Sjöö Sandström grundades 1986 i Stockholm av Christer Sjöö och Mikael Sandström. Deras första klocka, Automatic S1 lanserades dock först 1993, men fick två år senare erhålla den prestigefyllda utmärkelsen ”Utmärkt svensk form”. År 1997 kom företagets stora genombrott med Chronolink Worldtimer UTC, som kombinerade ett mekaniskt armbandsur med en digital klocka. Den högteknologiska digitala modulen utvecklades i samarbete med Bofors och den då unika skapelsen har bland annat hittat ett permanent hem i utställningen hos Musée international d’horlogerie i Geneve.

Sedan dess har Sjöö Sandström haft flera lyckade lanseringar med bland annat Royal Steel som idag finns i en uppsjö olika varianter och UTC Skydiver som 2011 valdes till den officiella klockan för svenska flygvapnet.

Idags leds Sjöö Sandström av Felix Formark som vi intervjuade tidigare i år, du kan läsa den artikeln här.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Royal Steel Worldtimer släpptes i början av 2016. Klockans nya designspråk och GMT-funktion fick omedelbart ett mycket positivt mottagande och blev snabbt en av Sjöö Sandströms mest populära modeller. Ett år senare förnyades den med en uppdaterad urtavla, visare, bandhorn, bättre lysmassa och ett nytt gummiband med viklås, som komplement till stållänken som funnits med sedan tidigare.

Modellen finns i två storlekar, en större med en diameter på 41 mm och en lite mindre som mäter 36 mm. Båda storlekarna kommer i flera utföranden när det gäller färg på urtavla (orange, svart, vit och grå) och typ av armband.

Till denna recension har jag testat den större varianten med orange urtavla och en solid stållänk.

Första intrycket

Klockan levereras med en högst ordinär ytterbox som till sin form liknar större delen av andra ”fodral” i den här prisklassen. Den rymmer en återhållsam, men ändå högkvalitativ klocklåda av trä , samt manual och ett garantikort.

Specifikationer

P1080607-2

På utsidan

 • 41 mm diameter (finns även som 36 mm)
 • Stålboett och länk
 • Individuellt serienummer på baklocket
 • 24-timmarsbezel för GMT
 • SuperLuminova finns applicerat på stavindex, tim och minutvisare.
 • Safirglas med anti-reflektiv beläggning.
 • 10atm/100m vattenresistens
 • Datum

Under huven

 • Kaliber: SS G14 (vi bjuder på en kvalificerad gissning längre ned vilket basverk det bygger på)
 • 28,800 vibrationer per timme
 • 42 timmar gångreserv
 • 21 juveler
 • GMT-funktion

På handleden

P1080616-2

Royal Steel Worldtimer känns bra på handleden. Trots en förhållandevis låg vikt och en tunn profil känns den gedigen och ger ett kvalitativt intryck.

P1080615-2

Den bärs ganska liten tack vara de smala bandhornen och avsaknaden av en utstickande krona. Jag tycker storleken om 41 mm känns proportionerlig och passa klockans designspråk. Den både ser trevlig ut och sitter riktigt skönt, helt enkelt.

Design

Jag älskar verkligen designen på klockan. Den är avskalad och enkel, men full av små subtila detaljer som växer fram och uppskattas över tid. Jag gillar till exempel att timvisarens form återfinns i alla stavindex, samt hur prickarna på GMT-ringen har en motsvarande markering på urtavlan. Den graverade loggan på länken är också en trevlig detalj.

Finishen kan jag inte klaga på, tvärtom. Sjöö Sandström har gjort ett suveränt arbete här. Allt är stilrent och utan några avvikelser.

P1080613-2
Kronan med sin diskreta och praktiska placering.

Kronan är finurligt placerad strax under klockan två och är naturligtvis signerad. Däremot är den ingen rolig upplevelse för dig som gillar att vrida upp dina klockor för hand, då jag upplever den som lite väl kort för det ändamålet.

Armband

Armbandet är lagom tjockt och sitter skönt, inget skavande eller dragande i hårstrån här inte. Det har borstade ytterlänkar och blandpolerade mittlänkar vilket ger ett propert utseende. Länkarna är självklart skruvade, vilket underlättar om man vill justera längden själv. Det ingjuter dessutom en väldigt solid känsla.

Somliga föredrar dock en helborstad länk. Jag håller delvis med, då man undviker repor längre. Men man får också ett mer ”tooligt” utseénde som inte riktigt passar klockans övergripande attribut.

Låset är dolt vilket bidrar ytterligare till ett lite ”dressigare” och mer stilrent utseende. Däremot är det inte helt okomplicerat att ta av sig klockan. Kanske tar det lite mer tid att vänja sig vid själva låsmekanismen. Jag upplevde i alla fall under testperioden vissa svårigheter med att smidigt ta av mig klockan.

GMT-funktion

P1080601-2
Att ha en extra timvisare är alltid trevligt, speciellt när det lyfter designen ytterligare.

GMT-funktionen tillåter dig att ha koll på två tidzoner, med hjälv av två timvisare som kan ställas oberoende av varandra. Den extra timvisaren ställs med kronan i läge ett där du justerar GTM-visaren genom att skruva kronan medurs och datumet med vridning moturs.

P1080610-2

Urverk

Sjöö Sandström benämner klockans urverk som ”SS G14. Det utgår från ett schweiziskt basverk, men man går inte själva in på vilket. Det rör sig  dockhögst sannolikt om ett Soprod C125 med vissa, mindre modifikationer, så som en egen rotor. Urverket verkar med 28,800 vibrationer i timmen vilket ger sekundvisaren en mjuk och fin gång, samtidigt som gångreserven ligger på ca 42 timmar. Under den tid jag burit klockan har den gått 4-8 sekunder snabbt per dygn, vilket får anses godkänt utan att imponera.

P1080605-2

Utöver rotorn med Sjöö Sandströms logotyp ser vi en trevlig perlage-slipning genom den transparenta baksidan.

Fördelar

 • Suverän design.
 • Bra finish.
 • Roliga smådetaljer som höjer helhetsupplevelsen.
 • Det dolda låset ser väldigt ”clean” ut.
 • Trevlig dekorerad rotor.
 • Tunn.

Nackdelar

 • Låset kan vara svårt att öppna.
 • Tråkigt (men stabilt) urverk.
 • Svårt att vrida upp verket för hand på grund av den korta kronan.

Kan jag rekommendera klockan? Ja! För ca 25,000 SEK erbjuder Sjöö Sandström en klocka i samma klass som de schweiziska jättarna. Den är ett mycket bra alternativ för dig som söker efter något som du inte ser varje dag.


Galleri

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.