Marloe Watch Company är ett micro brand baserat i Oxford, Storbritannien som designar och säljer manuella klockor. Deras utbud omfattar fyra kollektioner där Lomond, en vintageinspirerad kronograf, är den modell som haft störst genomslag i media och Haskell kanske sticker ut mest då den är byggt med Schweiziska delar och kostar ungefär fyra så mycket som de övriga modellerna.

Vi har fått ett exemplar modellen ”Cherwell” skickat till oss.

Vad är Cherwell?

Cherwell är en dressklocka modell större som har en avskalad design och inga komplikationer utöver en subsekund vid klockan sex. Klockan drivs av ett ovanligt stort manuellt urverk som kan beskådas genom boettlockets glasfönster.

Första intrycket

Klockan levereras i mörkgrå klocklåda av kartong som känns stabil och ser sober ut, den hålls ihop av ett ljusgrått band, också av kartong. Jag har inga direkta åsikter om förpackningen, den ser bra ut men erbjuder inget mervärde utöver att hålla klockan säkert skyddad under frakt.

SONY DSC

När jag packar upp klockan slås jag av hur stor den ser ut. Klockans diamanter om 43 mm förstärks av den stora vita urtavlan och i princip alla klockans övriga designelement.

SONY DSC

På utsidan

Boett

Boetten är helt blankpolerad och istället för att arbeta med olika typer av finish har Marloe valt en konformad boett där diametern ökar med höjden på klockan. En kul detalj, men som återigen gör att klockan ser extra stor ut. Bandhornen är korta och vinklade nedåt, vilket gör att klockan bärs mindre än yttermåtten ger sken av. Jag uppmäter längden från bandhorn till bandhorn till 49 mm.

SONY DSC
Den konformade boetten med ett dubbelsidigt, välvt safirglas

Höjden på klockan är specificerad till 12 mm men jag mäter närmare 12,5 mm, detta inkluderar det välvda safirglaset och klockan ger faktiskt intrycket av att vara ganska tunn. Både safirglaset och dess antireflexbehandling verkar dessutom hålla god kvalitet.

Krona

Kronan vid tre sticker ungefär 4 mm och är lätt att greppa med djupa frästa mönster, den är signerad med ett ”M”. I början tyckte jag urverket kändes lite trögt att dra upp men det gav med efter några dagar.

P1000306

Urtavla

Vid första anblick kan urtavlan kännas väldigt enkel men när man studerat den en stund i olika ljus framträder en uppsjö av olika detaljer. Likt en zontavla är urtavlan uppdelad i två sektioner (eller snarare två lager). Det yttre, som innehåller ett minutspår av frästa kvadrater, är nedsänkt och ger tavlan en ganska unik 3d-effekt.

Den upphöjda mittsektionen är avskuren på toppen för att ge plats åt applicerade siffror klockan tolv och har ett utskuret fönster för subsekunden klockan sex.

Subsekundfönstret har för övrigt en cirkulärborstat mönster som ger en viss sunburst-effekt.

SONY DSC

Övriga timmar markeras av applicerade stavindex som liksom hänger ut från den upphöjda mittsektionen och sträcker sig nästan ändra fram till minutmarkörerna. I rätt vinkel ser det nästan ut som att de svävar.

Under klockan tolv hittar vi företagets namn och texten ”Great Britain” som talar vilket land företaget kommer ifrån. Under subsekunden hittar vi texten ”Hand wound” som avslöjar typen av urverk.

Visarna är av blankpolerat stål och erbjuder ingen lysmassa. Trots detta upplever jag att det är lätt att avläsa tiden även vid dålig belysning.

Tyvärr håller inte urtavlan den nivå av finish jag anser krävs för att bära upp en sådan avskalad design, speciellt inte i den här prisklassen. Tittar man närmare på klockans stavindex syns piggarna som ska hålla dem på plats, dessutom  är kanten på den upphöjda mittsektionen bitvis ojämn och jag tycker mig kunna ana vissa färgavvikelser.

Under huven

Baksidan på klockan täcks av ett skruvat boettlock som täcks nästan helt av glas. Längs ytterkanten finns ett citat av C.W Lewis (kanske mest känd för böckerna om Narnia) ingraverat som lyder ”The future is something which everyone reaches at the rate of sixty minutes an hour.” vilket känns sannolikt.

SONY DSC

Genom det stora glasfönstret kan man se klockans hjärta, ett urverk från Sea-Gull som går under benämningen ”ST36”. Urverket är mer eller mindre en klon av ett Schweiziskt Unitas 6497-urverk. Det arbetar i 21600 vph och erbjuder en kraftreserv på strax över 50 timmar. Precisionen är specificerad till +25/-15 sekunder per dygn vilket lämnar en del att önska. Vårt testexemplar har legat runt + 10 sekunder per dag vilket är bättre men lång ifrån perfekt.

Jag tycker det är lite roligt att Marloe vågat sig på ett annorlunda och framförallt stort urverk. Det ger ett ganska maffigt intryck och är kul att visa upp, speciellt för människor som aldrig sett ett mekaniskt urverk. Men finishen är på typisk Sea-Gull-manér väldigt grov och där man försöker efterlikna exklusiv handfinish faller man platt.

Armen som håller fast svänghjulet sticker ut lite extra men en svartfärgad gravyr som inte alls passar in.

På armen

SONY DSC

Trots väl tilltagna yttermått bärs klockan bekvämt även på en mindre handled. Den känns tunn och kramar armen på ett behagligt sätt. Jag upplever dock klockan som för stor. Jag anser rent av att klockans storlek överskuggar dess spännande designelement och gör  att den känns väldigt generisk.


Specifikationer

 • Diameter: 43 mm i diameter (utan krona)
 • Tjocklek: 12 mm tjock
 • Urverk: Manuellt Sea-Gull ST36
  • 21600 vph
  • 50 h kraftreserv
  • +25/-15 sekunder per dygn
 • Boett: Konformad, blankpolerad
 • Glas: Välvt safirglas med antireflexbehandling
 • Boettlock med stort glasfönster
 • Urtavla i flera lager
 • Vikt: 72 g (med armband)
 • Bandbredd: 20 mm
 • Vattentät: 30 m

Positivt

 • Trots storlek sitter klockan skönt även på mindre handleder
 • Stort urverk som är roligt att titta på
 • Skönt armband

Negativt

 • Finishen på urtavlan, främst runt alla stavindex
 • Finishen på urverket, eller iallafall delar av urverket
 • Klockan känns lite för stor

Skulle jag rekommendera klockan?

Tveksamt, den är inte min stil och jag tycker tyvärr att dess sviktande finish drar ner helhetsintrycket lite för mycket. Om du är såld på designen och vill ha en stor, dressig klocka kan det vara nåt för dig. Om du har överseende med att finishen är långt från perfekt.


Läs mer

https://www.marloewatchcompany.com/pages/cherwell

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.