Angelus grundades 1891 av bröderna Albert och Gustav Stoltz och blev främst kända för sina kronografer. Men som för många andra föll man till slut offer för den stora kvartskatastrofen på 70-talet. För sju år sedan återupplivades det av Manufacture Joux-Perret (som i dag ägs av Citizen) och nu presenterar man en ny milstolpe: sitt första dykarur och det är ingen dussinklocka det här.

Webp.net-resizeimage-274-600x520.jpg

Det här är U50 Diver Tourbillon, en riktig huvudvridare med ett relativt unikt formspråk i den här kategorin. Visst, tourbillon i ett dykarur är inte helt unikt, men det är sannerligen ovanligt.

Webp.net-resizeimage-272-600x561.jpg

Den 45 mm stora boetten är gjord i titanum och har två  graverade skruvkronor. En vid klockan 4, för att ställa tiden och en vid klockan 2 för den roterande innerringen. På andra sidan hittar vi en heliumventil. Den skeletterade urtavlan domineras av gul och blå lack, som pryder såväl innerringen, visarna och subsekunden. Och eftersom detta är en dykarklocka skulle det vara tjänstefel att inte nämna vattentätheten på 300 meter.

Webp.net-resizeimage-273-600x525.jpg

På insidan finner vi kaliber A-300, som är resultatet av fyra års forskning och utveckling. Ett verk som byggs skeletterat från grunden, i stället för att man skär ut ett redan befintligt urverk, och därigenom gör urverket lättare. Dessutom har det en tjocklek på i sammanhanget urtunna 4.3 mm – mycket imponerande.

Mina tankar

Här hade man kunnat välja den enkla vägen och satsa på den klassiska estetiken med sin första dykarklocka. I stället lade man ned fyra år på att ta fram något helt eget, det ska man ha all respekt för. Jag är inget fan av varken skeletterade klockor eller färgkombinationen gult och blått. Men här funkar det för mig. Hade jag haft en hatt hade jag tagit av mig den och bockat ordentligt för både modet och tålamodet att ta fram något alldeles speciellt.

Pris och tillgänglighet

Angelus U50 Diver Tourbillon kommer att visas upp för första gången under Baselworld och kommer med ett cirkapris på 258 000 kronor.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.