Apple-Shipped-More-Watches-Than-The-Whole-Swiss-Industry-in-Q4-2017-1

Källa: Statista.com

Apple Watch firar nya triumfer. Enligt färska siffror från Statista.com, så visar det sig att Apple exporterat fler av sina smarta klockor, än hela den samlade schweiziska klockindustrin under det fjärde kvartalet av 2017. Det har framför allt drabbat armbandsur i prissegmentet under 5000 kronor, där exporten minskat markant den senaste tiden.

Huruvida Apple Watch ska ses som en del av klockindustrin, eller som en renodlad teknikpryl: därom tvistar de lärda.

pexels-photo.jpg

Alldeles oavsett går det inte att blunda för Apples succé här. Om den framgent kommer att påverka segmentet för lyxklockor återstår att se. Det är fortfarande en av farhågorna i branschen, även om åsikterna går isär. Inte minst i USA har ju konsumenterna tenderat att mer och mer snegla mot smarta klockor, snarare än det traditionella hantverket. Och inte sällan brukar andra marknader följa efter, bland annat Sverige.

Då var Rolex störst

Noterbart är att Apple Watch bara för två år sedan var världens näst mest sålda klocka, bara Rolex sålde bättre. Nu har man alltså gått om precis alla.

Apple levererade inte mindre än 8 miljoner enheter av sin smarta klocka mellan oktober och december, vilket gjorde att man landade på totalt 18 miljoner exporterade enheter under året. Detta tack vare Apple Watch 3, som sannerligen tog den smarta klockan framåt i tiden.

Tydlig trend

pexels-photo-277406.jpeg

Schweiz klockindustri exporterade under motsvarande period (okt-dec) 6.8 miljoner enheter. Totalt över hela året är man dock störst med totalt 24.2 exporterade tidmätare. Men med tanke på den kraftiga nedgången av exporten av klockor under 5000 kronor, så talar mycket för att Apple Watch kommer att övertrumfa Schweiz under 2018.

Viktigt att ha med sig är dock att ovanstående inte handlar om faktiska försäljningssiffror, utan antalet levererade klockor.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.