Att Omega sponsrar de olympiska spelen har nog inte undgått någon vid det här laget. Det har vällt fram nyheter med olika OS-kopplingar. Vissa mer, andra mindre lyckade. Själv tycker jag dock att det blivit för mycket. En överd-OS, helt enkelt.

Lyckad trio

Seamaster-Olympic-Games-Collection-in-gold_amb

Mest lyckade är de mer exklusiva Seamaster-modellerna i gult guld, roséguld och vitguld. En riktigt stilfull trio, som framhäver allt det bra med Omega och dessutom återknyter till varumärkets och Seamaster-kollektionens historia på ett mycket smakfullt sätt. Dessutom helt utan att kännas utdaterade, tvärtom. Vi kan rentav kalla dem tidlösa i sin estetik.

Det hade man kunnat kassera

Omega-Seamaster_Olympic_Games_Collection_group_1000

Det har man inte alls lyckats med när det kommer till de prismässigt mer tillgängliga Seamaster-modellerna, som ska hylla de olympiska ringarna och inspirerats av de stoppur som användes 1976 i Montreal och Innsbruck. Kvaliteten är förstås svår att ifrågasätta, men designen är en helt annan femma. Tim- och minutvisarna är förskräckliga och man hade mer än gärna fått kassera de olympiska ringarna nedanför klockan sex, alternativt flytta upp dem ovanför datumet.

Ännu en gimmick

combonato1

Sedan adderades det förstås en serie NATO-band, inspirerade av deltagande länders flaggor, samt de olympiska ringarna. Hur kul är ett ”Sverige-band” för runt 1500 kr, som inte lär bäras annat än vid just idrottsevenemang? Återigen: kvaliteten går inte att klaga på, men det blir bara ytterligare en gimmick. Kaka på kaka.

Onödigt ploj

Och ja, det känns ovärdigt Omega. De behöver inte det här. När man har den historien och är så erkända, då behöver man inte rulla ut vad som närmast känns som plojprodukter. Man kan uppmärksamma sin historia med de olympiska spelen på ett betydligt mer värdigt vis.


En andra åsikt

Av: Daniel

Jag är benägen att hålla med Nils, det blir lite för många modeller som ska åka snålskjuts på de olympiska spelen. Modellerna i ädelstål är klart snyggast men jag har personligen inte samma åsikt om stålmodellerna. Jag gillar den monokroma tvåfärgade zon-tavlan och de kanylformade visarna känns passande på en retroinspirerad sportklocka.

Upprepar samma misstag

Däremot känns de olympiska ringarna och all, i mitt tycke, onödig text på baksidan som en efterkonstruktion. Det känns nästan som att någon chef blev rädd att vi konsumenter inte skulle förstå att klockorna är en hyllning till OS och gjorde sitt bästa för förtydliga det – på ett mindre smakfullt sätt. Vi ser tyvärr Omega göra samma misstag med allt ifrån Bond-klockor till limiterade utgåvor av Speedmaster.

Jag förstår att Omega behöver ett stadigt inflöde med pengar och att OS-klockorna ger företaget uppmärksamhet och hjälper dem stärka sin image som ett sportigt varumärke. Men jämfört med till exempel Rolex som syns i samband med alla tennistävlingar och regattor av rang så gör de enligt mig ett misstag när de kladdar ner både urtavla och boettlock med loggor och text som inte hör till själva klockan.

Nästan ekonomiskt oförsvarbart

Omegas NATO-band är bra, riktigt bra! Men hur stor är marknaden för färgglada nylonarmband som kostar 1500 kr? Kan man se förbi loggan finns det alldeles utmärkta NATO-band för några hundralappar och med tanke på hur lätt det är att byta dem på daglig basis känns det nästan ekonomiskt oförsvarbart att köpa Omegas.

Oinspirerande och ibland fult

Vi vet att OK, olympiska kommittén, drivit en häxjakt på företag som försökt kapitalisera på de olympiska spelen, bland annat försökte man förbjuda en pizzeria att sälja ”OS-pizza” för bara några år sedan; så det är nog ganska säkert att antaga att Omega investerat mycket tid och pengar i att säkerställa rättigheterna till marknadsföring och logotyp och det bidrar säkert till att vi har de olympiska ringarna alltid närvarande på urtavlan. Jag anser dock att de förvaltar sina rättigheter på ett oinspirerande och ibland direkt fult sätt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.