Till vårt allra första fredagspanel har jag luskat i hur klockintresset startade hos några av personerna på Klockrent samt hur tankarna går inför nästa klockköp.

Hur startade ditt intresse för klockor?

Andreas
Har en far som gillade att ge mig klockor i present när jag var ung men det var inga fina ur direkt.Vet inte vad som triggade intresset som vuxen men en dag gick jag bara in på Nymans Ur och köpte en mekanisk klocka av någon anledning.
Nils
Jag har svårt att sätta någon exakt tidpunkt, men i yngre dagar var det digitalklockor som var coola. Men det är under de sista fem åren som jag verkligen blivit biten. Vad som verkligen kickade igång det var faktiskt något så enkelt som en julklapp, en ganska ordinär modeklocka. Jag älskade designen, började omedelbart att grotta ned mig det universum som är klockornas värld. Och som ni alla vet: när det väl händer då är man fast – ordentligt. Jag spenderar alldeles för mycket vaken tid på research om allt mellan himmel och jord. Både på nätet och i all litteratur jag kan komma över.Just nu har jag en period då jag är helt fast i mikromärken. Allt från de som är betydligt snällare mot plånboken, till riktigt high-end. Det finns något lite mer personligt här. Jag gillar när det blir en kontakt mellan urmakaren och kunden. Dessutom kan man hitta väldigt annorlunda skapelser, som är oerhört intressanta.
Daniel
Precis som med många andra saker i mitt liv var det Andreas som nötte ner mig och till slut fick mig att ge in för ett nytt intresse. Jag har alltid burit klocka men hade aldrig reflekterat över olika typer av urverk eller märken innan Andreas började utbilda mig (mot min vilja). Det är jag såklart tacksam för idag och samlingen har växt till 18 klockor och omfattar allt från obskyra microbrands till kända varumärken som Omega och Rolex.
Tobias
Jag tror det var när jag vid ungefär tolv års ålder var på Mallorcas flygplats och gick runt i terminalen i väntan på mitt flyg hem till Sverige. Då fick jag syn på en Swatch AD och ville kika lite, min pappa erbjöd då att köpa vilken Swatch jag ville, och jag bestämde mig för en navy blue kvarts-swatch med limegröna detaljer. Jag tyckte den var skitcool och hade den på mig nästan varje dag i skolan. Sen slutade jag bära den då den inte var vattentät, och det går inte riktigt ihop när man tävlingssimmar.Sedan gick det ett par år, och när jag var 14-15 år gammal fick jag för första gången en lön, och ville njuta lite av den, och då köpte jag en Certina DS First Ceramic med 200 m vattenresistens, sedan har intresset helt enkelt fortsatt efter det!
Vasilis
Det hela började nog i min ungdom när ALLA skulle ha en GUL-klocka. Som vuxen återkom intresset och då för mekaniska klockor istället. Handleden kändes tom och behövde prydas med något fint. En mekanisk klocka känns som en självklarhet i mitt yrke som ingenjör och jag föll till en början för just ”skeleton”-klockor då man kunde se urverket.

Vilken var din första mekaniska klocka?

Vasilis
Det var en Sea-Gull m182sk (med ”skeleton dial” så man kunde se urverket). Den köptes som födelsedagspresent.
Daniel
Min första mekaniska klocka fick jag i 30-årspresent av min familj, det var en Oris TT1 (Titan) Diver, den kom på länk men jag fick även med Oris beryktade gummiband. Jag lämnade in klockan för att få gummiarmbandet kortat och personalen råkade klippa det för kort! Men de fixade ett nytt armband och jag bar klockan nästan dagligen i flera år tills jag sålde den.Med sina 43 mm i diameter och en rejält hög boett var den lite för stor för mig och jag fick aldrig någon nytta av dess 1000 m vattenresistens 😉 Jag fick ganska bra betalt för den och slog senare till på en Omega Seamaster Profesional som jag har kvar än idag.
oris-tt1
Daniels gamla Oris TT1 Diver 1000 m
Andreas
Det var en Sjöö Sandström Royal Steel II som jag köpte ny för några år sedan.
ss-royal-steel
Andreas Sjöö Sandström Royal Steel II
Tobias
Min första mekaniska klocka var en Longines, nämligen en Conquest. Det var en mer ”dressig” dykare med 300m vattenresistans och Longines L619/888 urverk som är baserat på ett ETA-verk.Vid den tiden var jag inte lika kunnig som jag är idag, så jag frågade ett par forummedlemmar på klocksnack.se om vilken första mekaniska klocka som var bäst för runt 10.000 kr. En av medlemmarna visade upp sin blåa Conquest och jag blev fast direkt, och bestämde mig för att det var den jag skulle ha. Sedan var det bara att bita ihop och jobba för pengarna (det tog ju en månad eller två som femtonåring) Nu är den såld, och jag har precis köpt en Omega SMPc!
Nils
Min första mekaniska klocka var nog som för många andra en Seiko SKX007. Den är svår att misslyckas med som första klocka. Och den gav ett sug efter mer. Där och då var det kört. Jag hade gärna önskat att jag hade haft en sådan där fantastisk historia, där man fått ärva en släktklenod eller dylikt. Det finns något väldigt romantiskt över det. Men SKX var ett eget köp, via en gråhandlare.
seiko-skx007
En Seiko SKX007

Hur ofta besöker du klocksajter och följer du någon klockrelaterad YouTube-kanal?

Tobias
För ofta, på bussen, i bilen, på kvällen, i klassrummet (skvallra inte) osv.Jag läser inte många bloggar, utan jag har ett par jag är fast vid, på svenska är det ju så klart klockrent.org, jag vet inte ens om en annan svensk sajt. Sen läser jag också ”A blog to watch” och ”hodinkee”, som båda är på engelska.Jag har faktiskt en egen YouTube-kanal om klockor, på engelska, så jag är mycket intresserad i just filmer om klockor. Då kollar jag ofta på Watchfinder, som gör fantastiskt högkvalitativa videor om riktigt intressanta och unika (oftast också dyra) klockor. Sen kollar jag också på The Urban Gentry, Federico Talks Watches med flera.

Vasilis
Det är väldigt olika, ibland så sitter jag varje dag och läser foruminlägg och nyheter (främst på klocksnack) medan andra gånger så har jag snöat in mig på något annat och då kan det gå flera veckor innan jag uppdaterar mig på klockfronten.
Andreas
Jag följer mest nyhetssidor under events som Baselworld för att se vad som släpps däremot tittar jag en del på Watchbox och A blog to watch på Youtube.
Daniel
Dagligen! Jag följer intressanta personer på Instagram och brukar hålla ett öga på Reddit och andra klockforum under dagarna. På kvällarna blir det ofta någon video på YouTube.Just nu har jag snöat in på videos där man plockar isär och servar komplexa urverk, det är väl någon form av terapi antar jag. Jag gillar att slötitta på bland annat Frederico Talks Watches och Urban Gentry.
Nils
Mest hela tiden, haha. Det är svårt att välja en enstaka favorit. Det kan variera över tid dessutom. Men just nu är nog aBlogtoWatch nummer ett. De har en mer ärlig framtoning än många andra. Jag gillar också att läsa de som bevakar klockscenen mer lokalt, som brittiska WatchPro.

Har du någon ny klocka i sikte?

Nils
Jag är riktigt sugen på Longines Heritage Aviation Big Eye, eller varför inte en Tudor Black Bay, som nu kan skryta med ett in-house-verk och en i sammanhanget fantastisk prislapp.Även Omega Seamaster Diver Chronograph finns på radarn, jag kommer dock inte helt överens med den blå nyansen på tavlan. Å andra sidan borde jag kanske titta utanför dykar-zonen ibland också. Jag har även spanat in en riktigt trevlig modell (ingen dykare!) från ett schweiziskt, ungt mikromärke som vi kommer att recensera här på sajten inom några veckor. Så jag ska inte avslöja för mycket. Men det ska bli oerhört intressant att se om de lever upp till förväntningarna.
Longines-Big-Eye-2
En Longines Heritage Big Eye
Tobias
Jag köpte precis en Omega Seamaster Diver 300, den nya med keramisk vridning och Omegas feta trälåda, för 35,500kr. Det är extremt mycket pengar för mig som fortfarande pluggar, så jag tror jag får sakta ner lite i år när det gäller köpandet.Dock har jag bestämt mig för att köpa en dressare, jag tror det blir någon i stilen av en Tissot med Powermatic 80-verket, kanske en Ballade? Vi får se.
Vasilis
Finns många klockor som jag är sugen på men oftast faller jag tillbaka till en Rolex Sea-Dweller 16660, troligtvis som en födelseårsklocka (1984).
rolex sea dweller 16660
En Rolex Sea-Dweller 16660
Andreas
Behöver en schysst dressklocka så det kan bli en JLC som nästa köp. På lite längre sikt är det en Patek i stål eller en day-date som lockar.
Daniel
Den eviga frågan… oj. Jag letar just nu efter en lite mindre sportklocka, skulle gärna vilja ha den i runt 36 mm förutsatt att den bärs stort. Jag har tittat på en Tudor Black Bay 36 under en längre tid och är ganska nära att slå till… men det kan också bli en lite dressigare klocka från Nomos (ett märke jag ägt tidigare och har god erfarenhet av).

Det var alla frågor för idag, på återseende och ha en riktigt trevlig helg!Lämna gärna en kommentar och glöm inte att följa oss på Instagram. Det är där det händer. Ibland 😉

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.