Behöver världen fler nya klockvarumärken? Egentligen inte, men i den svårmanövrerade djungeln av Kickstarter-projekt kan man ibland stöta på vissa guldkorn. Just ett sådant har vi vaskat fram här. Det går under namnet Alkin Watches.

Version 2

Det är ett brittiskt mikromärke, som den prisbelönta möbeldesignern och klockentusiasten, Charlie Fowler startat. Namnet betyder ”of all kinds” och syftar till strävan efter att göra klockor som tilltalar en bred publik, och som står sig även över tid.

Och det har man nog alla forutsättningar att göra. Här har man tagit fram en relativt minimalistisk klocka, utan att fuska med de grundläggande detaljerna och prissättningen är riktigt lockande med ett cirkapris på 1950 kronor när man förbeställer.

Man har på Seiko-manér placerat den signerade kronan vid klockan 4. Typsnittet för siffrorna har tagits fram av den London-baserade typografen, Gareth Hauge som också tog fram det officiella typsnittet till London-OS 2012.

Boetten mäter 42 mm i diameter och har en minst sagt hög läsbarhet. Såväl siffror, som visare och indexmarkeringar har berikats med Super-LumiNova BGW9. På insidan sitter ett stabilt Seiko-verk, kaliber NH35A och det kan beskådas genom den transparenta baksidan. De är inte det vackraste verket på denna planet, men man har i alla fall tagit sig tid att dekorera rotorn med företagets logotyp.

alkin Model One 6

Lägg därtill både safirglas både fram och bak, samt en vattentäthet på 100 meter och vi har en både utmärkt och snygg  ”beater” för mer luttrade entusiaster och en instegsklocka för de som just börjat utforska denna värld.

Företaget är också noga med att påpeka att 1% av vinsten kommer årligen att doneras till välgörenhet med inriktning på att förbättra miljön. Och det måste jag säga är sympatiskt.

Mina tankar

Jag gillar att alkin presenterar en ren och enkel design, men med unika inslag. Som det för varumärket särskilt framtagna typsnittet på siffrorna på urtavlan. Dessutom har man varit noggranna med att göra en robust klocka och bjuder på en mer än rimlig prissättning. Jag gillar också att man valt att jobba enbart med borstade ytor på boetten, något som är relativt vanligt i dag. Sen finns förstås också en svart PVD-beklädd variant, men den förstnämnda är den som fångar mitt intresse. Så i en värld överfull av onödiga Kickstarter-projekt, så erbjuder alkin faktiskt något som faktiskt tilltalar mig. Det ska bli ett nöje att recensera den.

Pris och tillgänglighet

Version 2

Alkin kommer att lanseras via Kickstarter den 28 mars. Den går att förhandsbeställa för runt 1950 kr, därefter kommer den att säljas för ungefär 2950 kr.


Specifikationer:

Diameter: 42 mm
Tjocklek: 13.25 mm
Boettmaterial: Rostfritt stål (finns även en PVD-beklädd variant)
Glas: Antireflexbehandlat safirglas
Vattentäthet: 100 m
Urverk: Seiko
Armband: Läder


Läs mer:

Alkin på Instagram

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.