Seiko Alpinist SARB017 är en populär klocka bland klocksamlare och entusiaster men är trots detta ganska ovanlig att se ”i det vilda”. En av anledningarna till detta kan vara ett polariserande utseende med en mossgrön urtavla och guldfärgade accenter, en annan kan vara det faktum att klockan är ämnad den japanska marknaden.

sarb017_0

Klockan hade en ganska intensiv prisutveckling under 2017 då det ryktades om att den skulle sluta tillverkas. Huruvida det stämmer ska jag låta vara osagt då Seiko är ganska tystlåtna kring sin produktion.

Alpinist-serien har en lång och intressant historia, den lanserades officiellt 1961 och har under åren släpps i flera olika varianter och färger. För den som vill nörda ner sig ordentligt kan jag rekommendera en artikel av TheSpringbar.com.

Boett

Jag brukar utropa Seiko till kung av finish i de lägre prisklasserna och Alpinisten är inget undantag. Infattningen runt safirglaset är blankpolerad, sidorna av boetten likaså. Ovansidan av boetten har en fin borstad finish som är riktigt, riktigt bra gjord. Linjerna där borstat möter polerat är tydligt definierade och det finns egentligen ingenting att klaga på. Jämfört med till exempel ”sportdressaren” SARB033 har boetten en enklare och kanske mer funktionell estetik.

Det som gör att denna boett sticker ut från mängden är dess två kronor. En signerad skruvkrona för att ställa tid och datum klockan 3 och en enklare variant för att ställa den inre kompassringen klockan 4. Den extra kronan är en av huvudingredienserna i klockans identitet och den är lätt att känna igen på håll. Jag tycker också att den hjälper till att bära upp klockans ganska vågade urtavla.

20180209_205751

Polerat och borstat med distinkta linjer.

Båda kronorna vobblar lite när man använder dem. Det är inget jag personligen stör mig på men det är en av sakerna som avslöjar klockans faktiska prisklass.

På baksidan hittar man ett solitt boettlock med klockans specifikationer samt en etsad Alpinist-logga.

Urtavla och visare

Om kompassen ger klockan ett ovanligt uttryck gör den mossgröna urtavlan klockan unik! Den har en borsta sunburst-effekt som gör att färgen växlar i intensitet beroende på hur ljuset träffar den. Kvaliteten på urtavlan är i klassisk Seikomanér mycket hög och med accentfärg i guld ser klockan riktigt snygg ut tillsammans med en guldring eller på en tvåfärgad länk.

Längs ytterkant på urtavlan löper den ovan nämnda kompasskomplikationen som rör på sig ganska fritt vid vardagligt användande, då kläder skaver mot kronan, men det är liksom en del av klockans charm.

En solig dag kan man ta ut kompassriktning med hjälp av visarna på vilken analog klocka som helst och kompassringen ska göra jobbet ännu enklare. Jag ser denna funktion mest som en gimmick, men det skulle inte vara samma klocka utan den.

IMG_2206

En närmare titt på visare och urtavla..

Visarna är av så kallad katedraltyp, en klassisk form på visare hos militära och äventyrliga klockor. Designen fyller sin funktion väl och erbjuder extra utrymme att applicera lysmassa på. Seiko använder som vanligt deras mycket eminenta lysmassa LumiBrite men den är förhållandevis tunt applicerad och klockan är inte lika ljusstark som Seikos andra sportklockor och dykare.

20180209_210048

Lysmassan är kompetent men något klent applicerat.

20180209_205446

Två färggranna urtavlor bredvid varandra, båda av mycket hög kvalitet.

Urverk

Klockan drivs av ett Seiko 6R15-urverk, som bygger på samma arkitektur som Seikos billigare alternativ, bland annat 7s26. Dock är flera av urverkets komponenter tillverkade i bättre material och urverket har både stoppsekund och kan dras upp för hand. Vidare har man stramat åt toleransen något och specifikationerna är inte riktigt lika hemska som på Seikos billigaste klockor. Min klocka håller tiden inom 20 sekunder per dygn vilket är föga imponerande men inom urverkets specifikationer. Genom att regulera urverket bör den kunna hålla tiden inom några sekunder per dygn.

Urverket hålls dolt av det tidigare nämnda boettlocket, vilket ät lite synd då urverket är fint dekorerat för prisklassen med både borstade ytor och ”Côtes de Genève”-mönster.

20180209_204909

Seikos SARB035 använder samma urverk och erbjuder ett boettlock i glas.

Armband och länk

Nästan alla recensioner jag läst eller sett av denna klocka har haft negativa åsikter om det läderarmband klockan levereras med och… nej, det är inte bra. Det är alldeles för stelt och efter en knapp veckas användning började jag se fult slitage på det aligatorpräglade lädret.

20180209_210245

Inget att skriva hem om. Det medföljande armbandet är inte bra.

Jag har burit klockan en hel del på länk, dels Seikos egna som jag beställde från SeiyaJapan och dels ett Super Jubilée från SrapCode. Seikos egna länk är en Oysterlänk-klon av okej kvalitet som bärs mycket skönt men där ändlänkarna har lite för mycket spelrum och spännet alldeles för få hål för mikrojusteringar. För en knapp tusenlapp är det okej, men klockan förtjänar nästan nåt bättre.

IMG_2220

Seikos egna stållänk är riktigt bra men toleranserna lämnar lite att önska.

StapCodes tunga Jubilelänk har lite bättre toleranser och känns mer gediget, dock är det i min tycket lite för massivt för denna klocka. I skrivande stund har jag klockan på ett tunt och skönt brunt läderarmband.

IMG_4204

På StapCodes Super Jubilée ser klockan lite dressigare ut.


Specifikationer

 • Referens: SARB017
 • Urverk: Seiko 6R15 Automatiskt urverk med 50h kraftreserv
 • Diameter: 38 mm utan krona, bärs närmare 40 mm
 • Vattentäthet: Tål tryck motsvarande 200 m under vattenytan
 • Komplikationer: Datum och ”kompass”
 • Armband: Säljs i de flesta fall på ett aligatorinpräglat läderarmband med osignerat spänne
 • Cirkapris: 4500 kr

Slutsats

Det här är en spännande och intressant klocka, för den som hänger på klockforum kanske det känns som alla har en men i verkliga välrden är den en ganska ovanlig syn. Klockans design är polariserande och ibland kan den färgstarka urtavla skära sig med kläder eller accessoarer. På länk känns klockan som en äventyrsklocka i klass med t.ex. Rolex Explorer och den har både vattentäthet och utökat stötskydd för att backa upp en äventyrlig livsstil. Det medföljande armbandet är inte speciellt bra men med en bandhornsbredd på 20 mm är det en enkel sak att hitta roliga alternativ.

IMG_2607

Klockan gör sig bra på natoband men urtavlans distinkta färger kan vara begränsande.

Att klockan är populär bland samlare och entusiaster är lätt att förstå, få klockor känns så unika och jag har den gärna på mig när jag umgås med andra klockälskare.

Om du inte har en fetisch för gröna urtavlor skulle jag inte rekommendera denna som din första och enda klocka, men som en andra klocka är den perfekt.

Visst kunde delar av klockan vara ännu bättre, framförallt oljudet från urverket och känslan i kronorna, men för priset tycker jag verkligen Seiko maxat vad man får. Möter man någon med denna klocka i Sverige kan man nästan vara säker på att det är en klockälskare och någon man kan ha en spännande diskussion med, det är ett riktigt toppbetyg i mina ögon!

Plus

 • Unik design
 • Saffirglas
 • Vattentät till 200 m
 • Bra storlek
 • Bra lysmassa rent tekniskt
 • Ovanlig på stan
 • Kul historia

Minus

 • Urtavlans färg kan göra det svårt att hitta armband som passar bra, den kan även skära sig med flera klädesplagg
 • Rassel och skrammel från urverket sänker kvalitetsintrycket
 • För lite lysmassa
 • Jättevanlig på klocksajter och forum

Håller du inte med? Har jag missat något? Lämna en kommentar nedan, jag lovar att svara!

1 KOMMENTAR

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.