Alf Watch Company, har du hört talas om dem innan? Förmodligen, som många andra, så har du inte det. De är ett så kallat ”micro brand”, alltså ett litet klockmärke som nyss startat och som är på sin väg mot att bli ett mer ”mainstream”-märke.

För att komma dit, måste produkterna som lanseras under den tid företaget anses vara ett mikromärke vara top-notch, på alla håll och kanter. Och de måste kunna konkurrera med de stora varumärkena, som med sin historia och prestige håller ett hårt grepp om marknaden och konsumenterna.

Vilka dessa jättar som mikromärkena måste tampas med är, beror helt på vad för segment man bestämt sig att gå in i. Alf gör just nu klockor i ”low mid-end”- segmentet, alltså klockor för runt 2000-5000kr. Därmed kan vi konstatera att Alf’s produkter kommer jämföras med till exempel Seiko, Certina & Tissot, märken som är över 100 år gamla och välrenommerade.

P1080461

Det här är Alf Norrsken. Klockan levereras i en alldaglig låda, tillsammans med… (i vårt fall) ingenting? Vi har fått låna ett testexemplar av Alf, och därmed tror jag att det är orsaken till varför vi inte fick med någon manual eller annat i lådan.

I alla fall, detta är den blåa varianten. Inte den jag själv skulle välja (med bilderna på de olika färgvarianterna i åtanke). Och när jag nu sett den i verkligheten står jag fast vid den tanken. Men som tur är finns klockan också i ett par andra färger, nämligen helsvart och vitt, och så med en liten skara av olika band också, såklart.

Som du säkert noterat är klockan rektangulär, och där står den ut lite ur mängden. Det är inte många nya klockmärken som vågar satsa på något i den stilen, så det modet måste jag berömma Alf för. Beröm ska de också ha för att det inom loppet av bara ett par år lyckats designa, leta fabriker och färdigställa en så pass komplett produkt, det är verkligen coolt.

P1080466

Men klockan faller mig tyvärr inte i smaken. Visst, den känns rätt så välbyggd, men för mig är klockan rent estetiskt helt enkelt inte särskilt tilltalande. Sekundvisaren med sin underliga placering passar inte in. Det gör inte heller tim- och minutvisarna, som ser allt för simpla ut för klockans övergripande designspråk. Den fyrkantiga kuddformen känns klumpig och väl utstickande på handleden. Och armbandet, som fästes på insidan av boetten, tycker jag smalnar av lite väl kraftigt.

Men jag vill definitivt inte att du som läsare beslutar dig för att inte köpa klockan baserat på min personliga smak. Tycker du om klockans design, ska du helt ignorera det jag skrev i förra paragrafen, och fokusera på allt det andra, som byggkvalité, specifikationer osv.

P1080465

Som du tidigare läst så kan jag inte klaga på byggkvalitén, för det här priset. Klockan kostar ungefär 2500 kr och jag tycker att den kvalitetskänslan överensstämmer bra med andra klockor från mer välkända märken i samma prissegment. Den har till exempel safirglas med antireflektiv beläggning på undersidan av glaset, vilket betyder att du inte kommer behöva oroa dig för repor. Dock kan jag inte påstå att beläggningen är av högsta snitt.

Läderbandet känns dock lite dåligt, nästan plastigt eller gummi-aktigt, och som tidigare sagt så tycker jag det smalnar av lite för kraftigt, men det är helt och hållet en smaksak. Claspen är däremot väldigt gedigen och jag gillar den lilla Alf-loggan som finns ingraverad på den.

Specifikationer

P1080477

På utsidan

 • Boett i 316L rostfritt stål
 • Safirglas med antireflektiv-beläggning på undersidan
 • Krona med signatur
 • Clasp med signatur
 • Inga utstickande bandhorn
 • Rektangulär boett
 • Läderband med kontrastsöm
 • 5ATM/50M vattenresistans (bada, simma, duscha inte med klockan)

P1080472

Under huven

 • Mekaniskt Automatiskt Miyota Caliber 8245
 • 21 600 vibrationer per timme =  3 tick / sekund
 • 42 timmars gångreserv
 • 21 juveler
 • -20 till +40 sekunder per dag (mer om detta nedan)

Låt oss prata urverk

Som du säkert själv märkt, så låter den där tidsavvikelsen på -20 till +40 sekunder rätt så, ja, förfärligt. Detta är dock en teknik som Miyota och många andra lågkostnads-urverktillverkare använder sig av. De sätter den godkända tidsavvikelsen väldigt högt, så att de inte blir överösta med garantiärenden om ett exemplar råkar gå +15 sekunder, samtidigt som de skrivit att den ska gå under +10 sekunder per dag.

Detta betyder att urverken kan skilja sig åt, ordentligt. Och det gäller att du har tur om du vill få en riktigt bra exemplar. Vissa kan nämligen gå runt +20, medan andra kanske går +5. Men jag kan säga, efter en ordentlig översyn bland diverse forum på internet, att urverket i de flesta fallen borde gå mellan +25 som värst och +2-5 som bäst. Vilket är helt okej.

Andra saker som juvel-antal, vibrationstal, gångreserv med mera är väldigt standard för den här typen av urverk.

En rekommendation

Jag tycker att det är kul med mekaniska urverk i denna prisklassen, men för många är de så dåliga att det skulle vara ett bättre val att satsa på ett mer ”high-end” quartzverk som du hittar i vissa Certina’s. Ett exempel är min Certina DS Action Chronometer som för 3590kr har en tidsavvikelse på +-15 sekunder per ÅR! Plus att den också har 200M vattenresistans.

P1080463

Slutsats

Alf Watch Company gör en rejäl entré med sin första klocka, Norrsken. Faktum är att de lyckats finansiera, designa, och tillverka en helt ny klocka, till mestadels helt själva. Och det gör dem på bara ett par år, det ska de ha credit för!

Dock har jag tyvärr svårt att faktiskt rekommendera klockan, eftersom det inte är något jag personligen skulle bära. Men tillhör du de som gillar den här typen av design så borde du köpa den, då den är rätt unik i sammanhanget. Känner du däremot att det inte är något för dig så finns det en hel skara av fantastiskt fina och bra ”nybörjar-lyxklockor” från Certina, Tissot och andra som objektivt är mycket bättre.


Fördelar

 • Svensk design (vi gillar svenska klockor här på Klockrent)
 • Den har ett unikt utseende
 • Gediget byggd
 • Specifikationer som inte rör urverket är bra för klockans pris

Nackdelar

 • Den är kanske ”för unik” för vissa
 • Riktigt tråkigt urverk som inte har mycket att säga om sig själv annat än att det faktiskt är mekaniskt.
 • Det går att hitta ”bättre” klockor för samma pris.

Kan jag rekommendera Alf Norrsken? Ja, förutsatt att du verkligen älskar designen. Om inte, så är svaret nej.


Galleri

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.