FORTIS-Factory-1937.jpg

Schweiziska Fortis har en lång och lite bortglömd historia. Företaget grundades 1912 och presenterade 1926 världens första serietillverkade automatiska armbandsur, ”Harwood Automatic”. I dag är det ett av få fortfarande fristående varumärken, med så långtgående anor. Frågan är dock: hur länge till?

I november 2017 kom beskedet att Fortis dras med ordentliga ekonomiska bekymmer. Man hade ansökt om konkursskydd, ett uppskov, för att under sex månader kunna förhandla med fordringsägare och göra omstruktureringar, för att möjliggöra och säkerställa företagets fortsatta existens. En begäran som beviljades av domstolen i Soleure-Lebern och Fortis har nu till den 20 maj på sig att lösa sina skulder. Man får helt enkelt möjligheten att arbeta fram en långsiktig avbetalningsplan för innevarande skulder. Under den tiden kommer tillverkningen att pågå precis som vanligt.

Felaktiga första rapporter

De första rapporterna gjorde gällande att Fortis hade ansökt om konkurs, men detta tillbakavisades bestämt av företaget själva kort efteråt. I en skrivelse försäkrade man att man inte dras med akuta likviditetsproblem. Man skrev också att målsättningen är att ta sig ur den här perioden, utan att behöva avskeda personal.

Sedan dess har det varit tyst. Och frågorna hopar sig. Hur hamnade man här? Hur illa ställt är det ekonomiskt, egentligen? Vad händer just nu? Är det ens möjligt att fortsätta vara självständiga utan att behöva göra personella nedskärningar? Vem eller vilka kan vara intresserade av att gå in som nya ägare? Det ska vi bena ut här nedan.

”Ett stort problem”

fortis_druck-86-719x1080
Maximilian Spitzy, vd för Fortis.

Företagets vd heter Maximilian Spitzy. Han tog över posten 2014. Han hade innan dess ingen bakgrund alls i klockbranschen, utan kom från att ha spenderat nästan ett årtionde i Asien (främst Kina) där han jobbade inom fastighetsbranschen. Men trots det gick han ut hårt från dag ett och började med att banta antalet olika modeller från 123 ned till 49. Han meddelade tidigt att han ville förstärka företagets kontakt med sina rötter. Att göra Fortis till Fortis. Här finns ju nämligen en anrik historia, som på något märkligt sätt ofta glöms bort.
– Man har ett stort problem om man inte ens är känd på sin egen bakgård, sa han 2016 i en intervju med magasinet QP.

Kapade kollektioner

Då hade man avpolletterat kollektionen ”Mysterious Planets” och en hel linje klockor med hoppande timme. De var helt enkelt inte ”tillräckligt Fortis”. Dessutom kapades merparten av damklockorna och ersattes av unisexklockor i den 40-talsinspirerade kollektionen ”Classic Line”.

official-cosmonauts-chronograph-638-10-11
Fortis Official Cosmonaut Chronograph

Fortis är sedan långt tillbaka mest kända för sina pilotklockor. Man är också kosmonauternas förstaval. Men trots en rik historia och erkänt hög kvalitet, till i sammanhanget klart överkomliga priser, har man haft besvärande svårt att få såväl det riktigt stora erkännandet, samt bredare uppmärksamhet. Inte ens nyheten om konkursskydd fick mer än några små notiser i skymundan.

En process för att rädda företaget

Maximilian Spitzy har betonat att företaget för stunden inte dras med varken akuta likviditetsproblem och eller genomgår någon skuldsanering. Däremot såg man att likviditeten inte längre kunde garanteras under ett helt år och därför valde man den här lösningen, för att få utrymme att göra omstruktureringar. Man ska komma ihåg att den här processen inte är till för att driva företag i konkurs, utan rättare sagt att få dem på fötter igen. Däremot är konkurs en, i värsta fall, möjlig utgång

Enligt Neue Zürcher Zeitung säger sig också Maximilan Spitzy ha fått positiva ord från fordringsägarna, eftersom man agerar proaktivt. Man jämför med Eterna, som med skulder upp över öronen valde att driva verksamheten som om ingenting hade hänt. Inte en enda skuld betalades av.

Droppen som fick bägaren att rinna över

screen-shot-2016-09-09-at-9-54-45-am.png

En stor del i dagens bekymmer kan förstås tillskrivas det monumentala ras som drabbade klockindustrin under 2015. För Fortis kunde det inte ha kommit mer olägligt. Man var mitt uppe i den där stora omstruktureringen, där man försökte effektivisera utbudet av modeller, som mer återknöt till företagets historia. Nu verkar dock branschen vara på väg att återhämta sig, 2017 var ett bra år och prognosen för 2018 är god – det är Fortis stora hopp.

Går en osäker framtid till mötes

Så hur kommer det att gå för Fortis? Allt tyder på att de kommer att överleva den här processen. Det vågar jag nästan lova. Men frågan är sedan hur de som ett fristående varumärke ska lyckas möta framtiden, vända trenden och kunna garantera likviditeten framgent.

Vilka koncerner som skulle kunna tänka sig att addera Fortis till sin portfölj av klockvarumärken, det blir bara spekulationer. Men Fortis är ett respekterat företag i branschen och de skulle sannolikt inte ha några problem att hitta nya ägare. Om det ens behöver gå så långt.

Det faktum att man agerat proaktivt och fått god respons från fordringsägare gör också att man har goda förutsättningar att klara sig ur detta stålbad, utan att skära ned på personalstyrkan. Man undviker i alla fall en mer dramatisk förändring.

Gjort sig oanträffbara

Fortis har sedan bomben briserade i slutet av förra året valt att inte uttala sig i någon form om nuvarande läge. De svarar inte heller på våra frågor och har gjort sig oanträffbara – något man dock inte ska dra några större växlar av. Tvärtom är det för stunden en ganska smart strategi. Det enda man får se är lite olika modeller dyka upp i recensionssammanhang och dylikt.

Vi kommer att fortsätta att följa och bevaka läget och håller naturligtvis tummarna för att vi får se Fortis blomstra igen. De går igenom ett stålbad och kommer förhoppningsvis ut starkare på andra sidan.

bild-009
En överblick över Reichenbach flygfält.

Till sist: De som hoppas på att få se Fortis under Baselworld kommer att bli besvikna. I stället kommer man att ställa ut på flygfältet Reichenbach, nära Grenchen där företaget är beläget.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.