Nezumi Studios är ett Stockholmsbaserat företag som släppt flera spännande klockmodeller sedan starten 2011. Gemensamt för företagets klockor är att de hämtar inspiration från 1900-talets andra hälft och har modellnamn som jag inte kan uttala.

För drygt två veckor sedan hörde företagets grundare David Campo av sig och frågade om vi ville recensera deras kommande kronograf ”Corbeau”. Självklart svarade vi ja!

Klockan vi fick in för recension är en prototyp, så mindre justeringar kommer göras inför release, jag återkommer till detta senare.

Vad är Nezumi Studios Corbeau?

Corbeau, som betyder korp, är en grymt snygg, militärinspirerad kronograf med ett mecha-quartzurverk signerat Seiko. Klockan använder företagets egendesignade boett med inåtsluttande bandhorn och en storlek som bör passa de flesta. Klockans pris är ännu inte tillkännagivet men bör landa runt samma pris som Nezumi Studios Voiture, cirka 4000 kr, men ett begränsat antal kommer kunna köpas billigare genom att förhandsboka klockan i april.

Normalt sett är jag inte så jättenyfiken på batteridrivna klockor, men det finns såklart undantag och om man ska ha en kronograf till ett hyfsat pris finns det få alternativ som slår de japanska mecha-quartzurverken. Valet av urverk bör dessutom innebära ett problemfritt ägande i många år framöver.

Första intrycket

Vi brukar skriva en rad eller två om lådan klockan levereras i och Nezumi Studios brukar få två tummar upp för deras retroinspirerade förpackningar. Testexemplaret levererades utan originalförpackning men företagets tidigare modeller ger en fingervisning om vad som komma skall. Nedan syns den ask dykaruret Baleine levereras i.

SONY DSC
Nezumi Studios klockor levereras i riktigt snygga, retroinspirerade lådor

I handen slås jag av hur lätt klockan är. Detta beror till stor del på urverket och den smäckra boetten med smala bandhorn. Jag upplever den låga vikten som någonting positivt och klockan känns välbyggd.

Design och materialval

Boett

Klockan delar boettdesign med Nezumi Studios övriga klockor och karaktäriseras av smäckra linjer och inåtsluttande bandhorn som för tankarna till bland annat Omega Seamaster. Boetten är tillverkad av rostfritt stål och mäter 40 mm i diameter. Storleken är perfekt avvägd och bör passa de flestas handleder. Jag mätte 47 mm från bandhorn till bandhorn vilket stämmer överens med företagets egna specifikationer. En nyhet som introduceras i och med Corbeau är genomborrade bandhorn vilket kommer förenkla processen att byta klockarmband.

Prototypen är cirka 13 mm tjock men bärs mycket tunnare då måttet inkluderar det välvda safirglaset. Den slutgiltiga produkten kommer få ett uppdaterat glas med tydligare facettering och antireflexbehandling på undersidan.

SONY DSC
En separat prototyp visar hur glaset kommer se ut på den slutgiltiga produkten

Corbeau kommer erbjudas i tre olika kombinationer av färger och finish. Vårt testexemplar (Corbeau 2) har en helt borstat boett och kvaliteten på finishen är helt okej för prisklassen, speciellt med tanke på att det är en prototyp.

Vridring istället för tachymeter-skala

Företagets tidigare kronografer har haft en tachymetre-skala runt urtavlan men Corbeau har begåvats med en vridring liknande den som återfinns hos dykaruret Baleine. Personligen har jag större nytta av en vridring än en tachymetre-skala. Prototypens vridring har 90 klick och känns inte så mjuk i vridningen som jag hade önskat. Den kommer dock att bytas mot en variant som har 60 klick och förhoppningsvis känns mer som vridringen hos Baleine.

Urtavla och visare

En av klockans huvudattraktioner är urtavlan. Nezumi Studios har hittat ett formspråk som kombinerar andan från vintage racingkronografer och fältklockor utan att låna allt för mycket från någon enskild modell.

Urtavlan är av så kalla ”reverse panda”-typ i en matt, gråsvart färg som accentueras av tre vita sekundärtavlor med cirkulärborstat mönster. Dessa rymmer sekundvisare och kronograffunktioner.

urtavla_2x
Närbild på urtavlan. Foto: Patrik Sandberg för Klockrent.org

Längs urtavlans ytterkant löper ett tryckt minutspår i vitt där varje timme har ett bredare index i guldfärgad ton som ackompanjeras av arabiska siffror i samma färg. Trycket på urtavlan håller god kvalitet även vid närmare inspektion.

De primära visarna är vita och försedda med lysmassa. Lysmassan är inget att skriva hem om men gör sitt jobb, främst under under kortare vistelser i mörka miljöer. Under min tid med klockan har jag aldrig haft problem att avläsa tiden.

Visarna på sekundärtavlorna är svarta med en kvadratisk bas vilket känns tidstypiskt och ser snyggt ut. Med Corbeau har Nezumi övergett den N-formade motvikten på kronografvisaren till förmån för en mer klassisk stil.

nezumi-back
Foto: Patrik Sandberg för Klockrent.org

På det skruvade boettlocket har Nezumi Studios logga och motto stansats in, något man oftast hittar i betydligt högre prisklasser. Snyggt.

Under huven

Klockans hjärta är ett mecha-quartzurverk signerat Seiko (VK63). Urverket drivs av ett batteri och regleras av en kvartskristall vilket ger hög precision och problemfri gång men det har en mekanisk kronografmodul som ger samma taktila känsla och svepande kronografvisare som en helt mekanisk kronograf.

Även om jag personligen föredrar mekaniska klockor är detta urverk en vettig val då ett mekaniskt kronografurverk hade drivit upp både priset och tjockleken på boetten.

Under min tid med Corbeau har jag inte kunnat notera några avvikelser alls i tidshållningen och kronograffunktionen har fungerat klockrent varje gång. Jag hade gärna sett att kronografknapparna hade en mer precis känsla men med en mekanisk kronografmodul måste man upp en bit i pris för att hitta den där ”perfekta” känslan.

På handleden

nezumi_wrist.jpg
En klocka som varken gör bort sig på kontoret eller i garaget. Foto: Patrik Sandberg för Klockrent.org

Klockan bärs mycket bra, den skulle rentav kunna vara mallen för hur en 40 mm klocka ska kännas på armen. En bandbredd på 20 mm känns perfekt proportionerligt och öppnar upp för oändliga möjligheter till tredjepartsarmband. Den tunna boetten gör att klockan sitter mycket bra på ett natoband. Originalarmbandet klockan levererades på kommer från svenska Kvarnsjö och håller god kvalitet.

Blå lagun
Nezumi Corbeau fick ”stå modell” när jag recenserade natoband från Stapped.se

Jag upplever klockan som mycket mångsidig och den passade lika bra på kontoret som i garaget. Den syns utan att ta plats och alla jag har frågat har tyckt att klockan är snygg.

Klockan är vattentät till 50 meter. Detta innebär i praktiken att du inte behöver oroa dig för att doppa den i vatten men du bör ta av dig den när du badar.


Omdöme

Positivt:

 • Objektivt snygg 😉
 • Svensk design
 • Mångsidig klocka som ”funkar” nästan överallt
 • Stabilt urverk från Seiko
 • Reptåligt safirglas
 • Skönt armband och stort utbud av tredjepartsarmband
 • Genomborrade bandhorn (saknades på prototypen)

Negativt:

 • Prototypen har lite klen lysmassa
 • Prototypens vridring är lite för stel
 • Något högt pris

Kan jag rekommendera den?

Ja, utan tvekan. Det går att hitta klockor med liknande specifikationer till lägre pris, men till skillnad från dessa är Corbeau inte en massproducerad, identitetslös accessoar utan resultatet av David Campos minutiösa designarbete och känsla för hur man knyter samman små detaljer till en helhet som är större än summan av dess delar.

Jag har verkligen uppskattat min tid med klockan och kan inte låta bli att leka med kronografen, vrida på vridringen eller bara beskåda den i olika ljus.

Om du gillar designen och letar efter en vardagsklocka som är snygg och mångsidig samt får en liten kick av att veta den är designad i Stockholm och är förhållandevis ovanlig så är det bara att slå till när förhandsbokningarna med rabatterade priser börjar tas emot i april.


Specifikationer

 • Borstad boett i rostfritt stål (316L)
 • Genomborrade bandhorn
 • Diameter: 40 mm exklusive krona
 • Längd: 47 mm (bandhorn till bandhorn)
 • Tjocklek: 11,75 mm utan glas, cirka 13 inklusive
 • Välvt safirglas med antireflexbahandlad undersida
 • Bandbredd: 20 mm
 • Skruvat boettlock med stansad logga och motto
 • Vattentät till 50 m
 • Seiko VK63 mecha-quartsurverk

Läs mer

Den 1 april kommer Corbeau att gå att förhandsboka via Nezumi Studios hemsida: http://www.nezumistudios.com/product-category/watches/chronographs/


Avslutningsvis vill jag passa på att tacka Patrik och Christian för hjälp med fotograferingen av klockan, det alltid kul att få tillfälle att ”bonda” i en miljö där flera olika intressen möter varandra. Om du som läsare har några kommentarer eller frågor kring klockan så används kommentarsfältet nedanför. 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.