James McCabe är ett brittiskt, ungt varumärke som är hemmahörande i Belfast och London. De riktar in sig på mer dressiga klockor och rör sig rätt friskt mellan det vintageinspirerade och det mer moderna.

Här finns både renodlade modeklockor och automatiska modeller – de flesta med högst överkomliga prislappar. Man har i dagsläget tre kollektioner. Belfast, London och Heritage. Här ska vi gå igenom en av de senaste modellerna (ref: JM-1030-05), som nyligen släppts i Heritage-linjen.

Första intrycket

DSC_0242.jpg

Som väntat i den här prisklassen, så kommer klockan i en sparsmakad ask. Det är faktiskt exakt samma fodral i vilket även Spinnaker Fleuss levereras. Jag har både sett bättre och sämre och har egentligen ingenting att anmärka på åt något håll.

När man väl öppnar den, ja då slås man direkt av den närmast skimrande, laxrosa tavlan med de kontrasterande, mönstrade svarta undertavlorna och de blå visarna, som tillsammans bildar en riktigt fin ensemble.

Design och materialval

DSC_0179 (kopia)

Rostfritt stål var det här. Och dessutom gör diametern på 39.5 mm mig riktigt glad. När man nu så tydligt hämtat inspiration från 40-talskronografer, ja då ska man också hålla igen på storleken och det har man gjort här. Det ska man ha all heder av.

DSC_0089

Just den här varianten kommer med två undertavlor. Den ena (vid klockan 3): en 24-timmarsindikator. Det andra (vid klockan 9): en minutvisare, som anger hur många minuter kronografvisaren gått sedan start. De centrala visarna är blåa och i klassisk Breguet-stil och faktum är de gifter sig alldeles utomordentligt med den övriga kompositionen. Vi har även applicerade siffror vid klockan 12 och 6, applicerade indexmarkeringar samt en tachymeterskala.

Armbandet är i läder och ger en doft av vintage även det. Fram tills man vänder på det vill säga. Då väntar minsann en riktig överraskning (mer om den längre ned). Det håller ungefär den kvalitet man kan förvänta sig i den här prisklassen, men pass på: Det är oerhört stelt initialt, så det är svårt att hitta rätt passform i början. Det går också lätt att byta ut, tack vare det snillrika systemet med en liten spak som gör det enkelt att plocka loss bandstiftet.

Under huven

DSC_0184.JPG

Här sitter det ett ordinärt japanskt kvartsverk. Det är med andra ord inget kittlande alls och inget som tilltalar den mer insatta entusiasten. Men det gör sitt jobb, utan anmärkningar.

 

Det innebär också att baksidan endast erbjuder ett solitt och graverat baklock. Dessutom har man lagt lite extra möda på insidan av armbandet, för att förhöja upplevelsen så gott det går, när man vänder på klockan.

På handleden

Efter att ha gått en tuff duell mot armbandet, så ger det med sig efter någon vecka. Och då sitter klockan plötsligt riktigt bra. Men det var en hård kamp och mycket frustration på vägen dit. Den väger dessutom en del för att vara en ett kvartsur, men det är inget som besvärar. Snarare tvärtom. Det är en trevlig närvaro på handleden.

DSC_0198.jpg

Men under testperioden lyckas jag aldrig skaka av mig den där känslan av att det här är en klocka som bara når halvvägs fram till mig. Designen tilltalar mig, den sitter där den ska på pricken. Men jag saknar verkligen ett mekaniskt verk. Även om man egentligen bara blir påmind om det när man startar kronografen.

Tryckknapparna är för övrigt inte av något ädlare snitt. De är rätt rangliga. Här hade jag förväntat mig lite mer, även i den här prisklassen.

Summering

DSC_0169

Så, vad får man för ett cirkapris på 2000 kr? Du får en designmässigt väldigt lyckad och vintagetrogen kronograf, spetsad med några minst sagt egna inslag. Men du får också dras med att den rent tekniskt är helt och hållet ointressant.

Hade man utrustat den med ett mekaniskt verk hade detta blivit en riktig fullträff för mig, eftersom den i mångt och mycket har allt annat på plats. Den är väldigt iögonfallande och har en perfekt, återhållsam storlek.

Så mitt råd till James McCabe Watches blir just det: Behåll estetiken och storleken, släng i ett mekaniskt verk och byt ut texten ”Chronograph” mot något mer lämpligt, till exempel ”Heritage” och låt det kosta lite mer. Då skulle man dessutom nå fram till entusiaster som jag själv. Nu blir den bara en nästan-dröm och det är inte tillräckligt för mig.


Omdöme

Positivt:

  • Suverän design.
  • Perfekt storlek.
  • Kontrasterna i tavlan.
  • Enkelt att byta armband.
  • Trevlig gravyr på baklocket.

Negativt:

  • Ordinärt kvartsverk.
  • Armbandet är oregerligt i början.
  • Rangliga tryckknappar.

Kan jag rekommendera den?
Till dig som är helt ointresserad av det tekniska och är ute efter en 40-talsinspirerad kronograf för runt 2000 kr, ja – då borde den vara högt upp på din lista. Annars får du som jag hoppas på att den kommer med ett mekaniskt verk också i framtiden.


Specifikationer

Diameter: 39.5 mm
Tjocklek: 14 mm
Boettmaterial: Rostfritt stål
Glas: Härdat mineralglas
Vattentäthet: 50 m
Urverk: Japanskt kvartsverk
Armband: Svart läder, med spänne i rostfritt stål


Läs mer:

James McCabe Watches hemsida

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.