Tyska Meistersinger har sannerligen sin egen nisch. Man har bara en timvisare och hämtar inspiration från gamla solur och klocktorn. De har dessutom vunnit en rad designpriser. Nu presenterar man sin första klocka med månfas.

960|640|f35be9a290da74391f505c40

Varför är den intressant?

Meistersinger erbjuder något helt unikt på klockscenen, bara det är väldigt ovanligt. Från början hade klockor bara en timvisare och även om det vi första anblick verkar snudd på hopplöst att läsa av tiden är det faktiskt ganska enkelt att lära sig.

Urtavlan består av tolv delar per timme, eller hundra fyrtiofyra femminutersdelar som ska visa exakt vad klockan är. Här har man dessutom adderat en månfasindikator, men inte vilken som helst.

Månen rör sig runt jorden på exakt 29 dagar, 14 timmar, 44 minuter och 2,9 sekunder. Många klockor rundar av det till 29,5 dagar och i och med detta blir det en avvikelse i månfasindikatorn på en dag vart tredje år. Månfasindikatorn i Lunascope är dock mycket mer exakt och behöver bara justeras var 128:e år.


Specifikationer:

Diameter: 40 mm
Boettmaterial: Rostfritt stål
Vattentäthet: 50 m
Urverk: ETA 2836 MS-module
– Frekvens: 4 Hz (28.800 VpH)
– Juveler: 25
– Gångreserv: 38 timmar
Armband: Mörk- eller ljusbrunt läder.
Cirkapris: 33 000 kr


Första intryck

 

 

Jag har alltid varit lite svag för Meistersingers något poetiska och filosofiska ur. Dessutom råkar jag vara oerhört förtjust i månfasindikatorn som komplikation. Den är egentligen helt onödig, men många gånger väldigt vacker.

Här tar Meistersinger Lunascope den till nya höjder, både vad gäller design och den tekniska biten. Man lyckas göra den romantisk. Den gifter sig helt fantastiskt med inte minst den omfamnande blåa tavlan.

Det är inte för inte som man blir lite sugen. Meistersinger är ett varumärke som oftast flyger lite under radarn här hemma i Sverige. De förtjänar betydligt mer uppmärksamhet än de får i dag.

Läs mer på Meistersingers hemsida.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.