Ibland kommer man något på spåren. Spinnaker var ett varumärke som inte väckt mitt intresse över huvud taget. Men så plötsligt började man lansera kollektioner som designmässigt blev allt mer spännande.

Och när man som en blixt från en klar himmel överraskade med Fleuss-linjen anade jag att något var på gång. En känsla som bara stärktes när nya Croft presenterades i slutet av februari. Plötsligt har Spinnaker dykt upp som ett riktigt bra alternativ i det lägre prissegmentet. Man har förbättrat kvaliteten avsevärt, utan att tumma på prislapparna.

I min recension av Spinnaker Fleuss skrev jag att jag hoppades att det var den här riktningen varumärket nu skulle ta, att man också skrotar några av de 19 kollektionerna som i sådana fall inte alls skulle vara i linje med det nya vägvalet och även vågar skapa några dyrare modeller, med ännu vassare urverk och material, för att ta ytterligare kliv framåt.

Och eftersom jag är obotligt nyfiken, så tog jag kontakt med Vishal Tolani som är direktör för Dartmouth Brands och som har Spinnaker i sin varumärkesportfölj, för att ta reda på vad som väntar härnäst. Till min stora glädje var han riktigt öppenhjärtig i ämnet.

”Vintagedykarna överträffade de övriga kollektionerna”

Först och främst, berätta om Spinnaker. Vad är tanken och värdena bakom det här varumärket?
– Vi tänkte oss först att märket skulle utgå från en yacht och marin livsstil, med en lite mer avslappnade klockor. Vi skapade även några mer robusta modeller, som ”The Overboard” och gjorde ett mindre experiment med vintageestetik i dykarur.

– Vintagedykarna överträffade de övriga kollektionerna och tillät oss att skapa en ny utgångspunkt för varumärket, där vi hyllar dykningens historia och vetenskapen bakom oceanologi – särskilt under dess glansdagar på 50- och 60-talet.

Tidigare har Spinnaker känts som ett väldigt osammanhängande varumärke när man tittar igenom katalogen av olika kollektioner. Är Fleuss och Croft starten på en mer tydlig inriktning för varumärket?
– Du har helt rätt i att estetiken är lite osammanhängande (en omstart av hemsidan är på väg). Men i dag är vår produktkarta mer rotad och förankrad i den vintageinspirerade estetiken, tillsammans med en förbättring av kvaliteten sett till både byggkvalitet och prestanda.

”Varje dykarklocka har gått igenom rigorösa tester”

Dykarklockan är i dag en av de absolut mest populära modellerna. Kanske för dess kombination av det gedigna, det hållbara, samt mångsidigheten. Och är det något vi entusiaster är petiga med, så är det specifikationer. De allra flesta av oss ägnar oss inte åt dykning en endaste gång, men lik förbannat vill vi att vattentätheten ska vara så hög det någonsin är möjligt. Det här är något Spinnaker också har upptäckt och tagit fasta på för framtida kollektioner.
– Du har en viktig poäng vad gäller specifikationerna. Oavsett stil eller utseende, så ställer vi kravet på att våra Spinnaker-modeller ska prestera med tillbörlig vattentäthet. Varje dykarklocka har en skruvkrona och har gått igenom rigorösa tester i vatten innan de släpps på marknaden.

– Vi försäkrar oss också om att vattentätheten inte bara fungerar i labbmiljö, utan även i hav och i saltvatten.

SP-5005-03_1024x1024
Spinnaker Helium SP-5005.

– Vi strävar efter en vattentäthet på 200-300 meter och återigen så handlar detta om vad designen tillåter, men ni kan förvänta er att få se både från 300 meter och ännu mer än så i våra vattenresistenta boetter inom kort.

– Våra nuvarande vintagemodeller, Fleuss och Croft har en vattentäthet till ett tryck som motsvarar 150 meter, men vi skulle känna oss mycket bekväma med att testa dem ned till 200 meter, lätt. Men med tjockleken på safirglaset i åtanke, ville vi försäkra oss om att vi kunde både ha en bra byggkvalitet, prisvärdhet och hållbarhet tillsammans med ett safirglas – därav 150 meter.

En av de stora förbättringarna är användningen av safirglas. Tidigare har härdade mineralglas varit förstahandsvalet, men så kommer det inte att se ut framgent. Här har man verkligen lyssnat på konsumenterna.
– Vad gäller vår användning av safirglas är det också något vi ser över. När möjlighet finns och prissättningen tillåter det,  så vill vi alltid använda oss av safirglas. Men vi ville också skapa ett varierat utbud av prisklasser, där vi istället kan använda oss av härdat k1 mineralglas.

SP-5055-01-C_1024x1024
Seiko NH35 i Fleuss.

Och så var det ju det här med lite mer ”exklusiva” kollektioner med roligare material, till exempel brons, och vassare urverk. Kollektioner som erbjuder något mer och där prislappen faktiskt tillåts vara lite högre. Och jo då, det är på väg.
– Ja, något sådant kommer att dyka upp inom kort.
– Vi använder oss också av urverk från både Miyota och Seiko, men det kommer också att dyka upp en ”Swiss Made” Spinnaker under året, som kommer att vara automatisk och något alldeles extra.

”Vi är inte perfekta och försöker hela tiden förbättra design, stil och utförande”

Vi har tidigare sett att Avi-8 har blivit en fin framgång för Dartmouth Brands och lyckats etablera sig. Har fokus nu skiftat mer åt att göra samma sak med Spinnaker?
– Vi strävar efter att lansera bra klockor, med tillhörande berättelser och förhoppningsvis med både bra byggkvalitet och hög prisvärdhet. Vi är inte perfekta och försöker hela tiden förbättra design, stil och utförande.

– Vårt huvudsakliga mål just nu är att kommunicera ut varje märke på ett dynamiskt sätt via social och digital media och hålla oss inom respektive varumärkes estetik, prestanda, förväntningar och självklart stil.

– Både Avi-8, Spinnaker, James McCabe, Ballast och DuFa representerar sina egna unika visioner inom tidmätning och förhoppningsvis kan vi fortsätta driva varje varumärke framåt, med deras respektive budskap.

Lite slutliga tankar

Det är relativt ovanligt i branschen att så öppet berätta om marknadsföringsstrategier. All heder till Vishal Tolani för transparensen i de frågorna. Det förtjänar han och Dartmouth Brands all respekt för. Att man dessutom har lyssnat på kunderna och därigenom upptäckt potentialen i Spinnaker, samt öppet erkänner att man varit lite överallt och ingenstans med varumärket tidigare är också beundransvärt.

Nu återstår det bara att se vilka följdeffekter förändringarna medför och om man kan etablera varumärket, samt skaffa ett troget följe precis som med Avi-8. Det är ingen vågad gissning att vi kommer att få se ett upplägg väldigt liknande det med det nyss nämnda flyginspirerade varumärket. Och det är inte något dåligt, tvärtom.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.