Sportklockor i all ära men en balanserad samling bör enligt oss även innehålla minst en klassisk dressklocka; ett något tunnare och elegantare ur som passar sig att bäras under skjortärmen.

Den här listan kommer att presentera fyra stycken dressklockor vi gillar från några av de mest välrenommerade klockhusen i världen. Urvalskriterierna för listan är att modellen ska finnas i stål, drivas av ett egenutvecklat, manufaktur-urverk samt kosta mindre än 100 000 kr.

1061402.png.crop.1000.high

Jaeger LeCoultre Master Ultra Thin Moon

JLC har en mängd otroligt vackra dressklockor i olika material och prisklasser och till denna lista har vi valt en av våra favoriter, en Ultra Thin Moon med stålboett och svart sunburst-urtavla.

Trots att klockan är automatisk och har en månfas-komplikation är den endast 9,9 mm tjock och med en diameter på under 40 mm bör klockan sitta fint på de flestas handleder. Klockan är riktigt snygg och med en ständigt skiftande månfas-skiva blir den aldrig tråkig. Manufaktur-urverket (Calibre 925/1) bjuder på 43 h kraftreserv.

pfc288-0000100-xa1442.png

Parmigiani Tonda 1950

Parmigiani har med Tonda 1950 skalat bort allt överflöd och skapat en ren, klassiskt klocka med en design som aldrig kommer bli omodern.

Manufaktur-urverket (PF702) har en kraftreserv på 48 h är med sina 2,6 mm  imponerande tunt. Detta är möjligt tack vare en mikro-rotor som är nedsjunket i själva urverket och inte bygger på höjden. Det tunna urverket möjliggör en riktigt tunn profil på klockan som är 8,2 mm tjock, något som är eftersträvansvärt hos en dressklocka enligt oss.

3203-136-2_E3_Web

Ulysse Nardin Classico

Fantasin hos Ulysse Nardin tog slut vid namngivningen av den här modellen men det har vi överseende med tack vare den fantastiska emaljtavlan. Att få både emaljtavla och egenutvecklat urverk i en klocka i den här prisklassen är ovanligt.

Daniel och Andreas passade på att klämma lite på klockan på senaste Watchout och båda var överens om att detta är en riktigt trevlig klocka! Enligt återförsäljare är den omständliga, manuella processen att tillverka den ”Grand Feu Marine”-blå urtavlan anledningen till att det bara dyker upp ett fåtal klockor till försäljning i Sverige varje månad, men det är långt ifrån omöjligt att få tag på en.

6651-1143-55B_front

Blancpain Villeret

Villeret är en traditionell dressklocka från världens äldsta klockmärke. Med de romerska siffrorna får klockan ett klassiskt utseende som man ofta letar efter hos den här typen av klocka. Urverket som Blancpain har tagit fram (Calibre 1151 ) ger oss även en imponerande 100 timmars kraftreserv.

Hela klockan osar kvalitet och den rutmönstrade urtavlan måsten nästan utforskas under lupp för att man ska kunna uppskatta den precision som hantverket utförts med under tillverkningen. Precis som hos de andra klockorna i listan är boetten tunn (8,7 mm) för att lätt kunna glida in under skjortärmen. En perfekt dressare för den som är ute efter en klassisk design i modern förpackning från ett företag som varit med och format klockvärlden till vad den är idag.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.