Halda är en gammal svensk klocktillverkare vars nystart, fram tills nyligen, flugit under min radar. De erbjuder ett intressant koncept som de själva kallar ”The Halda Concept” och som i korthet innebär att klockhuset är modulärt. Klockan finns än så länge i två utföranden, en racingmodell och en rymdmodell, vilken jag strax återkommer till.

IMG_2734

Halda började tillverka klockor 1887

Både racingmodellen och rymdmodellen säljs i paket med länk, boett och två klockmoduler; en högteknologisk digital modul och en självuppdragande mekanisk med imponerande specifikationer.

Du kan själva byta modul efter behov och humör.

Halda Platform 61

Stållänk och boett utan modul – ”The Halda Concept”

Halda är inte ensamma om ett system med utbytbara moduler, men de är, så vitt jag vet, det enda företag som satsar helhjärtat på detta koncept.

Det är dock inte ”The Halda Concept” som är anledningen till att jag skriver om företaget utan det faktum att de tillverkat en riktig svensk rymdklocka! Jag såg modellen, som kort och gott heter ”Space Discovery”, på Instagram förra veckan och tog då kontakt med Halda för att luska fram lite mer information om klockan.

Halda Space Discovery Box

Halda Space Discover, med två moduler

Endast 128 rymdklockor

En av de första sakerna jag blev varse var att klockan är slutsåld. Pär Dahlman på Halda berättar att rymdklockan endast tillverkades i 128 exemplar. När man grottar ner sig i specifikationerna är det lätt att förstå varför. Medan racingmodellens mekaniska modul imponerar med ett urverk från Zenith har rymdklockan begåvats med något ”lite” ovanligare.

Urverk från 70-talet

Space Discoverys mekaniska modul drivs av ett NOS (New Old Stock) urverk från 70-talet som arbetar i 5 Hz (36 000 bph) och går under benämningen H1920-SA. Förutom en ovanligt hög frekvens som ger sekundvisaren en extremt mjuk gång har urverket en kraftreserv på 43 timmar, vilket med frekvensen i åtanke är riktigt bra. Valet av urverk visar på företagets hängivenhet till att göra något annorlunda och att de inte räds utmaningar. Pär Dahlman förklarar vidare drivkraften bakom klockan.

sd_mvt

Den mekaniska moduler med applicerade index och visare lysmassa

En mix av gammalt och nytt

”Drivkraften bakom Space Discovery kan härledas till flera saker. Främst så ville vi att klockan skulle spegla vår passion för det finmekaniska men även tillgodose behovet av modern teknologi med sofistikerade funktioner som är användbara på riktigt. Det är här konceptet med utbytbara moduler kommer in, som möjliggör just detta, utan att kompromissa med varken funktion, kvalitet eller design”.

”Sedan så var det ju vår första klocka i modern tid så vi ville verkligen att den skulle vara någonting extra”.

”Vi ville göra en klocka som var unik och en riktig utmaning att utveckla som också håller hög internationell nivå. Vad är då tuffare än att göra en klocka avsedd för den mest extrema miljön, rymden?”

Men det var inte helt utan utmaningar att bygga en klocka som duger åt en austronaut. Pär fortsätter berätta om de utmaningar som de möttes av.

Halda Space Discovery Space Module docking

”Dockning”

Testad i rymden

”Utmaningarna under denna resa var självklart oerhört många. Förutom att det tog ett år innan vi ens fick möte med Christer Fuglesang (som var med och utvecklade den digitala modulen) så hade han väldigt höga krav gällande de funktioner han ville ha”.

”Bland annat innefattade det G-kraftsmätare, partikelräknare samt att enkelt och snabbt kunna se “Mission Elapsed Time”, samt tiden i Sverige, USA, Ryssland och UTC”.

”Lägg därtill att vi hela tiden jobbade mot en deadline att få klockan klar tills det datum uppskjutningen skulle äga rum, för att han skulle kunna testa klockan i sin rätta miljö…”

Det finns med andra lite tyngd bakom modellnamnet och Halda påpekar stolt att klockan är utvecklad i samråd med och testad av astronauter. Höljet på den den digitala ”rymdmodulen” är dessutom tillverkad i ett högteknologiskt kompositmaterial som är certifierat av NASA.

Ändamålsenliga specifikationer

Klockan är inte direkt någon nätt pjäs, men det skulle liksom motverka klockans syfte, här kommer ett utdrag från klockans specifikationer:

 • Diameter: 45 mm (utan krona/kronor)
 • Bandhornsbredd: 22 mm
 • Material boett/docka/armband: Rostfritt stål

Digital modul

 • Urverk: Halda Caliber HD 2009-1
 • Batteritid: 2 år.
 • Hölje: Tillverkat i TECMAX (NASA-certifierad plast)
 • Tjocklek: 17,2 mm
 • Funktioner: Bl.a. G-kraftmätare, dubbla tidszoner, avancerad kalender, världsklocka, tidtagarur (24 h), ”Mission Elapsed Time”,  ”alltid på”-skärmläge (”Mission Mode”), avancerade alarm, bakgrundsbelysning.
 • Vattentät: Ja, enligt ISO 22810 (NIHS 92-20), 5 m

Mekanisk modul

 • Urverk: Automatiskt H1920-SA 5 Hz (hi-beat)
 • Kraftreserv: 43 timmar
 • Vattentät: Ja, enligt ISO 22810 (NIHS 92-20), 5 m
 • Tjocklek: 15,8 mm

Spännande framtid

Med en sådan ambitiös nystart ska det bli spännande att se vad som kommer här näst från Halda. Vi på Klockrent följer den växande svenska klockindustrin med stort intresse och hoppas få chans att återkomma till Halda under året. Läs mer om Halda och deras klockor på företagets hemsida.

1 KOMMENTAR

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.