intryck

Det här var inte alls vad jag förväntade mig av en Navitimer-kollektion. Det är här jag har svårt att förlika mig med Navitimer 8. För å ena sidan är den inte så tokig, men å andra sidan är den långtifrån högtflygande. Under ett annat namn kanske man hade sett på den med mer välvilliga glasögon. Jag hade trots allt kunnat ha flera av modellerna på handleden och förmodligen gillat dem, men under Navitimer-stämpeln har jag svårt att komma överens med estetiken. Den som tilltalar mig mest personligen är Unitime, som är något av en korsning mellan Bretling Unitimer från 50-talet och den mer traditionella Navitimern.

Summa summarum kan i alla fall jag konstatera att kritiken har varit befogad. Det här är inte vad Breitlinganhängarna vill se från en Navitimer-kollektion. Den hade nog tagits emot bättre som en egen kollektion. För visst finns där en del tilltalande element, som inte minst kan tilltala de som tidigare ratat Breitling. Hela kollektionen är lite mer ”lättsmält” och det gäller på både gott och ont, förstås.

Pris och tillgänglighet

Man har ännu inte offentliggjort priset för respektive klocka. Det vi vet är däremot att de släpps i maj/juni.


Läs mer:

Breitling.com

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.