Skärmavbild 2018-01-31 kl. 19.37.45.png

Så har de slutgiltiga siffrorna från Federation of Swiss Watch Industri (FH) för 2017 offentliggjorts. Exporten av schweiziska klockor fortsätter att öka, även om man hade ett något mer beskedligt december där tillväxten bara var 0.7% bättre än motsvarande period 2016. Det här innebär att allt som allt har exporten ökat med 2.7% under 2017, motsvarande 19 924 miljoner Sfr.

Detta helt och hållet tack vare den asiatiska marknaden, som också avslutade året starkt. Exporten till Hong Kong ökade med 11.8%, Kina med 12.3% och Japan med 7.0%. Även Sydkorea tog ett glädjeskutt framåt med 33.3% under december månad.

USA backade ordentligt

Däremot fortsätter USA att ge kalla handen, men man har åtminstone dämpat tappet något.  Man landade till slut på totalt -4.4% under 2017 (januari-december). Just december månad blev dock det största fallet sedan i maj, nämligen -9.5%.

Sverige följer USA

Även exporten till Sverige har minskat under året med totalt -2.0%. Sverige är, för er som är nyfikna, den 28:e största exportmarknaden för Schweiz klockindustri.

Mekaniska klockor på stark frammarsch

Vi ser också en fortsatt trend där klockorna i prissegmentet 5000 kronor och nedåt backade återigen i december. Inte minst de under 2000 kronor, som gick bakåt med en femtedel (-20.4%). Det finns mycket som tyder på att de smarta klockorna är de stora bovarna i dramat här. Däremot ser man en rejäl tillväxt i prissegmentet 5000-30 000 kronor, som ökade med 6.2%.

Vad gäller kvartsur, så föll dessa med -7.4% under 2017, medan mekaniska klockor såg en tillväxt i både värde (+4.6%) och antalet enheter (+3.9%)

Positiva tongångar

Trots det något försiktiga avslutet på året, så var tongångarna alltjämt positiva från FH. Branschen räknar med en fortsatt tillväxt på ungefär 3% även under 2018, men USA fortsätter att skapa en viss osäkerhet. ”Trots en fördelaktig ekonomisk situation har smaken för lyxprodukter haft svårt att återhämta sig på den här marknaden, i alla fall via de traditionella försäljningskanalerna”, skriver FH.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.