En av de absoluta höjdpunkterna under Baselveckan är faktiskt inte Baselworld. Nej, den döljer sig bara ett stenkast där ifrån på Hyperion Hotel, där ett antal mindre, fristående varumärken huserar. Evenemanget går under namnet Swiss Creative Lab (SCL) och anordnas för nionde året i rad. I år hittar vi bland annat Urwerk, H. Moser & Cie, Montandon & Co, Brellum och svenska GoS.

urwerkheroamc
Nya Urwerk AMC kontrolleras av ett atomur.

Baselworld har till i år tappat hälften av alla utställare från förra årets upplaga. Anledningen är den ohemult höga avgift som man tar för de som vill ha sin egen hörna på Baselmässan. Det här har fått flera att antingen gå ihop och ställa ut i närheten, eller göra sina egna utställningar närmare hjärtat för det egna urmakeriet.

H.-Moser-Cie.-Endeavour-Perpetual-Calendar-Purity-Cosmic
H. Moser & Cie Endeavour Perpetual Calendar Purity Cosmic Green.

Huruvida trenden med varumärken som hoppar av kommer att vara ihållande är omöjligt att svara på just i dag, men så länge man kan visa upp sina senaste kreationer precis i närheten av det stora mässområdet och till en betydligt billigare peng så är ”risken” sådan.

windward_incline_blue.jpg
Montandon & Co Windward.

För mig som har en förkärlek för mindre, fristående aktörer där man kommer närmare hantverket och får en personlighet och exklusivitet som inte de massproducerande stapelmärkena är ens i närheten av, är det som händer på Hyperion kanske det mest intressanta under veckan.

Eberhard-Scafograf-GMT-Black-Sheep-002.jpg
Eberhard Scafograf GMT ”Black Sheep” Limited Edition.

Självklart kommer ni att få höjdpunkterna även därifrån. Det är nämligen här vi hittar flera av de mest spännande tekniska innovationerna och de mest delikata designerna, som lätt kan glömmas bort i det enorma flödet av nyheter från de större och mer väletablerade varumärkena.

2_2_Vring_No.0-4.1920.jpg
GoS Väring.

Vi hoppas att vi ska hjälpa dig att upptäcka något helt nytt, som väcker ditt intresse för det fantastiska hantverk och den närhet som skapelserna här har att erbjuda.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.