AVI-8 hyllar och firar ”The Royal Air Force” 100-årsjubileum genom att lansera en helt ny kollektion, bestående av fyra olika klockor som går under samlingsnamnet Centenary. Först lanseras 1920s och 1940s, men under nästa kvartal kommer också 1960s och 1980s att lanseras. I den här recensionen tittar vi närmare på just 1940s.

Klockorna finns tillgängliga för förhandsbeställning här, och kostar £199 (ca 2300kr)

P1080776-2

Design och materialval

Stålboetten mäter 42 mm i diameter och har en tjocklek på 12 mm. Designen är ganska ordinär, på gränsen till tråkig. Jag har dock inga särskilda anmärkningar på boetten, den är precis vad man kan förvänta sig på den här typen av klocka.

P1080790
En storleksjämförelse mellan Centenary och Omega Seamaster.

Den blå, texturerade urtavlan är dock mycket mer intressant. Inomhus är den mer gråaktig med en blå underton, som på bilden ovan. Men utomhus, och speciellt i solljus skiner den verkligen i en marinblå ton. Förutom färgen är tavlan utformad precis som sig bör hos en pilotklocka. Den är därmed väldigt enkelt läsbar, applicerade indexmarkeringar och siffror. Här har man också placerat en subsekund mellan klockan 4 och 5.

P1080773

Både visarna, siffrorna och indexmarkeringarna har berikats med lysmassa som håller relativt hög kvalitet och bibehåller en hög läsbarhet även på kvällen.

P1080779
Jämförelse av lysmassa.
P1080786
Kronan är stor och mycket enkel att manövrera.

Som du även ser på bilden ovan är glaset välvt, vilket ger en klockan en intresseväckande profil. Att det också är ett safirglas är väldigt trevligt att se på en klocka i den här prisklassen.

Under huven

P1080770

På insidan sitter ett Miyota 8218. Ett vanligt lågprisverk och definitivt inget jag skulle tid och pengar på att serva i framtiden. Trots detta har AVI-8 valt att göra baklocket transparent. De har också tagit sig tid att dekorera rotorn. Definitivt en rolig detalj på en klocka som befinner sig i den lägre prisklassen. Men vid närmare eftertanke, så känns det mest onödigt. Jag skulle gärna sett att de lagt den mödan på armbandet i stället (mer om det längre ned).

Verket tickar på med 21 600 vph, har 21 juveler och 40 timmars gångreserv. Det ska enligt Miyota hålla sig mellan -20 till +40 sekunder per dag. Och det klarar det av, men utan att imponera. Mitt exemplar gick runt +15 sekunder per dag, vilket är okej i förhållande till vad du betalar här, men det är samtidigt långt ifrån vad man skulle kunnat få om där suttit ett kvartsverk i stället.

P1080788

På handleden

Klockan sitter som den ska, här är det inte några konstigheter. Urtavlan är iögonfallande och det välvda safirglaset ger en intressant förvrängning i vissa vinklar. Armbandet är visserligen bekvämt, däremot är det av väldigt dålig kvalitét, tyvärr. Det sägs vara ”genuine leather”, men känslan är något helt annat. Om jag ska beskriva den med ett ord så blir det: ”marshmallow-aktigt”.

Allt som allt är Centenary en riktigt trevlig upplevelse på handleden. Men armbandet drar dessvärre ned helhetsintrycket för mig.

P1080789

P1080778

Omdöme

Positivt:

 • Snygg urtavla
 • Prisvärd
 • Stark lume
 • Safirglas

Negativt:

 • ”Läder”-bandet
 • Urverket (skulle personligen gärna sett kvarts i denna prisklass)

Kan jag rekommendera den?
Ja, det är svårt att hitta en mer prisvärd pilotklocka.


Specifikationer

 • 42mm i diameter
 • 12mm hög
 • 48mm bandhorn till bandhorn
 • 22mm bandhornsbredd
 • Boett i rostfritt stål, borstad
 • Välvt safirglas
 • 5atm vattenresistans (50m)
 • Miyota 8218-verk
 • Läderband med spänne av rostfritt stål
 • Glasbaksida
 • Pris: 2300 SEK

Galleri

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.