Kronografen är den mest populära och en av de i särklass mest användbara komplikationerna. Det är ingen slump att en rad av de mest ikoniska armbandsuren är just kronografer. Nu ska vi titta närmare på fyra favoriter, som borde stå på din inköpslista.

027_3380.00

Junghans Meister Telemeter

Är det något som får ha-begäret att verkligen pocka på hos mig, så är det vintagekronografer. Men de kommer med vissa bekymmer: Ska du ha en av lite högre kvalitet är priserna svåra att motivera och dessutom tillkommer oftast höga servicekostnader. Då är det tur att det finns fullgoda, moderna alternativ. Det här är en sådan.

Originalet skapades på 30-talet och uppdaterades på 60-talet. Dagens modell är naturligtvis storleksmässigt anpassad till dagens standard och mäter 40.8 mm i diameter. Safirglas får man vara utan, här sitter det ett särskilt behandlat, reptåligt plexiglas (allt för att vara så vintagetroget som möjligt). På insidan hittar vi ett ETA-2892 med en kronografmodul från Dubois Dépraz.

  • Storlek: 40.8 m
  • Cirkapris: 20 000 kr
  • Hemsida: Junghans.de

M005.614.36.051.22Mido Multifort Chronograph PVD Special Edition

I vår recension av Brellum Duobox, utropade jag den till den bästa kronografen i prisklassen på mellan 20 000-30 000 kronor. Här har ni den närmsta konkurrenten. COSC-certifierad, tillverkad i limiterad upplaga och prisvärd som bara den. Den sportiga designen är dessutom oerhört iögonfallande.

Förutom den lyckade färgkombinationen, så har tavlan begåvats med ett côte de Gèneve-mönster. Läckert som tusan. Här sitter, föga överraskande, det väl beprövade Valjoux 7750. Gillar du lite större och tuffare kronografer borde den här landa högt upp på din inköpslista.

BMM0A10123.front.productgalleryhd

Baume & Mercier Clifton Chronograph

Om man är beredd att spendera lite mer än ovan och vill ha en sportig, men ändå elegant kronograf är det bara att rikta blickarna mot följande modell. Även här hittar vi ett Valjoux 7750 på insidan, vilket på pappret kan vara en besvikelse i det här prissegmentet. Men det som i stället sticker ut här är byggkvaliteten, den sobra designen och fantastiskt fina finishen.

Den kommer även i andra utföranden, men här har jag valt ut modellen med den silvriga urtavlan, som jag tycker är den allra mest lyckade varianten.

03.2150.400_53.C700_image_standard

Zenith El Primero Chronomaster 38 mm

Ordet prisvärt förväxlas allt för ofta med billigt. Men här har vi en kronograf som förkroppsligar allt vad prisvärdhet heter. Den har välförtjänt ikonstatus. Zeniths kronografverk är vida erkända och El Primero kommer med en rik historia.

Lägg därtill ett omisskännligt formspråk, en perfekt storlek och svårslagen kvalitet. El Primero har många beundrare, men syns på alldeles för få handleder här hemma i Sverige. Det är en sann modern klassiker, som vi alla borde addera till samlingen.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.