Swatch Group-ägda Certina har både en anrik historia och gör riktigt bra klockor i instegssegmentet. Nu har man blåst nytt liv i klassiska DS PH200M, som först introducerades år 1967.

DS_PH200M_C036.407.16.050.00_nato_SLD

Varför är den intressant?

DS PH200M är en av de trevligare klockorna i Certinas arkiv. Det är också en klocka som i mångt och mycket personifierar Certina. När den lanserades fick den följa med på ett antal högprofilerade forskningsprojekt och expeditioner och togs med upp på höga toppar och ned i de djupaste vatten.

Dagens version har naturligtvis uppdaterats med ett vassare urverk, det populära Powermatic 80, med en gångreserv på, just det, 80 timmar. Sett till materialvalet är det dock mycket som är sig likt. Man har faktiskt valt att sätta dit ett hesaliteglas (plast), som också behandlats mot reflexer och fått ett repskydd.


Specifikationer:

Diameter: 42.8 mm
Boettmaterial: Rostfritt stål
Baksida: Skruvat baklock
Vattentäthet: 200 m
Urverk: ETA Powermatic 80.111
– Funktioner: Timmar, minuter, sekunder, datum
– Gångreserv: 80 timmar
Armband: Svartgrått nato med stålspänne, eller brunt kalvläder med stålspänne
Cirkapris: 6 390 kr


Ett första intryck

Visst känns vintagetrenden något tröttsam numer, men här har Certina grävt i arkivet och hittat guld. DS PH200M är en modell jag tycker känns aktuell även i dag. Vi kan faktiskt sätta dit modeordet ”tidlös” som epitet.

DS_PH200M_C036.407.16.050.00_SLD.jpg

Man håller sig väldigt trogen originalet och det gillar jag i det här fallet. Här finns inga behov av att slå knut på sig själv för att uppdatera en gammal favorit. Valet av plastglas är egentligen min enda invändning. Estetiskt är det lysande och om repskyddet fungerar som det ska är det riktig fullträff.

Certina förtjänar mer uppmärksamhet och beröm än man faktiskt får och det här, i mina ögon, en av deras mest lyckade nyheter på länge. Ja, faktiskt en av de trevligare nyheterna på hela mässan, så där lite lagom i skymundan.

Läs mer på Certinas hemsida.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.