Natoband har, som namnet antyder, ett ursprung i det militära och har under lång tid varit ett bra alternativ för den som behöver extra säkerhet då bandets natur gör att en klocka inte faller av armen om endast ett av bandstiften bryts.

Under senare år har natoband blivit populära även till vardags då de erbjuder hög komfort och det är lätt att variera mönster och färger utan något verktyg.

Det har länge funnits svenska återförsäljare av natoband men fram till nyligen har det varit generiska natoband som inte varit tillverkade till någon egen specifikation. Detta försöker Göteborgsbaserade Strapped.se att ändra på.

Strapped.se har skickat in 2 natoband för recension, ett blått som företaget kallar ”Blå lagun” och ett rött som kort och gott kallas ”Tomte”.


Specifikationer

 • Färg: Testexemplaren är blå och röda (men fler färger finns)
 • Bredd: Natobanden säljs i två bredder om 20 mm och 22 mm
 • Längd: 280 mm
 • Material: Bandet är gjort nylonväv medan spännet och hållare är tillverkade i rostfritt stål med borsta finish
 • Pris: 149 kr
 • Leverantör: Strapped.se

Slittåliga material

Materialet, eller nylonväven, som banden är gjorda av är tät och känns initialt lite glatt på ytan och det finns en förtroendeingivande ”stiffness” i materialet. Det är subjektivt om man föredrar detta framför ett mjukare natoband men det brukar innebära att bandet suger i sig lite mindre väta och därmed lämpar sig bra även för vattenaktiviteter.

Bra precision på hantverket

Hålen och bandets kanter är värmeförseglade för att undvika onödig fransning av väven. Kvaliteten på arbetet är mycket bra där bland annat den rundade änden är perfekt utskuren och alla hål är ordentligt centrerade.

Närbild

Perfekt centrerade hål och en snyggt rundad ände

Alla hållare är sydda och samtliga stygn på båda banden löper parallellt med nylonvävens mönster vilket alltid ser snyggt ut men inte är en självklarhet i prisklassen.

Stygnen följer nylonvävens mönster

Sydda hållare kan innebära att nylontråden skaver mot handleden och det fanns en viss oro innan jag hade provat natobanden att det skulle stickas lite, men det visade sig snabbt att det inte vara några som helst problem.

Breda hållare i borstat stål

Strapped.se har valt att förse sina natoband med rejäla hållare i borstat stål, de är platta och breda likt de hållare som bland annat Omega använder på sina natoband. Den undre hållaren har dessutom försetts med ordet ”STRAPPED” vilket sammantaget ger en ganska exklusiv känsla.

#STRAPPED

Logga på den undre hållaren

Vanlig längd

Längden om 280 mm är ganska vanlig förekommande hos natoband, personligen hade jag föredragit att de var lite längre eller lite kortare, just nu hamnar jag med mina knappt 17 centimeter stora (små) handleder i gränslandet mellan att göra en loop eller inte. Som alltid när det gäller nylonband kan man själv korta dem med sax och värmeförsegla dem med en tändare

På armen sitter natobanden bra, inledningsvis kan de upplevas lite stela

Priset känns helt rätt

Sammantaget tycker jag att Strapped.se hittat helt rätt med sina natoband, färgerna som jag testat är riktigt snygga, och det kommer svida lite att göra sig av med det blå natobandet. Priset känns också helt rätt; natobanden är märkbart bättre än de jag använt som kostat närmare hundralappen och inte riktigt lika följsamma och mjuka som mina dyrare natoband. För till exempel dykarklockor tycker jag den här typen av band passar utmärkt men de gör samtidigt inte bort sig på något dressigare, till exempel en Nomos.

En bra produkt

Kvaliteten på hantverket är utmärkt för prisklassen och det finns inga skavanker på något av testexemplaren att anmärka på. Jag kan därför utan förbehåll rekommendera denna produkt.

Tävling

Om du är sugen att testa något av dessa armband kan jag gladeligen meddela att vi i samarbete med Strapped.se kommer lotta ut testexemplaren. För att deltaga i tävlingen behöver du bara lämna en kommentar nedan, där du berättar vilket armband du vill ha och vilken klocka du tänker bära på det.

Tänk på att det blå armbandet är 20 mm brett och det röda är 22 mm brett. Vinnaren dras fredag den 2:a mars!

Tävlingen är nu avslutad!

Grattis David Lewin och Torgny Andersson som kommer få varsit natoband skicka till sig i början av nästa vecka!

 

14 KOMMENTARER

 1. Jag skulle gärna vilja vinna den röda för att bära ihop med min Seiko skx009, tror det kan bli en fin kombo!

 2. Klart att man vill vara med!

  Den röda hade passat som handen på min Certina Action Diver. Eller, för den delen på min Autavia Heritage om man känner sig lite flamboyansk!

 3. Utlottning sker klockan 22 ikväll! Tänk på att armbanden har olika bredd! Det blå är 20 ,mm och det röda 22 mm. Sista chansen att uppdatera sitt ”tävlingsbidrag idag alltså!

 4. Banden ser ut att vara av riktig fin kvalitet. Kul att det är göteborgsföretag och att man nu kan komma över natoband av god kvalitet i Sverige.
  Svart Nordisk Hatt i 22 mm kommer att passa mina klockor. Hoppas också att röd höst kommer i 22 mm.

  • Hej Torgny, visst är det kul med lite seriösare natoband i Sverige. Om du vill vara med i utlottningen ikväll behöver jag veta vilket av banden du vill ha 🙂 Blått i 20 mm eller det röda i 22 mm.

   Ha en bra dag!

 5. Hej, först nu såg jag ditt svar på mitt inlägg. Ja, absolut. Har saknat en bra leverantör i Sverige.
  Det röda i 22 mm skulle passa fint till min Seiko SKX009.

 6. Tävlingen är nu avslutat.
  Vinnarna är David Lewin och Torgny Andersson, stor grattis! Jag kommer kontakta er och be er om er adress!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.