Omega tillhör de allra mest produktiva varumärkena i branschen, man kan aldrig anklaga dem för att ligga på latsidan. Det gäller även på årets Baselworld. En annan sak man ska ge dem är att i en värld där vintagetrenden verkar ha bitit sig fast och låst käkarna, så är i alla fall jag redo att utnämna dem till bland de bästa på just vintage. Det finns få, om ens några, som kan väcka liv i sin historia som just Omega. En position man befäster ytterligare med nya Omega Seamaster 1948 Limited Editions.

se-1948-imgambiance-large.jpg

Varför är den intressant?

Seamastern firar 70 år i år och är utan tvekan en enorm framgångssaga för Omega. Deras äldre modeller är högvilt på vintagemarknaden och de nyare är många klockentusiasters första riktigt fina armbandsur.

Här har man blickat bakåt mot 40- och 50-talet med en modell med centrerad sekund (50-talet) och en med subsekund (40-talet). Båda är limiterade till 1948 exemplar vardera. Och det är två oerhört värdiga tolkningar av det egna arkivet, även om man uppdaterat dem med en mer modern storlek på 38 mm i diameter.

se-1948-51112382002001-caseback-large.jpg

Det här råkar för övrigt också vara en liten hyllning till tidsperioden 1940-45, då Omega levererade inte mindre än 110 000 tidmätare till det brittiska försvarsministeriet som krävde robusta, vattentäta klockor som var pålitliga i strid. Och det var alltså detta, som till slut blev Seamaster.


Specifikationer:

Diameter: 38 mm
Tjocklek: 11.2 mm (centrerad sekund), 11.65  mm (subsekund)
Boettmaterial: Rostfritt stål
Vattentäthet: 60 m
Urverk: Omega Caliber 8806 (centrerad sekund), Caliber 8804 (subsekund)
– Funktioner: Timmar, minuter, sekunder
– Frekvens: 3.5 Hz (25 200 VpH)
– Juveler: 35
– Gångreserv: 55 timmar (centrerad sekund), 60 timmar (subsekund)
– Övrigt: METAS Master Chronometer Certified
Cirkapris: 49 000 kr (centrerad sekund), 54 000 kr (subsekund)


Ett första intryck

se-1948-51112382002001-closeupdial-large.jpgDet är inte många av Omegas skapelser som kan få mig att vilja säga: ”håll bara tyst och ta mina pengar!”. Jag råkar älska estetiken i de tidiga modellerna av Seamaster. Den har man verkligen fått till här. Det är ”å enda sidan”. Men så har vi ”å andra sidan”…

Vad får man egentligen för de runt 50 000 kr man förväntas betala? Inte något som rättfärdigar prislappen i mina ögon, i alla fall. ”Limited Edition” med plojiga 1948 st får det att vända sig i magen på mig. Det du betalar för är med andra ord Omegas status och det faktum att det är en begränsad upplaga.

se-1948-51113382002001-fuite-large.jpg

Kommer den att sälja slut? Utan minsta tvekan. Det här är ett säkert kort. Omega kommer att kunna skratta hela vägen till banken. Jag är, som ni märker, både kluven och frustrerad. Jag är upp över öronen förälskad i den träffsäkra, värdiga estetiken. Och visst, den är METAS-certifierad (en certifieringsinstans som förvånansvärt få ifrågasatt, f.ö), den tål magnetism upp till 15 000 gauss. Men erbjuder bara vattentäthet till ett tryck motsvarande 60 meter, i en Seamaster? Runt 40 000 kronor hade varit en mer rimlig prissättning.

Så då är det faktiskt roligare att ge sig ut på andrahandsmarknaden och hitta ett gammalt exemplar i fint skick från den här tidsepoken.

Läs mer på Omegas hemsida.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.