Christopher Ward är mest kända för sina prisvärda dykar- och dressklockor, som använder sig av pålitliga urverk från Sellita. De har ett egent formspråk, som känns både modernt och nytänkande, men som samtidigt håller sig till det grundläggande utförande respektive typ av klocka förväntas ha.

På senare tid har man dock satsat mycket på modellerna som utrustats med Christopher Wards egna urverk. Det har utvecklats i samarbete med Johannes Janke, lanserades 2014 och produceras av Synergies Horlogères, som Christopher Ward gick ihop med samma år.

MorganBANNER-e1478104201286.jpg

Samarbete med Morgan

Christopher Ward har skapat en kollektion om tre nya modeller i samarbete med den brittiska biltillverkaren Morgan. Respektive klocka ser du på bilderna nedan.

I den här recensionen ska vi ta oss en närmare titt på C1 Morgan Classic Chronometer (den till längst till höger)

Första intryck

Ytterboxen är en vanlig sådan, i papp. Den ska skydda innerboxen från skador och smuts, och det gör den bra. När du öppnar magnet- ”flärpen” möts du av det kronometercertifikat Christopher Ward fått från COSC, som intygar urverkets utmärkta precision. Det är långt ifrån alla märken som ger ut dessa till slutkunden, så det är väldigt kul att Christopher Ward gör det.

På certifikatet får du läsa bland annat om hur bra klockan höll tiden i olika temperaturer och vad för tester som COSC utförde på urverket. Kul att ha!

I samma fack finns även din manual, garanti och ett kvitto på ditt köp.

Klockan ligger fint och säkert i Christopher Wards nya trälåda, som är långt mycket mer exklusiv än den förra (som var i papp). Lådan sticker ut lite med sin väldigt naturliga känsla. Till skillnad från exempelvis Omegas trälådor så är Christopher Wards varken lackad eller målad.

Design och materialval

Klockan har, som tidigare nämnts, en enklare design. Urtavlan benämns i specifikationerna som vit, men i verkligheten drar den mer åt det silvriga hållet. Visarna är i blått stål, och gör urtavlan enkelt läsbar. Boetten är tillverkad i rostfritt stål och är polerad. Jag skulle gärna sett en varierad boett. Med både borstade och polerade ytor, istället för enbart polerade.

P1080669

Kronan är signerad med Morgans logga, och är relativt stor. Den är alltså mycket enkel att vrida på, och det är speciellt bra när man har ett urverk med manuell uppvridning.
Baksidan av klockan är för mig det mest intressanta. Här ser vi det fantastiskt fina SH21-verket i all sin prakt. Man ser tydligt de dubbla fjäderhusen som ger klockan sin fantastiskt långa gångreserv, juvelerna och såklart balanshjulet. Man ser också klart och tydligt hur fjäderhusen vrids upp, när man vrider på kronan. Det är minst sagt väldigt fascinerande – och trevligt att titta på.

Armbandet 

Klockan sportar ett tunt läderband som känns högkvalitativt och ger klockan en bra komfort på handleden. Baksidan av bandet är rött. Det har en ”quick-fit- funktion, som gör både på- och avtagandet mycket enkelt. Armbandet är perforerat och detta gör att lädret ”andas” bra.

Under huven

P1080668
Under safirglashuven sitter alltså det väldigt framträdande SH21-verket. Med en gångreserv på 120 timmar, kronometercertifiering, 29 juveler och handuppvridning är det ett verk som är väldigt svårt att inte tycka om. Dessutom höll mitt testexemplar gången utomordentligt, med en avvikelse på mellan -0,2 till +0,5 sekunder per dag. Bättre än så här blir det inte för det här priset.

På handleden

P1080683

Med sina 40,5mm sitter klockan skönt på handleden. Urtavlan är lättavläst, boetten har mycket bra proportioner och bandet är mycket skönt.
Däremot får jag ingen ”wow!”-känsla när jag tittar ner på armen. Jag känner att urtavlan är lite för enkel i sitt utförande för min smak. Den håller heller inte samma klass som det så iögonfallande urverket. Men det är å andra sidan en smaksak. Det finns ju faktiskt, som tidigare nämnt, andra klockor i samma kollektion och med samma urverk, som har en mer ”vågad” design, som tilltalar mig mer.
Att boetten har en väldigt begränsad vattentäthet är jag inte särskilt bekymrad över. Däremot är inte lysmassan speciellt.. ja, lysande. Den håller sig ett par timmar, men är inte särskilt stark. Dessutom finns det bara lysmassa på visarna, vilket ytterligare  försvårar läsbarheten i mörkret.

Omdöme

Positivt:

 • Bra dimensioner
 • Skön på handleden
 • Grymt snygg baksida
 • Fantastiskt bra urverk och tidshållning
 • ”Quick-Fit” funktion på läderbandet

Negativt:

 • Dålig lysmassa
 • Endast polerade ytor
 • Relativt tråkig design (detta är subjektivt)

Kan jag rekommendera den? Ja! Men förutsatt att du gillar urtavlan. Med ett högpresterande urverk, bra komfort och bra proportioner erbjuder Christopher Ward en mycket komplett klocka som är riktigt svår att inte tycka om.


Specifikationer

På utsidan

 • 40,5mm i diameter
 • 11,8mm tjock
 • Vit/silvrig urtavla med applicerade indexmarkeringar. Numrerade markeringar för kl. 12 och 6.
 • Boett i rostfritt stål
 • Transparent baksida
 • 3ATM/30m vattentäthet
 • 20mm bandhornsbredd
 • 48,5mm från bandhorn till motsatta bandhorn
 • Anti-reflektivt safirglas
 • Äkta, perforerat läderband

Urverk

 • Mekanisk, handuppvridet och in-house SH21 urverk.
 • 28 800 svängningar per timme
 • 120 timmar gångreserv
 • 29 juveler
 • COSC-certifiering

Läs mer

Christopher Wards hemsida


Galleri

 

1 KOMMENTAR

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.