Så har världens första hybrid-manufaktur-smartwatch (smaka på det ordet en stund) sett dagens ljus. Det är Frederique Constant som ligger bakom den. Man har kombinerat ett mekaniskt urverk med en elektronisk modul. Ni minns kanske att jag skrev i Kronaby Apex-recensionen att just den här kombinationen är något det svenska företaget borde satsa på, eftersom det är framtiden. Och nu är alltså framtiden här.

fc_hybrid_05.jpg

Frederique Constant Hybrid Manufacture Smartwatch kombinerar det bästa av två världar. Det traditionella mekaniska in-house-verket och den smarta klockans olika funktioner.

05-Frederique-Constant-Hybrid-Smartwatch-768x512.png
Manufaktur-verket, kaliber FC-750 tillsammans med den elektroniska modulen.

Är jag förvånad att det kommer från just Frederique Constant? Nej, inte särskilt. De introducerade 2015 sin smartwatch-hybrid, ”Horological Smartwatch”, men nu har de sannerligen tagit ytterligare ett stort steg framåt.

fc_hybrid_08.jpg

Under huven sitter manufaktur-verket, kaliber FC-750 och givetvis kan det beskådas genom det transparenta baklocket. Men när man kopplar upp klockan mot mobilen via bluetooth, det är då den verkliga magin uppstår. Här finns allt från aktivitetsmätare och sömnövervakning till en andra tidszon. Dessutom kontrollerar den elektroniska modulen dagligen, vid klockan fyra, om urverket tickar på som det ska och visar sedan mätningarna i en graf i appen.

06-Frederique-Constant-Hybrid-Smartwatch-768x512.png

Den elektroniska modulen är inte inom synhåll, utan väl gömd under urtavlan. Här finns ett uppladningsbart 3v batteri, en bluetooth-antenn, en accelerometer och en analysmodul.

Vi var den första schweiziska klocktillverkaren att introducera den horologiska  smarta klockan år 2015. Nu är vi även först med att kombinera ett mekaniskt manufakturverk med smartwatch-funktioner.

– Peter Stas, ordförande för Frederique Constant.

fc_hybrid_01.jpg

Klockan kommer dessutom med en automatisk winder, som dessutom laddar batteriet under tiden och kan kopplas upp  och laddas via USB.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Frederique Constant Hybrid Manufacture Smartwatch kommer i fyra olika utföranden. Tre i rostfritt stål, samt en roséguldspläterad variant.

Mina tankar

Vi pratar ofta i dag om framtiden för det traditionella urmakeriet. Ofta i termer om hur länge det kommer att hålla egentligen. Vårt samhälle i dag är ständigt uppkopplat överallt och armbandsuret som företeelse är i sig egentligen helt överflödigt. Och med den smarta klockans intåg på marknaden, så behöver även vi som klamrar oss fast vid det mekaniska hänga med. Därför är det här en fantastiskt rolig och viktig nyhet som tar industrin framåt, även om det bara – ursäkta ordvitsen – var en tidsfråga. Det kan säkerligen också vara en ingång för de som ännu inte förstått tjusningen med ”riktiga” klockor.

Pris och tillgänglighet

Rostfritt stål med blå, eller silverfärgad urtavla: ca 30 000 kr.
Rostfritt stål med mörkgrå urtavla: Ca 31 000 kr
Roséguldspläterad med silverfärgad urtavla: Ca 32 500 kr.

Klockan släpps i maj/juni.


Specifikationer

Diameter: 42 mm
Boettmaterial: Rostfritt stål, eller roséguldpläterat rostfritt stål.
Baksida: Transparent
Glas: Safirglas
Vattentäthet: 50 meter
Material, armband: Svart alligatorläder.


Urverk

Kaliber: FC-750 Manufacture Hybrid Caliber (automatiskt)
Frekvens:  28.800 VpH (4 Hz)
Juveler: 33
Gångreserv: 42 timmar för det mekaniska urverket och 7 dagars batteritid för de smarta funktionerna
Funktioner: Timmar, minuter, sekunder, datum och smartwatch-funktioner i undertavlan vid kl 12.


Läs mer:

Frederiqueconstant.com

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.