Nezumi Balaine är en automatisk dykarklocka designad av David Campo, grundaren av Nezumi Studios i Stockholm. Klockan drivs av ett automatiskt Seiko-urverk, mäter 40 mm i diameter och är vattentät till ett tryck motsvarande 200 meter under havsnivå.

nezumi-baleine

Jag har mestadels burit klockan på Nezumi Stewart, en jubilee-länk speciellt framtagen för modellerna Voiture och Baleine. Jag kommer prata lite grann om själva länken men då den säljs separat kommer jag i första hand bedöma klockan i orginalutförande.

Inledning

Nezumi Studios är ett spännande svenskt företag som drivs av passion för hantverk och design. Förutom klockor har de tagit fram racinginspirerade accessoarer och driver en entusiastklubb för klassiska Porsche 911:or. För några år sedan fick Nezumi ganska stor medial uppmärksamhet för sin första klocka: Voiture – en vintageinspirerad kronograf med ett ”mecha-quartz”-urverk signerat Seiko som trots influenser från designklassiker lyckades hitta ett eget visuellt uttryck som tilltalade både mig och många andra.

Under våren 2017, efter att under en tid ha ”teasat” om en automatisk dykare på social media, öppnade Nezumi dörrarna för förhandsbokningar av Baleine.

Baleine finns i 3 utföranden, min (som recensionen avser) har både polerade och borstade ytor med guldfärgat tryck på urtavlan samt matchande guldfärgade visare. Klockan finns också i helt borstat utförande med silverfärgade visare och i svart PVC med vita visare.

Förpackning

Nezumi har valt att leverera samtliga sina klockor i pappkartonger som är sanna den tidsanda klockorna inspirerats av och Baleine kommer i en, enligt mig, riktigt läcker förpackning. Faktiskt så snygg att den trängs med betydligt mer exklusiva klocklådor i ”finhyllan” hemma.

20171012_18103769581641

Första intrycket

När jag första packade upp klockan så kändes den något lättare än jag förväntat mig, något som kan tillskrivas de smäckra linjerna på boetten, en hel del stål har skalats bort från boetten för att skapa tunna, tidsenliga bandhorn som sluttar inåt. Klockan är annars precis lagom stor för att passa i princip allas handleder. Läderarmbandet är tunt men känns gediget och skönt. Klockan känns bra på armen.

Armband

Klockan levereras på ett läderband från Kvarnsjö Läder som faktiskt är helt okej. Jag har haft lite dålig erfarenhet av Kvarnsjö tidigare (genom klockarmband som sålts av Cheapest Nato Straps) men de som levereras tillsammans med Baleine håller god kvalitet och luktar äkta läder. Jag har mestadels burit klockan på en jubilee-länk men armbandet har burits flera gånger i veckan på en annan klocka, vilket är ett bra betyg!

20171012_171659

Boett och krona

Nezumi har valt att återanvända boetten från kronografen Voiture men modifierat det att passa en dykarklocka och ett nytt urverk. Detta är en bra sak då boetten är riktigt snygg! Den är tydligt vintageinspirerad med inåtsluttande bandhorn som påminner om bland annat Omega Seamaster. Finishen på boetten är okej, varken mer eller mindre. Linjerna är tydligt definierade utan vassa kanter och kvaliteten på polering och borstning är i klass med enklare Seiko-klockor. Klockan ger ett sobert intryck. Baksidan pryds av ett skruvat bakstycke med inpräglad logotyp och måtto, något som sticker ut lite i prisklassen där man oftast ser laseretsade loggor.

img_20171110_130709_0051171383268

Kronan är prydd med Nezumis logotyp och är greppvänlig. Den är föredömligt lätt att skruva i och ur, bättre än många betydligt dyrare klockor jag äger.

20180221_094820

Urtavla och visare

Urtavlan är matt svart åt det grå hållet, jag tycker mig ana ett inslag av blått, men det kan vara antireflexbehandlingen av glaset som spelar mig ett spratt. Markörerna för 3, 6, 9 och 12 är tryckta med tydliga siffror och övriga timmar markeras med tryckta streck. Samtliga markörer har applicerad Super Luminova-lysmassa. Mellan 4 och 5 återfinns ett datumfönster där datumskivan fått samma färg som urtavlan vilket är ganska ovanligt, speciellt i denna prisklass. Som jämförelse kan nämnas att min Omega Seamster 300 med blå urtavla har en svart datumskiva.

I ytterkant av urtavlan löper ett minutspår i guldfärg som dessutom har 24-timmarstid utskrivet vid varje timmarkör. En trevlig liten detalj.

Visarna på min klocka är guldfärgade, timvisare och minutvisare är av ”kanyl”-modell medan sekundvisaren har ett klassiskt pilhuvud och har begåvats med Nezumis logotype som motvikt. Finishen på visarna är okej men under lupp kan man se att de är lite ”rough”, något som är ganska vanligt bland visare som är producerade av tredjepart för moddning av Seikoklockor. Även visarna har begåvats med Super Luminova-lysmassa.

Under sommaren valde Nezumi att göra mindre ändringar av urtavlan där man bland annat minskade ner logotypen under 12:an, ett klokt beslut i mitt tycke, och den slutliga produkten ser bättre avvägd ut än de initiala prototyperna.

Sammantaget ser urtavlan och visarna riktigt bra ut tillsammans och de matchar estetiken på boetten. Tyvärr är lysmassan tunt applicerad och lyser varken starkt eller länge. Nu kommer de flesta av oss inte använda denna klocka som en dykarklocka vilket är en förmildrande omständighet, men det kan ändå vara bra att känna till inför köp.

baleine-lume

Direkt efter ”laddning” lyser klockan starkt och fint en liten stund men räkna inte med att kunna läsa av tiden under mörka förhållanden nattetid.

Glas och dykarring

Glaset på klockan är ett välvt (dubbelsidigt) safirglas och är därmed mycket svårt att repa. Glaset är antireflexbehandlat på insidan något som jag normalt sett föredrar, men just i detta fall känns det som att en dubbelsidig behandling hade gjort klockan mer rättvisa. Trots antireflexbehandlingen tycker jag att glaset uppvisar förhållandevis mycket reflexer från både glasets utsida och insida.

20171012_171906-e1511101712799

Dykarringen har något så ovanligt som 60 klick. Detta var branchstandard en gång i tiden men de flesta dykarklockor idag levereras med 120 klick, bra eller dåligt? Ingen aning 😉 Klicken är ganska distinkta och bezeln låser in stabilt när man släpper den, precis som det ska vara! Men jag kan inte riktigt skaka av mig känslan av att den känns lite ”billig”.

Urverk

Jag kommer inte skriva så mycket om urverket, det är tillverkat av Seiko, slår 21600 gånger i timmen (3Hz) och kan därför uppfattas ha en lite ryckigare gång än t.ex. ett ETA 2824-urverk, men det är ett stabilt och beprövat urverk. Jag tror att det är ett NH35-urverk men jag har inte fått det bekräftat. Min klocka håller tiden mycket bra (inom 10 sekunder per dygn) men det kan säkert variera en del så urverken inte regleras individuellt. Ett bra val av urverk för denna klocka anser jag.

Länken Stewart

20180221_094857

Jag valde att köpa till jubilee-länken Stewart för ca. 900 kr då jag föredrar att bära en sportklocka på stållänk. Samtliga länkar är solida och har en borsta finish. Länken levereras med dubbla uppsättningar solida ändlänkar, ett par för Baleine och ett par för Voiture. Länken finns också i svart, dock finns det ingen variant med polerade detaljer vilket gör att min boett passar sämst med länken av de alternativ som erbjuds idag, dock har jag personligen inga problem med det.

img_20171118_001557_1911778385428

Vi fick en kommentar gällande ändlänkarna på Instagram, och ja, de inåtsluttande bandhornen är inte optimala för kurvade ändlänkar och jag har förståelse för att somliga hade föredragit raka ändlänkar till denna klocka. Detta är dock inget som stör mig. Däremot känns spännet lite klent. Det är gjord av tunt pressat stål och inger inte direkt ett gediget intryck. Men det funkar och bidrar till en en låg totalvikt vilket jag personligen uppskattar på en vardagsklocka.

Sammanfattning

Jag skriver den här recensionen efter att ha använt klockan i nästan två månader och jag känner att jag nu kan ge en rättvis bedömning av klockan.

Jag gillar verkligen den här klockan, den har en del brister,  där klen lysmassa är det som stör mig mest. Det finns betydligt bättre dykarklockor i denna prisklass, men den här klockan har ändå nåt speciellt. Kanske är det patrioten i mig som gillar att den är designad i Sverige eller så är det min kärlek till vintage som gör att klockan känns så rätt på armen. Storleken är bra och den håller tiden föredömligt. Länken är, trots sina brister, en trevlig bekantskap som lyfter klockan ytterligare en nivå och kramar handleden sådär skönt som en vintage jubilee-länk ska göra!

Jag skulle rekommendera klockan till någon som redan har en eller två mekaniska klockor, som gillar utseendet på dykarklockor men kanske inte behöver en klocka att dyka med och som uppskattar en svenskdesignad klocka som inte är en homage till Rolex eller andra stora klockhus. Klockan är stilmedveten och har alla förutsättningar att bli en trevlig vardagsklocka som inte gör bort sig på kontoret, i garaget eller på krogrundan med polarna.

4500 kr kan tyckas dyrt, och helt ärligt är konkurrensen stenhår i den prisklassen, men Baleine lyckas ändå hitta en nisch som träffar mig nära hjärtat och små saker som en specialtillverkad datumskiva, det härliga boettlocket och sekundvisaren med Nezumis logga på lyfter helhetsintrycket. Klockan är snygg, riktigt snygg. Jag hade gärna sett lite bättre finish på både klocka och länk, bättre lysmassa och bättre antireflexbehandling, men i den här prisklassen får man alltid göra kompromisser och där tycker jag Nezumi gjort ett bra jobb.


Specifikationer

 • 40 mm i diameter (krona ej inräknad)
 • 47 mm höjd (lug to lug)
 • 14 mm tjock
 • Borstat och polerad boett i 316L stål
 • Välvt safirglas
 • Roterbar dykarring med 60 klick
 • Urtavla med gilt-tryck
 • Super Luminova-lysmassa
 • Skruvbar krona med logotyp
 • 20 mm mellan bandhorn
 • Seiko automatiskt urverk med hacking och winding
 • Pris: ca 4500 kr

Plus

 • Snygg och genomarbetat design
 • Datumskivans färg matchar urtavlan
 • Pålitligt urverk som är lätt att serva eller byta ut
 • Reptåligt safirglas
 • Bra skruvkrona
 • Snygg förpackning
 • Bra armband

Minus

 • Klent applicerad lysmassa och därmed dålig läsbarhet i mörker
 • Dykarringen känns billig – i brist på bättre ord
 • Glasets antireflexbehandling är inte så bra som man kunde önska
 • Finishen kunde varit bättre

5 KOMMENTARER

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.