Upplägget på den här recensionen är lite annorlunda eftersom det är en klocka jag själv äger och har burit under en längre tid. Jag tänker berätta lite om hur jag upplever klockan generellt, vem den kan tänkas passa till och vad som jag finner positivt och negativt med den.

rolex-summer

En sportklocka som inte gör bort sig till kostym

Vi börjar med att gå igenom lite övergripande information. Rolex billigaste modellserie kallas kort och gott för Oyster Perpetual och är en serie avskalade sportklockor i olika storlekar och med med olika urtavlor. Gemensamt för klockorna är att de kommer på stållänk av Oyster-typ,  har skruvkrona och en gedigen vattenresistens på 100 meter. Klockorna saknar datumfönster och man får nöja sig med ett enklare lås då tekniker som Easy-link och Glide-lock är reserverat för dyrare modellserier.

Min klocka har en diameter på 39 mm och har referensnummer 114300. Klockan presenterades på Baselworld 2015 och är den första modellen i Oyster Perpetual-serien som överstiger 36 mm. Utöver storleken har den fått en sportigare urtavla med starka accentfärger ovanför varje stavindex på urtavlan. De bredare index som återfinns vid klockan tre, sex och nio har begåvats med lysmassa och det samma gäller tim- och minutvisare.

114300

Färgglada kullsyskon, ref: 114300

Min blågröna variant har fått smeknamnet ”Seahawk” efter Seatles amerikanska fotbollslag som har nästan identiska lagfärger. Det finns också en grå variant med ljusblå accenter och en plommonfärgad variant med röda accenter.

Tråkig förpackning

Klockan levereras i en vit ytterbox innehållande den klassiska gröna Rolexlådan som är av god kvalitet utan att egentligen imponera. I lådan finns en klockudde av modell bättre som håller klockan i säkert förvar när den inte bärs på handleden. Jämfört med till exempel Omega kan presentationen kännas undermålig, men det är samtidigt exakt vad vi förväntar oss av Rolex Oyster Perpetual-serie.

rolex-box

Den ikoniska gröna lådan

Boett, urtavla och länk i toppklass

Safirglaset håller mycket hög kvalitet men saknar helt antireflexbehandling på typisk Rolexmanér. Detta gör att klockan ”glänser” mer på armen men det gör också tiden svårare att läsa under vissa ljusförhållanden.

reflex

I vissa ljusförhållanden blir avsaknaden av antireflexbehandling påtagbar

Runt glaset finns en blankpolerad infästning som ger en vacker kontrast mot klockans borstade boett och länk. Om vi tittar på klockan i profil ser vi att sidorna på både boett, länk och lås är blankpolerade.

Både boett och länk är tillverkade av Rolex egna stål ”904L” som är lite hårdare än det vanliga ”316L” som normalt används till klockor. Fördelen (förutom att det är betydligt svårare att förfalska) ska vara att det är mer motståndskraftigt mot korrosion och ska hålla poleringen längre. Huruvida detta stämmer ska jag låta vara osagt, det enda jag kan säga att klockan repar precis lika snabbt som vilken stålklocka som helst.

När det kommer till kvaliteten på klockans finish är den riktigt bra. Polerade ytor är spegelblanka och de borstade ytorna har ett djupt och jämt mönster. Jag tycker mig kunna ana en speciell lyster från klockan men jag kan inte svara på om det är ett resultat av ett annat stål än mina andra klockor eller om det är kvaliteten på finishen.

rolex-dial

Som väntat håller urtavla och visare mycket hög kvalitet

Klockans huvudattraktion är den djupblå urtavlan som har en sunburst-effekt som är nästintill perfekt. I olika ljus växlar den färg mellan en nedtonad stålgrå färg till att plötsligt explodera till en djupblå ton som framhäver den gröna accentfärgen. Trycket på urtavlan är mycket bra gjort och så länge man gillar färgen finns det ingenting att klaga på!

rolex-back

Boettlocket har plats för gravering och… inte så mycket mer

Baksidan av boetten har, precis som alla andra Rolexklockor, ett anonymt solitt boettlock. Vissa tycker det är lite tråkigt men jag har inte direkt nån åsikt, det är precis vad jag förväntar mig av Rolex.

På armen

rolex-armen

Klockan bär ganska stort men blir aldrig tung eller obekväm

På armen bärs klockan perfekt, i brist på bättre ord. Den borstade Oyster-länken är en legendar bland klockarmband och detta med all rätt! Alla hörn och kanter är tydlig definierade utan att bli vassa. Övergång mellan borstade och polerade ytor är superskarpa och nästintill perfekta.

rolex-clasp

Spännet är välbyggt men erbjuder inga smarta lösningar för snabbjustering

Detta armband har itererats fram och förfinats under årtionden och trots avsaknaden av smarta lösningar för snabbjusteringar eller halvlänkar sitter klockan mycket bra på armen och det är ett steg upp från till exempel Omegas klockor i samma prisklass enligt mig.

rolex-profil

Klockan sitter riktigt bra och bygger inte så mycket på höjden

Boetten är tunn, och det är bara infästningen runt glaset och själva glaset som sticker upp något och bidrar till en tjocklek om 12 mm. Detta gör att klockan glider in under vilken skjortärm som helst. Vidare gör den lite större storleken att klockan bärs snyggt även till lite sportigare klädsel och kortärmat.

Urverk av rang

rolex-mvt

Urverket som sitter i klockan är Rolex egna kaliber 3132 och delas med bland annat den nya modellen av Rolex Explorer.

Urverket är byggt helt in-house och har begåvats med bland annat en fjälder av Parachrom samt Rolex Paraflex-skydd mot stötar. Urverket regleras i flera positioner och testas individuellt innan det COSC-certifieras.

Viktigt att veta är att Rolex själva ställer högre krav på precision än COSC och garanterar en avvikelse på mindre än -2/+2 sekunder per dygn. Min klocka drar sig mellan +1 och +2 sekunder per dygn. Urverket bjuder på ca 48 timmar kraftreserv vilket är bra utan att sticka ut.


Specifikationer

 • Referensnummer: 114300
 • Typ av klocka: sportklocka åt det dressigare hållet
 • Diameter: 39 mm utan krona
 • Bandhorn till bandhorn: 47,5 mm
 • Tjocklek: 12 mm
 • Bandbredd: 20 mm
 • Urverk: Rolex automatiska in-house kaliber 3121
 • Precision: -2/+2 sekunder per dygn
 • Kraftreserv: 48 timmar
 • Lysmassa: vid 3,6, och 9 samt på tim- och minutvisare
 • Pris: ca 50 500 kr

Slutsats

Som jag skrev i inledningen blir detta en lite annorlunda recension eftersom jag efter ett drygt år med klockan knappast kan anses vara objektiv. Redan när jag köpte den hade jag gjort efterforskningar och upprepade besök hos närmaste AD för att prova klockan. Men trots detta är klockan inte perfekt. Även i dessa prisklasser görs kompromisser, dels för att hålla priserna nere och dels för att olika Rolexmodeller inte ska konkurrera med varandra.

Att Rolex snålat med låset känns bara onödigt och och kanske är avgörande för vissa som då måste lyfta ytterligare på plånboken och köpa en Datejust. På de mindre modellerna kan finns det olika urtavlor så man kan välja mellan till exempel stavindex och arabiska siffror, denna möjlighet saknas för 39 mm-varianten.

Kombinationen av den större diametern och de lite mer vågade färgerna gör att Rolex tydligt försöker differentiera klockan som en sportmodell medan de mindre klockorna i samma serie upplevs lite dressigare. Jag tycker den här klockan är en perfekt första Rolex, den är mångsidig, erbjuder finish i toppklass och har därtill ett riktigt bra urverk. Dessutom har Rolexklockor generellt sett ett bra andrahandsvärde på sina stålklockor så det finns en trygghet i att man inte gör någon jättestor ekonomisk förlust om man vill byta klocka framöver.

Klockan kostar en ganska ordentlig slant och huruvida den är värd det är subjektivt. För pengarna får man en riktigt bra klocka men det går inte att bortse från att man betalar en viss premium för att få en inträdesbiljett till Rolexfamiljen. Klockan tillverkas till stor del maskinellt och det tillåts vissa avvikelser i toleranserna. Dock är klockan ett steg upp från de flesta klockor jag provat i 30 000-kronorsklassen, till stor del tack vare den utmärkta länken och urverket.

Plus

 • Mycket bra finish på allt från urtavla till länk
 • Egenutvecklat urverk som är ordentligt regulerat i flera positioner
 • Modern storlek som gör klockan mångsidig
 • Okej andrahandsvärde

Minus

 • Enkelt lås som måste justeras med verktyg
 • Inga halvlänkar (passande halvlänkar från andra modeller kan köpas separat)
 • Väldigt stark accentfärg som kan vara en ”deal breaker” för vissa
 • Svårt att byta armband själv
 • Klockans rehaut (inner bezel) med rolex-text och krona är inte perfekt centrerad

Har Jag missat något viktigt? Har du en helt annan upplevelse av klockan? Lämna en kommentar nedan!

1 KOMMENTAR

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.